Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ασθένεια, αναπηρία και δυσμορφία στην τέχνη της αρχαϊκής και κλασικής εποχής

Όταν σκεφτόμαστε την αρχαία Ελλάδα, μας έρχεται αυτόματα στο νου το λεγόμενο «κλασικό ιδεώδες»: το σωματικό κάλλος, η υγεία, η αρμ...






Όταν σκεφτόμαστε την αρχαία Ελλάδα, μας έρχεται αυτόματα στο νου το λεγόμενο «κλασικό ιδεώδες»: το σωματικό κάλλος, η υγεία, η αρμονία και η ισορροπία, η τάξη και το μέτρο, έννοιες που συνοψίζονται στη φράση: «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ».

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι:

Στην αρχαία ελληνική τέχνη υπάρχουν απεικονίσεις ανθρώπων και θεοτήτων με σωματικές και διανοητικές ασθένειες, τραύματα, αναπηρίες και κάθε είδους δυσμορφίες, δηλαδή ατόμων που με διάφορους τρόπους απομακρύνονται από το «ιδεώδες» αυτό. 



 Αρχαία κείμενα αναφέρονται σε άτομα ή ομάδες που εμφανίζουν τα παραπάνω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.



Οι παλαιοανθρωπολογικές έρευνες μελετούν τα αρχαία σκελετικά κατάλοιπα, εντοπίζοντας ίχνη αναπηρίας, παραμορφώσεων, τραυμάτων, χειρουργικών επεμβάσεων κτλ.



Πρόκειται για έναν τομέα του αρχαίου ελληνικού κόσμου άγνωστο στο κοινό. Όχι για πολύ όμως, τουλάχιστον για τους φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων.



Η Ευρυδίκη Κεφαλίδου, Επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μας εισάγει στον κόσμο αυτόν με τη διάλεξή της «Ασθένεια, αναπηρία και δυσμορφία στην τέχνη της αρχαϊκής και κλασικής εποχής».



Θα αναφερθεί στα πορίσματα των επιστημονικών ερευνών, ιδιαίτερα όμως θα ασχοληθεί με την απεικόνιση των ανθρώπων αυτών στις παραστάσεις των αττικών αγγείων. 



Παραστάσεις, που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για την κοινωνική θέση και την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ατόμων, προσεγγίζοντας παράλληλα το ζήτημα της «ετερότητας» στην αρχαία ζωή και τέχνη.



Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, το Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ.


Είσοδος είναι ελεύθερη




Πηγή: Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Αρχαιολόγοι και Αρχαιολάτρες Αβδήρων και Ξάνθης, Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια