Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανοιχτός για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος αιολικού ιερού Κλοπεδής Λέσβου

Ο αρχαιολογικός χώρος αιολικού ιερού Κλοπεδής Λέσβου  Επισκέψιμος είναι πλέον ο αρχαιολογικός χώρος αιολικού ιερού Κλοπεδής Λέσβου, ...


Ανοιχτός για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος αιολικού ιερού Κλοπεδής Λέσβου
Ο αρχαιολογικός χώρος αιολικού ιερού Κλοπεδής Λέσβου 
Επισκέψιμος είναι πλέον ο αρχαιολογικός χώρος αιολικού ιερού Κλοπεδής Λέσβου, όπου έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια δύο ναών των αρχαϊκών χρόνων. 

Οι ναοί ανοικοδομήθηκαν στο άνδηρο ενός χαμηλού, ελαιόφυτου λόφου και ορίζουν τον πυρήνα ενός μεγάλου Ιερού. Το Ιερό, το παλαιότερο σωζόμενο στην Λέσβο, αναγνωρίζεται ως μνημείο-σταθμός, τόσο για τη συμβολή του στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, καθώς αποτελεί μοναδικό δείγμα αιολικού ρυθμού στον ελλαδικό χώρο, όσο και γιατί η ίδρυσή του στον 6ο αι. π.Χ. συνδέεται με μία ακμάζουσα περίοδο του νησιού.

Το έργο ανάδειξης του χώρου υλοποιήθηκε μέσω ΕΣΠΑ, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2010 και ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2014.

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο χώρος απέκτησε φυλάκιο και εκθετήριο, όπου παρουσιάζονται τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές. Παράλληλα, οι επισκέπτες ακολουθούν ειδικές διαδρομές για να φτάσουν στον πυρήνα του Ιερού, ενώ έχουν τοποθετηθεί και επεξηγηματικές πινακίδες. Επιπλέον πληροφοριακό υλικό παρέχει το ενημερωτικό φυλλάδιο που διατίθεται, με αρχαιολογικά κείμενα, φωτογραφίες και σχέδια του μνημείου.

Ο χώρος αιολικού ιερού Κλοπεδής βρίσκεται βόρεια του κόλπου της Καλλονής, κοντά στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, και αποκαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον τότε έφορο Αρχαιοτήτων Νήσων Αιγαίου Δημήτριο Ευαγγελίδη.

Μετά από τις πρώτες έρευνες το μνημείο ξεχάστηκε και ο χώρος παρέμεινε ερειπωμένος, έως το 1962 που περιφράχτηκε, προκειμένου να προστατευθεί. Το 1972 πραγματοποιήθηκαν στη γύρω περιοχή εργασίες περισυλλογής των πολυάριθμων διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, καθώς και περιορισμένης έκτασης ανασκαφική έρευνα. 

Ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού διενεργήθηκαν από την Κ΄ΕΠΚΑ αρκετά χρόνια αργότερα, κατά τα έτη 1992-1993, και μαζί σημαντικές εργασίες συντήρησης και προστασίας των αρχιτεκτονικών μελών.


Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια