Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε ένα μήνα θα ξέρουμε το μυστικό της Αμφίπολης

Ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής στον λόφο Καστά Αμφίπολης, από την κ. Άννα Παναγιωταρέα, έλαβε χώρα χθες  στο Μουσείο της Αμφ...



Ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής στον λόφο Καστά Αμφίπολης, από την κ. Άννα Παναγιωταρέα, έλαβε χώρα χθες  στο Μουσείο της Αμφίπολης.

«Σε ένα μήνα περίπου τελειώνουμε» είπε χθες η αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη για τις έρευνες στο ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη. Κι αν μια ημέρα πριν, εμφανιζόταν να δηλώνει στην αυστραλιανή εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος» ότι θα τελειώσει τα Χριστούγεννα, όπως τόνισε χθες: «μια κουβέντα είπα». Επιπλέον... δεν γνώριζε ότι μιλούσε σε δημοσιογράφο.

Όπως και την περασμένη Παρασκευή πάντως, έκανε δηλώσεις αν και λιγότερες αυτή τη φορά, στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού. Στην κ. Όλγα Παλαγγιά και όσους υποστηρίζουν ότι το μνημείο βαφτίστηκε για «πολιτικούς λόγους μακεδονικός», απάντησε: «Τη δουλειά μας κάνουμε. Ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά συμφέροντα εμπλέκονται. Αγωνιζόμαστε για την έρευνά μας». Ειδικότερα για την κόντρα που έχει δημιουργηθεί με την καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας η οποία ισχυρίζεται ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός, η ανασκαφέας σχολίασε πως δεν πρόκειται να ασχοληθεί περισσότερο. Σκοπός της ομάδας εργασίας άλλωστε είναι: «να μένει το αρχαιολογικό έργο μακράν πάσης παραφιλολογίας».

Η ενημέρωση

Στην ενημέρωση που έγινε στο μουσείο της Αμφίπολης η κ. Άννα Παναγιωταρέα (επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής για την προβολή των δράσεων του υπουργείου), υπογράμμισε ότι τόσο το ΥΠΠΟΑ όσο και οι συντελεστές της ανασκαφής στην Αμφίπολη, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις απόψεις Ελλήνων και ξένων (ειδικών και μη) που εκφράζονται για το ταφικό συγκρότημα. Οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού ανάγονται όπως είπε, σε 14, τονίζοντας ότι οι συντελεστές της ανασκαφής «περιμένουν, με επιστημονική υπομονή, να μιλήσει το ίδιο το ταφικό συγκρότημα». Θύμισε την άποψη της κ. Περιστέρη ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα κάτι που έχει ανακοινώσει σε δύο αρχαιολογικά συνέδρια και υπογράμμισε ότι η συγκροτημένη δημοσίευση του ανασκαφικού υλικού θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου επαναλαμβάνοντας πως το ίδιο το μνημείο «είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Θύμισε επίσης την τοποθέτηση της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ κ. Λ. Μενδώνη στην πρόσφατη ημερίδα με τίτλο «Η οικονομική και κοινωνική διάσταση των έργων του τομέα πολιτισμού». Τις επισημάνσεις ότι οι επενδύσεις στον πολιτισμό συνιστούν κινητήρια δύναμη της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενθαρρύνοντας ιδιωτικές επενδύσεις. Ο πολιτιστικός τομέας σε επίπεδο Ε.Ε. συνέβαλε κατά 4,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της. Ειδικότερα: «ένα ευρώ επένδυση σε έργα Πολιτισμού, σημαίνει 3,44 ευρώ στην πραγματική οικονομία».

Σίγουρα η ανασκαφή της Αμφίπολης δεν έχει οικονομικά προβλήματα όπως άλλες. Μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει συνολικά 650.000 ευρώ. Το 2010 δόθηκαν 20.000 ευρώ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης (ΥΠΠΟ και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών), από τη Νομαρχία Σερρών, το 2011 έφτασαν τα 80.000 μέσω Προγραμματικής Σύμβασης από την Περιφέρεια, το 2012 δόθηκαν 50.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 ευρώ από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το 2013 από το ΥΠΠΟΑ 90.000 ευρώ και φέτος 150.000 από το υπουργείο Πολιτισμού καθώς και δωρεά από την Εθνική Τράπεζα (150.000), ενώ οι χορηγίες των Εταιρειών του Δημοσίου, ΔΕΣΦΑ (35.000) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000), δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.

Στο μεταξύ αυτή την εβδομάδα απομακρύνθηκαν χώματα «με τον ενδεδειγμένο ανασκαφικά τρόπο, ώστε τα στρωματογραφικά δεδομένα να αξιοποιούνται απολύτως» από το μνημείο, αποκαλύφθηκε η επίχωση στον πρώτο χώρο, το δάπεδο με τα μικρά τεμάχια μαρμάρου «το γνωστό “κόκκινο”, το οποίο στη συνέχεια καλύφθηκε με φύλλα ενισχυμένης πολυστερίνης και κόντρα πλακέ για λόγους προστασίας.

Ολοκληρώθηκε επίσης η τελική προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη στον πρώτο χώρο, πίσω από τις Σφίγγες και συνεχίστηκε το χωματουργικό έργο στη δυτική πλευρά του μνημείου. Για να έχει μια εικόνα ο αναγνώστης, αυτές τις ημέρες αφαιρείται το χώμα πίσω από τις Καρυάτιδες, τα βάθρα των οποίων ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Το άνοιγμα του τρίτου θυρώματος το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή, η υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και η εισαγωγή των αντιστηρικτικών στοιχείων για την πρώτη φάση υποστήριξης και αντιστήριξης των κατακόρυφων τοίχων.


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια