Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έλληνες, το μεγάλο ταξίδι στον Ατλαντικό

Ο «αυτοστεφανούμενος» σε ανάγλυφη αναθηματική στήλη από το Σούνιο. Τη στιγμή που η εικόνα της αρχαίας Ελλάδας κάνει τον γύρο του κόσμο...

Ο «αυτοστεφανούμενος» σε ανάγλυφη αναθηματική στήλη από το Σούνιο.
Τη στιγμή που η εικόνα της αρχαίας Ελλάδας κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω της Αμφίπολης, οι αρχαίοι Έλληνες… ταξιδεύουν από τις 12 Δεκεμβρίου στον Νέο Κόσμο για μια τεκμηριωμένη συνοπτική αφήγηση του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ο Αγαμέμνονας, ο Λεωνίδας, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος, εμβληματικές προσωπικότητες της ιστορίας, του πνεύματος και της μυθολογίας αλλά και ανώνυμοι Μυκηναίοι, Αριστοκράτες και αθλητές, Κούροι και Κόρες αναδεικνύονται με τη μεγαλύτερη, εκτός συνόρων, αρχαιολογική έκθεση σε μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ.

Επιφανείς και ανώνυμοι

Η ιδέα για το υπερατλαντικό ταξίδι του ελληνισμού, που θα διαρκέσει δύο χρόνια (πρώτος σταθμός το Μόντεραλ, ακολουθούν Οττάβα, Σικάγο Ουάσιγκτον), γεννήθηκε εν μέσω κρίσης, αλλά η διοργάνωση έγινε εφικτή χάρη στη χρηματοδότηση του Consortium of North American Museums με επίσημο εκπρόσωπο το Canadian Museum of History στην Οττάβα. Εξίσου γενναιόδωρο ωστόσο ήταν και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Περισσότερα από 500 αριστουργήματα γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας -ανασκαφικά ευρήματα από κάθε γωνιά της χώρας- βγήκαν από τις προθήκες των ελληνικών μουσείων για να συνθέσουν τα πορτρέτα των Ελλήνων που καθόρισαν τον ελληνικό αλλά και τον παγκόσμιο πολιτισμό διαμέσου των αιώνων: από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, τον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα και τους επώνυμους αριστοκράτες της πρώιμης εποχής του σιδήρου ώς τις επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος (Πλάτων, Αριστοτέλης) και τις ιστορικές φυσιογνωμίες όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Η Ολυμπιάδα σε χρυσό μετάλλιο ρωμαϊκών χρόνων και το στεφάνι του Φιλίππου Β΄.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετά το Λούβρο εξαγωγή αρχαίων έργων τέχνης με τα πιο λαμπρά δείγματα της ανασκαφικής έρευνας, για την επιλογή των οποίων δούλεψαν έντεκα Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και περισσότερα από επτά μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ηρακλείου, Ακροπόλεως, Νομισματικό, Επιγραφικό). «Το ταξίδι των Ελλήνων, όπως σηματοδοτεί και ο τίτλος του “Από τον Αγαμέμνονα ώς τον Μέγα Αλέξανδρο”, έχει ως άξονα τον άνθρωπο γύρω από τον οποίο περιστρέφονται εικόνες τόπων και πολιτισμών από την εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, δηλαδή περίπου από το 6000 π.Χ. μέχρι τον 2ο αιώνα», εξηγεί η πρώην γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΟΤ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία συντόνισε την επιτροπή για την επιλογή των αντικειμένων και τη διάρθρωση της έκθεσης μέσα από δέκα ενότητες.

Μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (μέσα 4ου π.Χ. αιώνα), Μουσείο Πέλλας.
Εξαιρετικά έργα τέχνης, από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς, μεταξύ αυτών η χρυσή μάσκα από τις Μυκήνες, το χρυσό στεφάνι από τις Αιγές, το χρυσό περίαπτο από την Αραβησσό, αγγεία καμαραϊκά, πινακίδες γραμμικής Α, κεφαλές πολεμιστών και λατρευτών του μυκηναϊκού κόσμου, η κεφαλή του Ομήρου, η σκηνή της τύφλωσης του Πολύφημου, οπλισμός ανδρικής ταφής αρχαϊκού νεκροταφείου του Αρχοντικού, τεκμηριώνουν τον άνθρωπο και τα επιτεύγματά του από το προϊστορικό Αιγαίο ώς τους Μακεδόνες βασιλείς. Αναδεικνύουν την παρουσία των Κυκλαδιτών και τις δυναμικές μορφές των Μινωιτών, τον μυκηναϊκό κόσμο, τους ήρωες του Ομήρου και τους Αριστοκράτες, το αθλητικό πνεύμα των Ελλήνων, την απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής, την αυτοθυσία των Ελλήνων, τη δομή και τη λειτουργία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τα επιτεύγματα των Αθηναίων στην αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, το θέατρο, την ιστορία και τη φιλοσοφία, την πολιτική, τη στρατιωτική και οικονομική άνοδο των Μακεδόνων βασιλέων.

Τα οφέλη

Αν ο Μέγας Αλέξανδρος στο Λούβρο συγκέντρωσε 300.000 επισκέπτες σε 80 ημέρες, πολλαπλά υπολογίζονται τα οφέλη από την προβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στον Νέο Κόσμο. Εκτός από την αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, όπως αναφέρει ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα Ρόμπερτ Πεκ, επισημαίνοντας ότι το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένονται έξι εβδομαδιαίες πτήσεις από τον Καναδά προς τη Θεσσαλονίκη, αντίδωρο των Καναδών θα είναι και μια έκθεση της φυλής Χάιντα προς την Ελλάδα μετά το 2016.


Πηγή: Γ. Μυρτσιώτη, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια