Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επισκέψιμη για το κοινό εκκλησία στην αρχαία Λαοδίκεια

Μία από τις «Επτά Εκκλησίες της Ασίας» που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, η Εκκλησία της Λαοδίκειας στην ομώνυμη αρχαία πόλη θα ανοίξε...



Μία από τις «Επτά Εκκλησίες της Ασίας» που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, η Εκκλησία της Λαοδίκειας στην ομώνυμη αρχαία πόλη θα ανοίξει για το κοινό, στο τέλος του τρέχοντος έτους. 

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Celal Şimşek, δήλωσε ότι η φετινή ανασκαφή συνεχίστηκε στο βόρειο τμήμα της Ιερής Αγοράς, ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για ναούς. 

Σύμφωνα με τον Şimşek οι εργασίες επικεντρώθηκαν σε μια κατασκευή που ονομάζεται «Κτίριο C». «Έχουμε ανοίξει πλήρως το peristillium (την αυλή) του κτιρίου. Υπάρχει επίσης ένας οικισμός και ένα νεκροταφείο της πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην δυτική πλευρά. Δουλεύουμε σε μια περιοχή ηλικίας 5.000 ετών. Φέτος, αποκαταστήσαμε την κρήνη του Σεπτίμιου Σεβήρου».

Ο ίδιος προσθέτει ότι η αποκατάσταση της Εκκλησίας της Λαοδίκειας ήταν αρκετά σημαντική καθώς ήταν μία από τις «Επτά Εκκλησίες της Ασίας» που αναφέρονται στην Αγία Γραφή. Μετά την αποκάλυψη της εκκλησίας η ομάδα διεξάγει ένα λεπτομερές και μοναδικό έργο αποκατάστασης. 

«Το έργο αυτό έχει οριστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ο κόσμος περιμένει πραγματικά να ανοίξει η εκκλησία, διότι είναι μία από τις επτά αρχαιότερες εκκλησίες της Ανατολίας. Πρόκειται για μια ειδική κατασκευή με επενδύσεις στους τοίχους, τοιχογραφίες και γεωμετρικά ψηφιδωτά. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα είναι μια από τις πρώτες αποκατεστημένες εκκλησίες στην Τουρκία όσον αφορά τον τομέα της αναστύλωσης, συντήρησης του κτιρίου και της οροφή του», δήλωσε ο Şimşek, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε η κάλυψη της στέγης, επιφάνειας 2.000 τετραγωνικών μέτρων σύμφωνα με το έργο που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Προστασίας του Αϊδινίου. 

Ο επικεφαλής των ανασκαφών δήλωσε ότι αναμένεται το 80% των επισκεπτών που έρχονται στην Λαοδίκεια να είναι προσκυνητές. «Το άνοιγμα της εκκλησίας θα φέρει περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή. Ιδίως οι 2 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται το Pamukkale θα έρθουν μέχρι εδώ για να δουν την εκκλησία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας τη σημασία του θρησκευτικού τουρισμού σε αυτές τις αρχαίες περιοχές στην Τουρκία. 

Ως μέρος του προγράμματος, θα δημιουργηθούν και θα έχουν ολοκληρωθεί ένα βιβλίο για την εκκλησία και φυλλάδια σχετικά με την αρχαία πόλη της Λαοδικείας σε επτά γλώσσες εντός δύο μηνών. 

«Το άνοιγμα αυτής της εκκλησίας είναι πολύ σημαντικό, διότι πρόκειται για μια  μοναδική κατασκευή ηλικίας 1.700 ετών. Η πόλη κατέρρευσε ολοκληρωτικά σε έναν σεισμό του 7ου αιώνα μ.Χ. και εγκαταλείφθηκε. Η εκκλησία έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, επειδή δεν υπήρχαν οικισμοί γύρω από αυτή», προσθέτει ο Şimşek.



Δεν υπάρχουν σχόλια