Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι αρχαίοι Φίλιπποι... πάνε Παρίσι

Στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, πάνω στον κύριο δρόμο που οδηγούσε διαχρονικά από την Ιταλία στη Μικρά Ασία, η πόλη των Φιλ...


Στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, πάνω στον κύριο δρόμο που οδηγούσε διαχρονικά από την Ιταλία στη Μικρά Ασία, η πόλη των Φιλίππων αποτελεί τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας.

Οι πρώτοι οικιστές της ήταν από τη Θάσο και ίδρυσαν την αποικία των Κρηνίδων το 360 π.Χ., ενώ ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος, την προσάρτησε το 356 π.Χ. κυρίως για τα ορυχεία χρυσού του Παγγαίου.

Οι Ρωμαίοι τη διεκδίκησαν, την κατέκτησαν το 42 π.Χ. και λόγω της σημαντικής της θέσης πάνω στην Εγνατία Οδό, την ανέδειξαν σε οικονομικό, διοικητικό και καλλιτεχνικό κέντρο. Ο Απόστολος Παύλος έκανε εκεί την πρώτη του στάση σε ευρωπαϊκό έδαφος και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης.

Οι μεγάλες βασιλικές που κατασκευάστηκαν ανάμεσα στον 4ο και 6ο αιώνα, στα πρότυπα των ναών της Κωνσταντινούπολης, κυριαρχούν ακόμη στον χώρο, που άρχισε να εγκαταλείπεται τον 7ο αιώνα εξαιτίας μεγάλων σεισμών και σλαβικών επιδρομών, ενώ ερήμωσε ολοκληρωτικά τον 14ο αιώνα με την οθωμανική κατάκτηση.

Το χθες, το σήμερα, αλλά και το αύριο των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων παρουσιάζονται μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν χθες στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και συνεχίζονται αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας.

Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους το 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή
Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Φίλιπποι 1914-2014, Εκατό χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών» εγκαινιάστηκε προχθές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και μια δεύτερη παρουσιάζεται από σήμερα στην Καβάλα, ενώ μια σχετική εκδήλωση θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου και στο Παρίσι.

Οι δύο αυτές παράλληλες εκθέσεις οργανώνονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ερευνών της Γαλλικής Σχολής στους Φιλίππους και περιλαμβάνουν κυρίως φωτογραφίες, σχέδια και αποσπάσματα από ημερολόγια των ανασκαφέων. Στόχος τους είναι να σκιαγραφήσουν την ιστορία των ανασκαφών και των ερευνών της Γαλλικής Σχολής, με υλικό από το αρχείο της, αλλά και το αρχείο του Ελβετού αρχαιολόγου Paul Colart, υπεύθυνου πολλών αποστολών ανάμεσα στο 1927 και το 1935.

Απολογισμός

Σήμερα, στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη διεθνές συνέδριο, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει ένας απολογισμός των ερευνών στους Φιλίππους εδώ και έναν αιώνα, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει αύριο στην Καβάλα.

«Θέλουμε να δείξουμε πόσο σημαντική δουλειά έγινε στον αρχαιολογικό χώρο, που ανέδειξε το αρχαίο θέατρο, τα ρωμαϊκά κτίρια, τις χριστιανικές εκκλησίες», δήλωσε στο «Έθνος» η προϊσταμένη της ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μαρία Νικολαΐδου-Πατέρα.

Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους το 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου με εκτεταμένες ανασκαφές έφερε στο φως το μνημειώδες κέντρο της ρωμαϊκής αποικίας και τις χριστιανικές βασιλικές. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: η πρώτη παρουσιάζει την ιστορία των Φιλίππων, η δεύτερη την ιστορία των ανασκαφών και η τρίτη τους ανθρώπους, δηλαδή τους ανασκαφείς και τις συνθήκες διεξαγωγής των ερευνών και διαβίωσης.


Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια