Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γεύση από Μεσαίωνα στον Πύργο Θήρας

Ο Πύργος Θήρας είναι ένας πολύ ξεχωριστός γοτθικός πύργος στην Αθήνα, ο επονομαζόμενος και «Πύργος της Πατησίων». Πρόκειται για το μον...


Ο Πύργος Θήρας είναι ένας πολύ ξεχωριστός γοτθικός πύργος στην Αθήνα, ο επονομαζόμενος και «Πύργος της Πατησίων». Πρόκειται για το μοναδικό νεογοτθικό κτήριο της Αθήνας, που ξαφνιάζει στην άλλοτε αρχοντική και σήμερα πολύπαθη πλατεία Αμερικής.

Στον αριθμό 54 της οδού Θήρας, ανάμεσα σε ακαλαίσθητες πολυκατοικίες, ο πύργος υψώνεται, με τις πολεμίστρες του και τα οικόσημά του, μέσα σ' έναν πυκνό, εγκαταλελειμμένο κήπο, που πλέον κατοικείται μόνο από γάτες. Στόχος είναι το 100 χρόνων αυτό μνημείο να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί.

Για το λόγο αυτό η Monumenta (μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς), σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά και το χώρο καθημερινού πολιτισμού «Θήρας 54», μας καλεί την Κυριακή (28/9, 6 μ.μ.) σε μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση στον κήπο του πύργου: Η αφηγήτρια παραμυθιών Σάσα Βούλγαρη θα ζωντανέψει με την αφήγησή της ένα μεσαιωνικό θρύλο από την Ουαλία, η Γιούλη Βεντούρα θα μας μυήσει στο κατ' εξοχήν όργανο της παλαιάς μουσικής, το τσέμπαλο, ενώ αφετηρία της εκδήλωσης θα είναι ο Μεσαίωνας, με τη χορογραφία «Σε έναν ιππότη» της Σάντρας Βούλγαρη, η οποία βασίζεται στο ποίημά της «Επιστροφή στην Αβαλον». Μια προσφορά των τριών καλλιτέχνιδων στην Αθήνα των παρυφών του ιστορικού κέντρου και στον Πύργο Θήρας, που μπαίνει στο δεύτερο αιώνα ζωής κι ελπίζει σε καλύτερες μέρες...

Τον πύργο έχτισε το 1914 ως κατοικία η οικογένεια Τυπάλδου από την Κεφαλονιά. Ο Τζώρτζης Αλφονσάτος Τυπάλδος ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις εισαγωγές φαρμάκων και οι επαφές του με τη Δύση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο αρχιτεκτονικό ύφος της κατοικίας του. 

Το νεογοτθικό στιλ της, άμεσα συνδεδεμένο με την Αγγλία των μέσων του 19ου αιώνα, είναι ιδιαίτερα σπάνιο στον ελλαδικό χώρο. Ο πύργος της οδού Θήρας με τον κατάφυτο κήπο του φαίνεται ότι αποτελούσε στην εποχή του πρότυπο βίλας εξοχής.


Οπως σημειώνεται σε αιτιολογική έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με βάση την οποία το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2008, «ο νεογοτθισμός του κτιρίου εκφράζεται εύγλωττα με την φρουριακού τύπου αρχιτεκτονική του, που χρησιμοποιεί με μέτρο στοιχεία του ανάλογου λεξιλογίου, όπως τα στηθαία τύπου επάλξεων, τα οξυκόρυφα τόξα των ανοιγμάτων, οι ιδιότυποι πεσσοί του κεντρικού πρόπυλου, οι ρόδακες, τα εμβλήματα κλπ».

Οι θεατές θα καθίσουν σε καρέκλες, μαξιλάρια, πεζούλια, και οι πιο τολμηροί στο χώμα! Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια