Ο πολιτισμός ως άξονας στον «σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης» αλλά και ένα ΥΠ.ΠΟ που παράγει πλούτο «συμβολικό και υλικό» ...
Ο πολιτισμός ως άξονας στον «σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης» αλλά και ένα ΥΠ.ΠΟ που παράγει πλούτο «συμβολικό και υλικό» είναι στις προτεραιότητες του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη.
Ο τελευταίος, χθες, στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, απάντησε με άνεση και εφ' όλης της ύλης στις ερωτήσεις που του ετέθησαν από τους δημοσιογράφους, για τα «επείγοντα» θέματα του πολιτισμού.
Aλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των μεγάλων μουσείων της χώρας μελετά ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ώστε να λειτουργούν κατά το πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης. Για να γίνουν ευέλικτα, με διοικητική αυτοτέλεια, αλλά και να έχουν διάρκεια οι διοικήσεις τους. Έδειξε να γνωρίζει καλά τα προβλήματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού και του Επιγραφικού, ενώ δεν απέκλεισε να εξεταστούν τα θετικά χαρακτηριστικά του Μουσείου Ακρόπολης αλλά και της Εθνικής Πινακοθήκης, που επίσης λειτουργεί ως ΝΠΔΔ, ώστε να αναμορφωθεί η λειτουργία των κορυφαίων μουσείων της χώρας.
Με δεδομένη την οικονομική κρίση και το ΥΠ.ΠΟ να χάνει και μέρος των πόρων που είχε από τα ΕΣΠΑ (για την περίοδο 2016-2020 θα λάβει με το νέο πρόγραμμα 400 αντί για 700 εκατομμύρια ευρώ) αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει το ΤΑΠ (και όχι ΤΑΠΑ πλέον, όπως είπε) βασικός παραγωγικός μοχλός του υπουργείου.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην άμεση ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), στην αλλαγή της δομής του. «Νοικοκύρεμα και βαθιά αναμόρφωση. Θα μπορούσε να είναι ο αιμοδότης του ΥΠ.ΠΟ» τόνισε. «Να υπάρχει μια διαρκής ροή χρημάτων από το ΤΑΠ, μέσω της λειτουργίας του με έναν σωστό, αποδοτικό, σύγχρονο τρόπο». Αρκεί να θυμίσουμε ότι πολλά πωλητήρια μουσείων είναι κλειστά ή ανοιχτά και υπολειτουργούν, ενώ κλειστό είναι και το κεντρικό κατάστημα στην Πανεπιστημίου.
Αλλαγές στη δομή του ταμείου που διαχειρίζεται τα έσοδα από τα εισιτήρια των μουσείων - αρχαιολογικών χώρων και των πωλητηρίων τους για να ανταποκριθεί το ταμείο άμεσα και να γίνει ο αιμοδότης του υπουργείου, με νέους τρόπους. Ο τζίρος των 70 εκατ. ευρώ που καταγράφεται έως τώρα θα μπορούσε να ξεπεραστεί, ενώ επιτακτική θεωρείται η ανάγκη ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου με αντικείμενα καθώς και άυλα πολιτιστικά αγαθά. Ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε με σθένος την άμεση ανάγκη ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και στα πωλητήρια σουβενίρ αλλά και σε άυλα πολιτιστικά αγαθά και υποσχέθηκε πως σύντομα θα υπάρξει νέο ΔΣ στο ΤΑΠ.
«Είναι απαραίτητη η πολιτική παρέμβαση για τον διορισμό ανθρώπων με γνώση και δυναμισμό», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως θα δοθούν τα απαραίτητα διοικητικά εργαλεία για να μεταμορφωθεί το ΤΑΠ. «Ήταν ένα πολυεργαλείο που του φορτώνονταν δουλειές και κατέληξε να έχει παραμελήσει τον αρχικό του προορισμό».
Άλλη μία κίνηση που έπρεπε να γίνει άμεσα, και έχει ήδη δρομολογηθεί, είναι η πρόσληψη (μέσω ΑΣΕΠ) των εποχικών φυλάκων και άλλων ειδικοτήτων (σύνολο 1.100-1.200) προκειμένου να λειτουργήσουν 33 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, βάσει του θερινού ωραρίου (1η Απριλίου). Η ΠΕΥΦΑ από την πλευρά της ισχυρίζεται πως δεν αρκούν οι 999 φύλακες (τα υπόλοιπα άτομα είναι άλλες ειδικότητες). Επίσης δεν έγινε σαφές χθες γιατί το μέτρο ξεκινά με τους 33 χώρους - μουσεία και όχι τους 46 όπως είχε ανακοινώσει επί υπουργίας του ο κ. Κ. Τασούλας. «Να προλάβουμε το Πάσχα», είπε ο υπουργός δεδομένου του ότι η περίοδος της μεγάλης επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ξεκινά εκείνη την περίοδο.
Θα αλλάξει, επίσης, ο οργανισμός του υπουργείου Πολιτισμού, «που έγινε πρόχειρα, με υπηρεσίες και μονάδες άνευ αντικειμένου. Σε μεγάλο βαθμό ήταν τραγωδία. Οι αλλαγές έγιναν βεβιασμένα και προκάλεσαν δυσλειτουργίες». Η μετακόμιση στο συγκρότημα Τσαούσογλου στην Πειραιώς ήταν μια «ιδέα-σχέδιο, ούτε καν μακέτα».
Αλλαγές προσώπων σε διοικητικά συμβούλια και διευθύνσεις των οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο θα υπάρξουν, διαβεβαίωσε ο κ. Ξυδάκης, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Εν καιρώ θα τοποθετηθεί και Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο μια θέση που κατείχε για σχεδόν πέντε χρόνια η Λίνα Μενδώνη. Αναφερόμενος συνολικά στις ετήσιες επιχορηγήσεις προς τους εποπτευόμενους οργανισμούς, δήλωσε πως ήδη έχουν πάρει περισσότερο από το 50% για φέτος και πως τις τελευταίες μέρες έγιναν νέες εκταμιεύσεις.
Ο υπουργός σκέφτεται, επίσης, να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο μουσείων όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό ή το Βυζαντινό και Χριστιανικό «ώστε να αποκτήσουν διοικητική αυτοτέλεια». Επίσης, θα προχωρήσει η προκήρυξη για τη θέση διευθυντή στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης που παραμένει κενή. Θα γίνει διαγωνισμός, είπε, δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να είναι διεθνής, και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει άλλο μουσείο στον κόσμο που να έχει μόνο πρόεδρο», αναφερόμενος στον Δημήτρη Παντερμανλή.
Πηγή: Αν. Καράλη, Έθνος, Γ. Συκκά, Καθημερινή, Κ. Λυμπεροπούλου, The TOC
Δεν υπάρχουν σχόλια