Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θεσσαλονίκη: «Ταξίδι στον χρόνο και τη γνώση: Το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Η μακραίωνη ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων, οι διαδοχικές φάσεις της σχετικής υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας και τα πολύτιμα...


Θεσσαλονίκη: «Ταξίδι στον χρόνο και τη γνώση: Το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Η μακραίωνη ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων, οι διαδοχικές φάσεις της σχετικής υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας και τα πολύτιμα ευρήματά της παρουσιάστηκαν χθες, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ταξίδι στον χρόνο και τη γνώση: Το ναυάγιο των Αντικυθήρων», ο επιστημονικός υπεύθυνος της ανασκαφής, Θεοτόκης Θεοδούλου, ανέπτυξε την περιπετειώδη διαδρομή της έρευνας από την πρώτη αποκάλυψη που έκαναν ντόπιοι σφουγγαράδες το 1901 ως τη νεότατη φάση της, που εγκαινιάστηκε το 2012 και ανανέωσε τα ερωτήματα, στα οποία καλείται να δώσει απάντηση η αρχαιολογική επιστήμη.

Ο αρχαιολόγος Δημήτρης Κουρκουμέλης παρουσίασε επιλεγμένα παλαιότερα και νέα ευρήματα που έφερε στην επιφάνεια η ανασκαφική ομάδα και με βάση αυτά σύστησε στο κοινό την εικόνα που έχει σχηματίσει η έρευνα για το εμπορικό πλοίο που ναυάγησε, αλλά και για το γεωγραφικό και ιστορικό περιβάλλον του 1ου π.Χ. αιώνα. Όπως τόνισε, τα ευρήματα που έχουν ανελκυστεί αποτελούν περίπου το 1/3 του συνολικού φορτίου του πλοίου.

Ο Αλέξανδρος Τούρτας, απόφοιτος Ναυτικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Southampton, αναφέρθηκε στη σημασία που είχε για την έρευνα η αποκάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και τιμώντας τον αστροφυσικό Γιάννη Σειραδάκη ως μελετητή του μηχανισμού αξιοποίησε την παρουσία του ανάμεσα στο κοινό και του ζήτησε να εξηγήσει τη λειτουργία αυτού του μοναδικού «υπολογιστή της αρχαιότητας».

Στη συνέχεια, ο κ. Τούρτας ανέπτυξε τη σημασία που έχει η χρήση της τεχνολογίας στην ενάλια αρχαιολογία, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε επιστήμονες να βρεθούν από το γραφείο τους στον βυθό της θάλασσας για να προαγάγουν την έρευνά τους.

Η δράση αυτή του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ ήταν ενταγμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων, που (όπως καθιερώθηκε από την UNESCO) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου.


Πηγή: Hellenic Mail, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια