Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παλμύρα: Ένα «έγκλημα πολέμου» σε φωτογραφίες

Εκρηκτικά δεμένα στους αρχαίους κίονες. Στρατιώτες που μπαίνουν στον ναό του Βάαλ - Διός στην Παλμύρα, κουβαλώντας μεγαλύτερα εκρηκτι...



Παλμύρα: Ένα «έγκλημα πολέμου» σε φωτογραφίες

Εκρηκτικά δεμένα στους αρχαίους κίονες. Στρατιώτες που μπαίνουν στον ναό του Βάαλ - Διός στην Παλμύρα, κουβαλώντας μεγαλύτερα εκρηκτικά. Ενας στρόβιλος από αέρα και πέτρες. Ένας σωρός από ερείπια.



Φωτογραφίες με τα ερείπια του αρχαίου ναού του Θεού Βάαλ-Δία στην Παλμύρα, τον οποίο ανατίναξαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση και η οποία ταυτοποιήθηκαν ως έγκυρες από το Associated Press.

Πέντε φωτογραφίες ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τη μεταφορά εκρηκτικών στο εσωτερικό του ναού, την τοποθέτησή τους στους τοίχους του ναού, τη μεγάλη έκρηξη και στη συνέχεια τα ερείπια.

Η ανθρωπότητα κλαίει με τις πέντε φωτογραφίες που δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι τζιχαντιστές. Εκείνοι επιχαίρουν. Για λόγους προπαγάνδας τις δημοσίευσαν, άλλωστε.

Η ανατίναξη του ναού είχε γίνει την Κυριακή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων της Συρίας, αλλά δεν είχαν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα οπτικό υλικό.


Η αυθεντικότητα των φωτογραφιών δεν μπορεί να εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή, σημειώνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ωστόσο φαίνεται πως είναι αληθινές... Οι τζιχαντιστές της ISIS έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Παλμύρα από τον Μάιο και την έχουν ναρκοθετήσει ολόκληρη.

Ένας από τους κατοίκους της πόλης δήλωσε ότι ο ναός των 2.000 ετών καταστράφηκε την Κυριακή, ένα μήνα αφότου οι τζιχανιστές τον «έζωσαν» με εκρητκτικά. Αφού αποκεφάλισαν τον Δάσκαλο που τη φύλαγε, τον αρχαιολόγο Χαλίντ Άσαντ, οι ισλαμιστές κατέστρεψαν και τον ναό.

Η Παλμύρα θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και περιέχει πολλά ερείπια μεγάλων ρωμαϊκών κτιρίων στον εκτεταμένο αρχαιολογικό της χώρο.

Άμεση ήταν η αντίδραση της γενικής διευθύντριας της UNESCO Ιρίνας Μπόκοβα. «Καλώ τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι σε αυτές τις συνεχιζόμενες πολιτιστικές εκκαθαρίσεις» τόνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.


Παλμύρα: Ενα «έγκλημα πολέμου» σε φωτογραφίες

Παλμύρα: Ενα «έγκλημα πολέμου» σε φωτογραφίες

Παλμύρα: Ενα «έγκλημα πολέμου» σε φωτογραφίες

Παλμύρα: Ενα «έγκλημα πολέμου» σε φωτογραφίες

Ο διεθνής οργανισμός διευκρινίζει ότι η καταστροφή ενός από τους διασημότερους ναούς της αρχαίας πόλης της Παλμύρας στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος, συνιστά έγκλημα πολέμου.

Σύμφωνα με την UNESCO ο σηκός, το εσωτερικό τμήμα του ναού, υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές ενώ οι κίονες που τον περιέβαλλαν κατέρρευσαν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε αποτροπιασμό για τις «βάρβαρες επιθέσεις» στη συριακή πόλη, όπου οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον επικεφαλής των αρχαιοτήτων Χαλίντ Άσαντ, πριν ανατινάξουν ναό της ρωμαϊκής εποχής. Εξέφρασε επίσης την οργή του για τη δολοφονία του Άσαντ, προσωπικότητας που αποτελούσε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τον ακαδημαϊκό χώρο.

Ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε στη συνέχεια όλες τις χώρες του κόσμου «να ενωθούν και να δράσουν γρήγορα για να θέσουν τέρμα στις τρομοκρατικές αυτές ενέργειες».

«Αυτές οι βάρβαρες τρομοκρατικές ενέργειες προστίθενται σε έναν μακρύ κατάλογο εγκλημάτων που διαπράττονται εδώ και τέσσερα χρόνια στη Συρία εναντίον των κατοίκων της και της κληρονομιάς της», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπενθυμίζοντας ότι η καταστροφή χώρων που περιλαμβάνονται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θεωρείται έγκλημα πολέμου και καταδικάζοντας τις ωμότητες των τζιχαντιστών.

Τον Ιούνιο, το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε δύο ιερά του πρώιμου Ισλάμ στην Παλμύρα που δεν αποτελούσαν μέρος των οικοδομημάτων των ρωμαϊκών χρόνων αλλά οι τζιχαντιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα. Γενικώς, οτιδήποτε δεν εμπίπτει στους κανόνες του ακραίου Ισλάμ, που οι ίδιοι έχουν υιοθετήσει, βαφτίζεται ειδωλολατρικό και κονιορτοποιείται.

Αυτήν τη φορά, έστρεψαν την προσοχή τους σε προγενέστερη περίοδο. Ο ναός είχε οικοδομηθεί το 17 μ.Χ. και είχε επεκταθεί κατά τη βασιλεία του Αδριανού, στα 130 μ.Χ.

Ηταν αφιερωμένος σε έναν σημιτικό θεό το όνομα του οποίου αναφέρεται για διαφορετικές θεότητες στη Μέση Ανατολή κατά την αρχαιότητα, ιδίως στη Χαναάν, τη Φοινίκη και τη Συρία. Ηταν θεός «ομότιμος» του δικού μας Δία και ένας από τους δύο κύριους θεούς στην προ-ισλαμική Παλμύρα. Ο άλλος ήταν ο Μπελ με καταγωγή από τη Βαβυλώνα.

Ο Βάαλ είχε ως εμβλήματά του τον αετό και τον κεραυνό, όπως και ο Δίας. Το όνομα ήταν σε χρήση από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., αλλά από τον 14ο αιώνα π.Χ. και μετά έχουμε περιγραφή του συγκεκριμένου θεού συνδεδεμένη με αυτή την ονομασία.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, ΈθνοςΈθνος


Δεν υπάρχουν σχόλια