Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αμφίπολη: Οι μορφές μπορεί να απεικονίζουν τον «ένοικο» του τάφου

Οι πρώτες εργασίες καθαρισμού αποκάλυψαν δύο ζωγραφισμένες ανθρώπινες φιγούρες -μία ανδρική και μία γυναικεία-, σχέδια, αντικείμενα ...


Αρχαία Αμφίπολη νεκρός

Οι πρώτες εργασίες καθαρισμού αποκάλυψαν δύο ζωγραφισμένες ανθρώπινες φιγούρες -μία ανδρική και μία γυναικεία-, σχέδια, αντικείμενα και παραστάσεις που είχαν φιλοτεχνηθεί με κόκκινο, γαλάζιο και ζωηρό κίτρινο χρώμα.

Θα μπορούσε να απεικονίζεται ο νεκρός, σε σκηνή μάχης, κυνηγιού ή συμποσίου, αλλά χωρίς επιγραφή ή εντελώς ιδιαίτερα, εξατομικευμένα χαρακτηριστικά, δηλ. στοιχεία πορτραίτου,  το μόνο που θα συμπεράνουμε είναι ότι ο νεκρός ως μέλος της μακεδονικής ελίτ έπαιρνε μέρος σε αυτά, πράγμα που ήδη υποθέτουμε.

«Όταν μεταφέρθηκαν, δεν υπήρχε σχεδόν καμία απεικόνιση, από τη φθορά του χρόνου. Με τη συντήρηση των τελευταίων εβδομάδων έχουν βγει θαυμάσια χρώματα και οι πρώτες υποψίες παραστάσεων ανθρωπίνων, κινήσεων, αντικειμένων, τα οποία σιγά σιγά αναδύονται», είχε πει το περασμένο Σάββατο από την Αμφίπολη ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας.

Παρότι ο δρόμος είναι σχετικά μακρύς, η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για ένα διάστημα 6 - 7 μηνών έως ότου γίνουν οι μορφές γίνουν ευδιάκριτες, νέα ερωτήματα ανακύπτουν.

Έχουμε κάτι ανάλογο -απεικονίσεις προσώπων- σε επιστύλια γενικά και ειδικά σε μακεδονικό τάφο; 

Τί σημαίνουν οι μορφές, η ανδρική και γυναικεία στα επιστύλια; Είναι στη «γραμμή», στη λογική του ψηφιδωτού δαπέδου (εν ολίγοις πρόκειται για στοιχείο διακοσμητικό ή, ενδεχομένως συμβολίζει κάτι άλλο;) 

Και τέλος πάντων, υπάρχει, έστω μία ελάχιστη πιθανότητα, να απεικονίζεται ο νεκρός, ο «ένοικος» του τάφου;

Το TheTOC.gr ζήτησε την εκτίμηση της καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γεωργίας Κοκκορού – Αλευρά.

Η ανάκτηση των παραστάσεων

«Ο γραπτός, δηλαδή ζωγραφικός, διάκοσμος είναι κύριο γνώρισμα των μακεδονικών τάφων. Γραπτές παραστάσεις μπορεί να κοσμούν τους εσωτερικούς τοίχους, συνηθέστερα όμως τις βρίσκουμε στις προσόψεις των μακεδονικών τάφων (μετόπες, ζωφόρους κλ.π.). Από τους τάφους της Βεργίνας και άλλους μακεδονικούς γνωρίζουμε προ πάντων την αρχαία μεγάλη ζωγραφική.

Η ανεύρεση, συνεπώς γραπτών παραστάσεων στον τάφο της Αμφίπολης δεν αποτελεί έκπληξη, επιβεβαιώνει ωστόσο τον πλούτο, την πολυτέλεια του διακόσμου του μνημείου.

Εάν ανακτηθούν οι παραστάσεις, το ενδιαφέρον θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και η ερμηνεία τους θα αποτελέσει ασφαλώς θέμα συζητήσεων και προβληματισμών. Συνήθως όμως τα θέματα αυτών των παραστάσεων είναι μυθολογικά ή συμπόσια, κυνήγια, αρματοδρομίες κά.»

Θα μπορούσε να απεικονίζεται ο νεκρός;

«Πράγματι θα μπορούσε να απεικονίζεται ο νεκρός, π.χ. σε σκηνή μάχης, κυνηγιού ή συμποσίου, αλλά χωρίς επιγραφή ή εντελώς ιδιαίτερα, εξατομικευμένα χαρακτηριστικά, δηλ. στοιχεία πορτραίτου,  το μόνο που θα συμπεράνουμε είναι ότι ο νεκρός ως μέλος της μακεδονικής ελίτ έπαιρνε μέρος σε αυτά, πράγμα που ήδη υποθέτουμε.  Πάντως, ας δούμε πρώτα τι θα αναγνωριστεί και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε σε προβλέψεις. Ο υπουργός μίλησε για ίχνη από όσο θυμάμαι». 

Επιστημονικές ανακοινώσεις από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Κ. Περιστέρη για τις ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη

Αρχαία Αμφίπολη Περιστέρη

Το Σάββατο 29-11-2014 και από 11.00 – 14.00 στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οδό Μπουμπουλίνας 20-22 στην Αθήνα θα γίνουν επιστημονικές ανακοινώσεις για τις ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη από τους:

  • Κ. Περιστέρη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, με θέμα: «Ανασκαφική έρευνα Ταφικού Μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολης (2012-2014)»

  • Μιχ. Λεφαντζής, Αρχιτέκτονας, με θέμα: «Η σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης: Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις».

  • Δημ. Εγγλέζος, Πολιτικός Μηχανικός, με θέμα: «Ο ρόλος του Πολιτικού Μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».


Συντονιστές:

  • Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Νίκος Σταμπουλίδης, Αρχαιολόγος, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Πηγή: Ειρ. Ορφανίδου, The TOCΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια