Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στην αξονική η λύση του μυστηρίου

Η δημοσιοποίηση όλων των λήψεων στον αξονικό τομογράφο θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου του θανάτου του Φαραώ Αν ...


Στην αξονική η λύση του μυστηρίου
Η δημοσιοποίηση όλων των λήψεων στον αξονικό τομογράφο
θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου του θανάτου του Φαραώ
Αν και δεν γνωρίζουμε τι έκανε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, γνωρίζουμε όλα τα υπόλοιπα για τον πιο διάσημο-άγνωστο Φαραώ, τον Τουταγχαμών.

Το αγόρι-βασιλιάς, που βασίλεψε περίπου για δέκα χρόνια, από τα εννέα μέχρι τα δεκαεννέα, οπότε και πέθανε, στα 1323 π.Χ. Γνωρίζουμε τον τάφο του, που ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Χάουαρντ Κάρτερ, τα χρυσά και λαμπερά του κτερίσματα χάρη στα οποία έγινε πασίγνωστος ανά την υφήλιο, το ύψος, το βάρος, τις παθήσεις του.

Γνωρίζουμε επίσης την αιτία θανάτου του. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, τις αιτίες θανάτου του, καθώς υπάρχουν περισσότερες από μία θεωρίες. Διότι όσο πιο πολλά μαθαίνουμε για τον ατυχέστερο, ίσως, των Φαραώ τόσο το μυστήριο γύρω από αυτόν μεγαλώνει.

Το περιοδικό του αμερικανικού Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν δημοσιεύει ένα κείμενο του Μάθιου Σάερ, που εξετάζει τις θεωρίες αυτές και την πιθανή αιτία δημιουργίας τους. Όπως λέει, όλα ξεκίνησαν στα 2005, οπότε και ο Ζάχι Χαουάς, ο τότε ισχυρός άντρας των αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο, αποφάσισε να περάσει από αξονικό τομογράφο τη μούμια του νεαρού Φαραώ. Το νεκρό σώμα είχε ήδη ταλαιπωρηθεί αφάνταστα, αφού ο Κάρτερ το είχε αποσπάσει βίαια από τη σαρκοφάγο και το είχε ξετυλίξει κόβοντας ό,τι αντιστεκόταν. Μάλιστα, οι ρητίνες και τα αρωματικά έλαια των τριών ξύλινων φερέτρων που αποτελούσαν τη σαρκοφάγο είχαν μετατρέψει τα πάντα σε συμπαγή μάζα.

Η πρώτη εντύπωση από τη μελέτη των 1.700 λήψεων ήταν ότι ο Τουταγχαμών δεν πέθανε από σπάσιμο στο κρανίο, όπως είχαν αναφέρει εκείνοι που είχαν κάνει ακτινογραφία στη δεκαετία του '60. Οι επιστήμονες τότε είχαν βρει θραύσμα από το κρανίο του και είχαν αποδώσει τον θάνατό του σε αποτέλεσμα συμμετοχής του σε μάχη.

Όπως φάνηκε από την αξονική, το θραύσμα είχε προκληθεί από τη βίαιη αντιμετώπιση του αρχαιολόγου και όχι από πολεμικό χτύπημα. Ψάχνοντας όμως, ανακάλυψαν ότι το μηριαίο οστό ήταν σπασμένο και γνωμοδότησαν περί θανάτου σε μάχη ή σε κυνήγι. Και πάλι όμως, οι διαφωνίες φούντωσαν, επειδή ο Κάρτερ είχε μετακινήσει τα άκρα του βασιλιά.

Έτσι ξεκίνησαν άλλες θεωρίες, περί ασθένειας των ποδιών ή κάτι ανάλογο, οι οποίες και πάλι δεν μπορεί να θεωρηθούν ασφαλείς, καθώς εμφανίζονται διαρκώς διαφωνίες. Επί παραδείγματι, ο Τουταγχαμών φαίνεται σε τοιχογραφία όρθιος, να οδηγεί άρμα.

Πριν από τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο εξετάσεων DNA που έγιναν για μούμιες από την Κοιλάδα των Βασιλέων, εμφανίστηκε η θεωρία της ελονοσίας, η οποία, σε συνδυασμό με το σπασμένο πόδι, θα μπορούσε να «στέκεται». Πολλοί βιολόγοι, όμως, την αμφισβητούν.

Εάν κάτι μπορεί να βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου, ίσως είναι η δημοσιοποίηση όλων των λήψεων στον αξονικό τομογράφο, κάτι που ο Χαουάς λέει ότι θα γίνει, άγνωστο πότε. Μέχρι τότε, οι επιστήμονες θα προσθέτουν και θα αφαιρούν δεδομένα. Και ίσως ποτέ να μη μάθουμε στ' αλήθεια.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια