Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το νεκροταφείο στο Δρόμο του Μεταξιού

Ο Τάφος Μ3 της αρχαίας νεκρόπολης που βρέθηκε στο Δρόμο του Μεταξιού Ένα νεκροταφείο ηλικίας 1.700 ετών περίπου ανακαλύφθηκε κατά μή...

Δρόμο του Μεταξιού τάφος
Ο Τάφος Μ3 της αρχαίας νεκρόπολης που βρέθηκε στο Δρόμο του Μεταξιού
Ένα νεκροταφείο ηλικίας 1.700 ετών περίπου ανακαλύφθηκε κατά μήκος ενός τμήματος του Δρόμου του Μεταξιού, μιας σειράς αρχαίων εμπορικών δρόμων που κάποτε συνέδεε την Κίνα με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το νεκροταφείο βρέθηκε στην πόλη Kucha, η οποία βρίσκεται στη σημερινή βορειοδυτική Κίνα. Δέκα τάφοι έχουν ανασκαφεί, επτά από τους οποίους αποδείχθηκαν ότι ήταν μεγάλα κτίρια κατασκευασμένα από τούβλα.

Ένας τάφος, που ονομάστηκε συμβατικά «Μ3», περιείχε γλυπτά από διάφορα μυθικά πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις διαφορετικές εποχές και μέρη των ουρανών: ο Λευκός Τίγρης της Δύσης, το Πορφυρό Πτηνό του Νότου, η Μαύρη Χελώνα του Βορρά και ο Γαλάζιος Δράκος της Ανατολής.

Ο τάφος Μ3 «αποτελείται από έναν τύμβο, μια κλίμακα, μια σφραγισμένη πύλη, την είσοδο του τάφου, τα τοιχώματα, ένα πέρασμα, τον ταφικό και τον πλευρικό θάλαμο», έγραψαν οι ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Chinese Cultural Relics».

Δρόμος του Μεταξιού τάφος
Άποψη του νεκροταφείου από Βορρά.
Το νεκροταφείο βρέθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2007 και ανασκάφηκε από το Xinjiang Institute of Cultural Relics and Archaeology, με τη βοήθεια των τοπικών αρχών. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Zhiyong Yu, διευθυντής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Xinjiang, δημοσίευσε τα συμπεράσματα του στα κινέζικα στο περιοδικό Wenwu. Το άρθρο μεταφράστηκε πρόσφατα στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Chinese Cultural Relics».

Ποιοι ήταν θαμμένοι εδώ;

Η ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν ταφεί στο νεκροταφείο αποτελεί ένα μυστήριο. Το νεκροταφείο είχε πέσει θύμα τυμβωρύχων στο παρελθόν και δεν έχει βρεθεί καμία επιγραφή που να δηλώνει τα ονόματα εκείνων που θάφτηκαν ή τις κοινωνικές θέσεις που κατείχαν.

Οι επτά μεγάλοι τάφοι από τούβλο κατασκευάστηκαν πιθανότατα για πλούσιους ανθρώπους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Δρόμος του Μεταξιού τάφος
Πάνω από δέκα άτομα βρέθηκαν σε έναν τάφο. Αποδείχθηκε ότι όλοι οι τάφοι περιείχαν πολλαπλές ταφές.
Δρόμος του Μεταξιού τάφος
Ένας τοίχος του τάφου του Μ3 περιλαμβάνει γλυπτά που απεικονίζουν μια ποικιλία μυθικών πλασμάτων. Τα Ουράνια Ελάφια φαίνονται τόσο πάνω δεξιά όσο και επάνω αριστερά, ενώ κάτω αριστερά και δεξιά απεικονίζονται μυθικά ζώα που ονομάζεται Xie Zhi. Στο μεσοδιάστημα υπάρχουν γλυπτά που απεικονίζουν το Πορφυρό Πτηνό του Νότου (στα αριστερά, δεύτερο από πάνω), τον Λευκό Τίγρη της Δύσης (στα αριστερά, δεύτερο από κάτω), τη Μαύρη Χελώνα του Βορρά (στα δεξιά, δεύτερη από επάνω) και τον Γαλάζιο Δράκο της Ανατολής (στα δεξιά, δεύτερο από κάτω). Ο δράκος, το πτηνό, η μαύρη χελώνα και ο άσπρος τίγρης είναι πλάσματα που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές εποχές και μέρη των ουρανών.
Δρόμος του Μεταξιού τάφος
Λεπτομέρεια από το Ουράνιο Ελάφι. Οι γλυπτές απεικονίσεις ήταν έγχρωμες
αλλά το χρώμα εξαφανίστηκε με το πέρασμα του χρόνου.
Αλλά, όταν αναλύθηκαν τα σκελετικά υπολείμματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τάφοι είχαν επαναχρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Μερικοί από τους τάφους περιέχουν περισσότερο από 10 άτομα, και οι «επανειλημμένες πολλαπλές ταφές χρήζουν περαιτέρω μελέτης», έγραψαν οι ερευνητές.


Δρόμος του Μεταξιού τάφος
Άποψη του εσωτερικού του Τάφου Μ3 από τα ΒΔ.

Δρόμος του Μεταξιού τάφος
Παρόλο που ο τάφος είχε συληθεί οι αρχαιολόγοι βρήκαν κάποια κτερίσματα όπως αυτό το αγγείο.
Δρόμος του Μεταξιού τάφος
Άλλος τάφος από τα δυτικά.
Δρόμος του Μεταξιού τάφος
Άποψη του προθαλάμου του τάφου Μ1, όπου φαίνονται
και τα ανθρώπινα κατάλοιπα που βρέθηκαν στον τάφο.

Πόλη στον Δρόμο του Μεταξιού

Οι ανασκαφείς εκτιμούν ότι το νεκροταφείο χρονολογείται περίπου πριν από 1.700 χρόνια, σε μια εποχή που η Kucha ήταν ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των δυτικών συνόρων (Xiyu) της Κίνας. Δεδομένου ότι οι εμπορικοί δρόμοι του Μεταξιού πέρναγαν από τα δυτικά σύνορα, ο έλεγχος της κεντρικής αυτής περιοχής ήταν σημαντικός για τους άρχοντες της Κίνας.

«Στην αρχαιότητα, η Kucha ονομαζόταν Qiuci στην κινεζική λογοτεχνία. Ήταν μια ισχυρή πόλη-κράτος στην όαση των Δυτικών συνόρων», γράφουν οι ερευνητές.

Για τις δυναστείες που άνθισαν στην Κίνα πριν από 1.700 χρόνια περίπου, «η κατάκτηση και η αποτελεσματική διακυβέρνηση της Kucha θα τους επέτρεπε να ελέγχουν όλες τις πόλεις-κράτη των Δυτικών συνόρων», ανέφεραν οι ερευνητές.


Δρόμος του Μεταξιού τάφος
Χάρτης που δείχνει την περιοχή Kucha. Με το ροζ χρώμα είναι το κέντρο της επαρχίας
και με κίτρινο το σύνολό της.
Υπάρχει μάλιστα και ένα αρχαίο ρητό, σύμφωνα με το οποίο, «αν έχεις την Kucha, μόνο το 1% των κρατών των Δυτικών συνόρων παραμένει ανυπόταχτο».

Το Chinese Cultural Relics είναι ένα νέο περιοδικό που μεταφράζει επιστημονικά άρθρα από την κινεζική γλώσσα στην αγγλική, ενώ η αρχική δημοσίευση τους έχει γίνει στο περιοδικό Wenwu. Η ανακάλυψη του αρχαίου νεκροταφείου συμπεριλήφθηκε στο πρώτο τεύχος του.


Πηγή: O. Jarus, LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια