Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η επιστροφή του θησαυρού του Πριάμου;

Οι τουρκικές αρχές επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για επιστροφή των θησαυρών της Τροίας, από χώρες της Ευρώπης, κυρίως από τη Ρωσία,...

Η επιστροφή του θησαυρού του Πριάμου;

Οι τουρκικές αρχές επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για επιστροφή των θησαυρών της Τροίας, από χώρες της Ευρώπης, κυρίως από τη Ρωσία, καθώς η κατασκευή του νέου μουσείου ολοκληρώνεται σύντομα.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας βρίσκεται στο χωριό Tevfikiye της επαρχίας Çanakkale στη σημερινή Τουρκία. Τον χώρο επισκέπτονται πάνω από 500 χιλιάδες άτομα ετησίως. Η κατασκευή του Μουσείου της Τροίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το προηγούμενο έτος.

Το κτίριο θα κοστίσει 50 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (18.500.000$) έχει έκταση 10.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένου του εκθεσιακού χώρου έκτασης 3.000 τ. μ. Το μουσείο θα εκθέτει αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Çanakkale σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Η αρχαία πόλη της Τροίας, που ανήκει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1998, θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία όταν λειτουργήσει το μουσειακό συγκρότημα της.

Η επιστροφή του θησαυρού του Πριάμου;

Ο χώρος που είναι παγκοσμίως γνωστός ως ο τόπος όπου έλαβε χώρα ο Τρωικός Πόλεμος σύμφωνα με την ομηρική «Ιλιάδα», αναμένεται να υποδεχθεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως. Οι τουρκικές αρχές ελπίζουν επίσης ότι τα έργα τέχνης που είχαν  μεταφερθεί λαθραία σε 44 χώρες θα επιστραφούν, όταν το μουσείο ανοίξει τις πόρτες του. Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Kemal Dokuz, διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Çanakkale, είπε ότι το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ερείπια της Τροίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η Τροία βρίσκεται στην ένατη θέση όσον αφορά τον αριθμό επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας και στην όγδοη, μεταξύ όλων των υπόλοιπων σε έσοδα.

«Η Τροία είναι ένα διεθνές εμπορικό σήμα. Βλέπουμε ξεκάθαρα στα ταξίδια μας ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μην γνωρίζει την Τροία» είπε ο Dokuz. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να προωθηθεί αυτό το σημαντικό εμπορικό σήμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τόνισε ότι το υπουργείο ξεκίνησε το σημαντικό έργο του μουσείου. Το πόσο των 22 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών έχει δαπανηθεί μέχρι στιγμής για την κατασκευή του και πρόσθεσε: «Με τη νέα σύμβαση του υπουργείου οι υπόλοιπες κατασκευαστικές εργασίες αξίας 25.000.000 τουρκικών λιρών, θα ολοκληρώσουν τις μικρές λεπτομέρειες και τα σημαντικά σημεία του μουσειακού συγκροτήματος. Το τουρκικό υπουργείο εργάζεται για να φέρει πίσω τους θησαυρούς της Τροίας, που βρίσκονται σήμερα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και στη Ρωσία. Όλη αυτή η προσπάθεια θα αποκτήσει δυναμική με την ολοκλήρωση του μουσείου»

Η επιστροφή του θησαυρού του Πριάμου;

Η επιστροφή του θησαυρού του Πριάμου;

Ο Dokuz επισήμανε ότι πρώτος στόχος είναι το μουσείο να φθάσει τον αριθμό επισκεπτών της Αγίας Σοφίας στη Κωνσταντινούπολη και κατά συνέπεια, να γίνει ένα από τα τρία δημοφιλή μουσεία της Τουρκίας. «Όταν το μουσείο είναι έτοιμο, θα εκτεθούν και τα αντικείμενα που έφυγαν λαθραία στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι το μουσείο θα φέρει σε υψηλότερη θέση την πόλη στην τουριστική σκηνή». Ο Dokuz είπε ότι υπάρχει ειδικός σχεδιασμός του περιβάλλοντος τοπίου που περιλαμβάνει την είσοδο στην αρχαία πόλη, τη διαδρομή με τα πόδια και την περιοχή γύρω από το δούρειο ίππο. Το πόσο των 3.000.000 τουρκικών λιρών έχει δαπανηθεί για το συγκεκριμένο έργο του μουσείου. «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες επιτρέπουν στους επισκέπτες να έχουν μια χαλαρή και μοντέρνα επίσκεψη. Θα προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή», είπε.

Οι θησαυροί της Τροίας μεταφέρθηκαν εκτός Τουρκίας από τον Γερμανό αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν το 1870. Οι θησαυροί βρίσκονται σήμερα σε 44 χώρες, κυρίως στη Ρωσία και τη Γερμανία. Μεταξύ αυτών, ένα χρυσό αξεσουάρ 24 κομματιών που επιστράφηκε από το Μουσείο Penn των ΗΠΑ στην Τουρκία μετά από ενέργειες του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ανασκαφή: ένα αφιέρωμα στο Θησαυρό του Πριάμου μπορείτε να βρείτε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια