Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

ΥΠΠΟΑ: Πέντε, και μόνο πέντε, οι ενταφιασμένοι στην Αμφίπολη

Με νέα ανακοίνωση επανέρχεται σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού στο θέμα των σκελετών που βρέθηκαν στην Αμφίπολη, ξεκαθαρίζοντας πως ...



Με νέα ανακοίνωση επανέρχεται σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού στο θέμα των σκελετών που βρέθηκαν στην Αμφίπολη, ξεκαθαρίζοντας πως όλα τα οστά που βρέθηκαν ανήκουν σε πέντε και μόνο νεκρούς, αντικρούοντας έτσι την αρχαιολόγο Όλγα Παλαγγιά.

Οι ενταφιασμένοι στην Αμφίπολη είναι πέντε, και ο αριθμός τους δεν πρόκειται να μεταβληθεί, καθώς και τα 550 οστά που βρέθηκαν στον τύμβο Καστά ανήκουν όλα στα πέντε αυτά άτομα, δηλώνει σε νέα ανακοίνωσή του το υπουργείου Πολιτισμού, απαντώντας σε ποικίλα δημοσιεύματα και εκτιμήσεις σχετικά με την προηγούμενη ανακοίνωσή του για το οστεολογικό υλικό του Ταφικού Μνημείου. 

Οι Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΑΠΘ και Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, ΔΠΘ διευκρινίζουν τα εξής:

1) τα 550 οστά που βρέθηκαν «θρυμματισμένα και ακέραια» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο Τύπου στις 19.01.2015, ανήκουν όλα στα 5 άτομα.

2) Η μελέτη και η καταγραφή των 550 οστών έχει ολοκληρωθεί.

3) Τα 157 από τα 550 οστά που έχουν καταγραφεί και αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ στις 19.01.2015 είναι διαγνωστικά. Πρόκειται δηλαδή για οστά, τα οποία, αφού ανατάχθηκαν, ολοκληρώθηκε η προσωρινή συγκόλληση θραυσμένων τμημάτων τους, προσδιορίστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από ποιo μέρος των σκελετών προέρχονται, σε ποιά ανατομική πλευρά ανήκουν, χρησιμοποιήθηκαν στον προσδιορισμό του φύλου, της ηλικίας και του αναστήματος και επιπλέον αποδόθηκαν με ασφάλεια στα 5 άτομα που έχουν εντοπιστεί χώρο 4 του ταφικού μνημείου.

4) Τα υπόλοιπα 393 οστά ανήκουν σε θραύσματα πλευρών, σπονδύλων καθώς και σε αριθμό μικρών αδιάγνωστων θραυσμάτων οστών μέχρι πέντε εκατοστών, τα οποία ανήκουν με ασφάλεια στα ενήλικα άτομα 1, 2 και 3. Τα σκελετικά κατάλοιπα βρέθηκαν διάσπαρτα και όχι σε ανατομική θέση στην επίχωση του χώρου 4 αλλά και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου. Η διασπορά των οστών ξεκινούσε από βάθος 6,30 μ. από την κορυφή του θαλάμου του χώρου 4 και συνεχιζόταν μέχρι το βάθος των 8,90 μ., κοντά στο δάπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου στις 19.01.2015, «η γενική εικόνα εύρεσης των σκελετικών καταλοίπων συνηγορεί στην αναμόχλευση τους από ανθρωπογενή επέμβαση» και συμπληρώνουμε, τυμβωρυχία. Το κάθε διαγνωστικό επομένως οστό έπρεπε να αποδοθεί σε καθένα από τα πέντε άτομα που με ασφάλεια αναγνωρίστηκαν στο χώρο 4. Ο αριθμός επομένως των νεκρών δεν πρόκειται να μεταβληθεί. 

5) Η ερευνητική ομάδα έχει πολύχρονη εμπειρία στην καταγραφή ομαδικών ταφών αλλά και σκελετικών συνόλων διάσπαρτων οστών σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα, τα οποία αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση που έχει κατατεθεί στο ΥΠΠΟΑ.

Όλγα Παλαγγιά: «Yπάρχουν τουλάχιστον άλλοι δέκα νεκροί στην Αμφίπολη»

Από διαφορετικούς αιώνες προέρχονται οι σκελετοί που εντοπίστηκαν μέσα στον τύμβο Καστά και σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται μεταξύ τους η Ολυμπιάδα, δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά η αρχαιολόγος, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Όλγα Παλαγγιά.


Η κυρία Παλαγγιά δήλωσε πως με βάση την ανακοίνωση για τα 550 οστά εκ των οποίων εξετάστηκαν τα 157 και πρέπει να μελετηθούν άλλα 400, προκύπτει πως «πρέπει να υπάρχουν καμιά δεκαριά νεκροί ακόμα στον τάφο. Μας λείπουν άλλοι δέκα» τόνισε εμφατικά μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε πως δεν προέρχονται όλοι από την ίδια περίοδο, αλλά ο τάφος πρέπει να είχε ξαναχρησιμοποιηθεί μετά από το πέρασμα κάποιων αιώνων. «Ο τάφος πρέπει να δημιουργήθηκε για πρώτη φορά περίπου τον 4ο αιώνα, μετά καταστράφηκε, και τον 1ο π.Χ. αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους Ρωμαίους, μετά τη μάχη των Φιλίππων που είχε γίνει στην περιοχή της Αμφίπολης», δήλωσε η αρχαιολόγος.

Η Όλγα Παλαγγιά αναφέρει πως μάλλον το μνημείο έγινε για να ταφούν νεκροί της μάχης – εξ ου και υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματισμένος σκελετός. Η αρχαιολόγος εκτιμά ότι τότε έγιναν και τα αριστουργήματα τέχνης που κοσμούν το μνημείο – το ψηφιδωτό, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες- για να τιμηθούν οι νεκροί.

«Αρχικά ο τάφος έγινε για τη γυναίκα και το νεογνό και ήταν ένας τυπικός μακεδονικός τάφος της εποχής. Στη συνέχεια έγινε μεγαλοπρεπής από τους Ρωμαίους όταν τον ξαναχρησιμοποίησαν» δήλωσε. Όσον αφορά για τις επίμονες δηλώσεις ότι μπορεί να βρίσκεται εκεί η Ολυμπιάδα, η κυρία Παλαγγιά ήταν κατηγορηματική: «Αποκλείεται να είναι η Ολυμπιάδα. Γνωρίζουμε ότι δολοφονήθηκε και ετάφη στην Πύδνα. Μάλιστα έχουν βρεθεί τρεις επιγραφές που το μαρτυρούν. Μια που γράφει εδώ είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας και άλλες δύο από γειτονικούς τάφους που τους συνδέουν με αυτόν της Ολυμπιάδας».

Πρόσθεσε πως θα βγάλουμε πολλά συμπεράσματα μέσω της χρονολόγησης των σκελετών, που όπως τόνισε είναι εφικτή με τα ειδικά μέσα που προσφέρει σήμερα η επιστήμη.


Πηγή: iefimerida, ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια