Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διαμεσολάβηση της Unesco για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα προτίθεται να αναλάβει η U...


Ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα προτίθεται να αναλάβει η UNESCO.

Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εξωτερικών, καθώς και τον Πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης συναντήθηκε στις 1-2 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των εργασιών της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους» με εκπροσώπους της Βρετανικής Κυβέρνησης καθώς και του Βρετανικού Μουσείου προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, εκκρεμές στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής από το 1984. 

Κατά την εν λόγω συνάντηση, συζητήθηκε και η πρόσκληση που απηύθυνε η UNESCO προς τη Βρετανική Κυβέρνηση, μετά από αίτημα της Ελληνικής πλευράς το 2013, επί Υπουργού Πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, προκειμένου να ξεκινήσει διαμεσολάβηση στη βάση των σχετικών κανόνων της UNESCO. Η πρόταση απευθύνθηκε στους Βρετανούς τον Αύγουστο του 2013 και δεν έχει  επίσημα απαντηθεί από τη Βρετανική πλευρά μέχρι σήμερα.

Το  αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και την πρόσκληση της UNESCO στήριξαν πλήθος κρατών με δηλώσεις τους κατά η διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής όπως η Ελβετία, η Κύπρος, η Λιβύη, το Μεξικό, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Κορέα, η Τουρκία, η Νιγηρία και το Περού. Συγκινητική ήταν επίσης η ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής του Salah Stetié, διακεκριμένης φυσιογνωμίας των γραμμάτων και των τεχνών, πρώτου προέδρου και με μακρά θητεία στη συγκεκριμένη επιτροπή, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα και τη σημασία του για την ανθρωπότητα.

Η συνάντηση Ελληνικής και Βρετανικής πλευράς κατέληξε σε Σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Διακυβερνητικής Επιτροπής. Η Σύσταση αυτή καλεί τη Βρετανία να εξετάσει την πρόταση για διαμεσολάβηση. Η ίδια Σύσταση προβλέπει την αρωγή της UNESCO προκειμένου να λάβουν χώρα περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση του ζητήματος.


Είναι η πρώτη φορά που κράτος καλείται να προχωρήσει θεσμικά σε διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της UNESCO, δεδομένου ότι η διαδικασία θεσμοθετήθηκε μόλις το 2010. Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί τη διαμεσολάβηση και η οποιαδήποτε απόφαση δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη διεθνοποίηση του θέματος και στην άσκηση πιέσεων προς τη βρετανική πλευρά από άλλα κράτη-μέλη της επιτροπής.

Έχουν εξαντληθεί τα επιχειρήματα των Βρετανών


«Το μουσείο όχι μόνο μπορεί να φιλοξενήσει τα γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά κατέχει τεχνογνωσία με παγκόσμια αναγνώριση που και οι ίδιοι οι Βρετανοί ομολογούν. Τα επιχειρήματά τους έχουν εξαντληθεί. Το μόνο που τους έχει απομείνει είναι ο νόμος του ισχυρού», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως δρ Δημήτριος Παντερμαλής κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο διοργάνωσε ο Ομιλος για την UΝΕSCO Πειραιώς και Νήσων στην «Αθηναΐδα».

Ο κ. Παντερμαλής έκανε λόγο για ένα «τεμαχισμένο μνημείο», για το οποίο η επιστροφή των μαρμάρων και των γλυπτών του δεν θα αποτελέσει απλά συνένωση, αλλά «επαναφορά της ζωής». Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του νέου μουσείου Ακροπόλεως τόνισε την κομβικής σημασίας διαμεσολάβηση της UΝΕSCO για την επιστροφή των Γλυπτών, που ξεκίνησε στο πλαίσιο της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους». «Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι ένας τέτοιος φορέας ανέλαβε να κάνει αυτή την εκδήλωση, γιατί υπογραμίζει ότι το αίτημα για την επιστροφή των μαρμάρων δεν είναι ελληνικό μόνο, αλλά παγκόσμιο αίτημα και δεν αφορά την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα αλλά την αποκατάσταση ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς όπως ο Παρθενώνας», είπε ο Παντελής Καψής που είχε τον ρόλο του συντονιστή του συνεδρίου.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας των ομίλων, συλλόγων και κέντρων της UNESCO για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης, που αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα με σκοπό να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία της επιστροφής αλλά και στη σημαντική βοήθεια της διαμεσολάβησης της UΝΕSCO: «Ο Παρθενώνας αποτελεί ένα παγκόσμιο μνημείο και είναι παγκόσμια επιταγή και παγκόσμια ηθική η επιστροφή των γλυπτών του. Η διαμεσολάβηση της UNESCO αποτελεί ένα ιδαίτερα σημαντικό όπλο στη διεκδίκηση, αφού μέσα από τους παγκόσμιους αυτούς θεσμούς το ζήτημα θα γίνει γνωστό στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς μόνο μέσα από την πίεση που ασκεί ο απλός πολίτης θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε καλύτερα την επιστροφή».


Για τη σπουδαιότητα της επιστροφής, που θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, έκανε λόγο η Μ. Αικ. Τζιτζικώστα Παπαχριστοπούλου, πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO, ενώ για την εκστρατεία της επιστροφής των μαρμάρων μίλησε και ο πρόεδρος του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χρ. Αργυρόπουλος. Στο συνέδριο πήραν μέρος ο δρ Αθανάσιος Νάκασης, που ανέλυσε τις διεθνείς και εθνικές θέσεις για την επιστροφή των μαρμάρων, ο πρόεδρος του συλλόγου Παρνασσός καθηγητής Εμ. Μικρογιαννάκης, ο κ. Γ. Χριστοφίδης κ.ά.


Πηγή: Το ΒήμαΈθνος , Ν. Παπανικολάου, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια