Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τα γλυπτά συνομιλούν με την Αθήνα των περιηγητών


Τα γλυπτά συνομιλούν με την Αθήνα των περιηγητών
Φωτογραφική σύνθεση της ελαιογραφίας του Josef Theodor Hansen
που απεικονίζει το Ερεχθείο, 1881 και του μαρμάρινου ανδρικού κορμού
που αποδίδεται στη ζωφόρο του ίδιου μνημείου 
Μια σημαντική νέα έκθεση, προάγγελο της επετείου 150 χρόνων από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που θα εορταστεί το 2016, εγκαινιάζει σήμερα η πρωθυπουργός, κ. Βασιλική Θάνου: «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια...» - Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας.

Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί, παρουσία της αν. υπουργού Πολιτισμού, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, σχεδιάστηκε για να προσφέρει ένα νοητό περίπατο στη μνημειακή Αθήνα της περιόδου από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Συνοδοιπόροι των αρχαιολόγων και των επισκεπτών, οι Ευρωπαίοι περιηγητές που επιχειρούν το «μεγάλο ταξίδι» στην πρωτεύουσα πόλη του ελληνισμού και, εμπνευσμένοι από το κίνημα του κλασικισμού, αποτυπώνουν τα «υπέροχα ερείπια» του ιστορικού της παρελθόντος.

Είκοσι δύο εικονογραφημένες περιηγητικές εκδόσεις και δεκατέσσερα πρωτότυπα έργα τέχνης, ελαιογραφίες, υδατογραφίες και χαρακτικά από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων προσφέρουν τοπία, εικόνες, μνημεία και χρονικές στιγμές της Αθήνας των περιηγητών, ανατροφοδοτούν τη φαντασία και δημιουργούν σημεία εκκίνησης για τις προσωπικές αναγνώσεις.

Τα γλυπτά συνομιλούν με την Αθήνα των περιηγητών
Κολοσσική κεφαλή Διός, εύρημα της περιοχής του Ολυμπιείου,
α' μισό 2ου αιώνα μ.Χ.
Τριάντα πέντε μαρμάρινα γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση για πρώτη φορά, συνδιαλέγονται με τα έργα των περιηγητών συμπληρώνοντας το γοητευτικό τους αφήγημα για τη μνημειακή τοπογραφία της πόλης. Τη μουσειακή εμπειρία συμπληρώνουν τα μουσικά ακούσματα από τις πατρίδες των περιηγητών, αλλά και η ελληνική μουσική, όπως αυτή που κατέγραψε επισκεπτόμενος την Αθήνα το 1874-5 ο Γάλλος συνθέτης και θεωρητικός της μουσικής L.A. Bourgault-Ducoudray.

Η έκθεση διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Τα συνολικά 76 εκθέματα περιλαμβάνουν έργα γλυπτικής και αρχειακά τεκμήρια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και χαρακτικά, ζωγραφικά έργα και εικονογραφημένες εκδόσεις από τη Συλλογή Έργων Τέχνης και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Έργα έχουν δανείσει ακόμη το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Περιλαμβάνονται επίσης ψηφιακές εφαρμογές.

Τα γλυπτά συνομιλούν με την Αθήνα των περιηγητών
Άποψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μετά την αποπεράτωσή του
Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω έκθεση αποτελεί προάγγελο για μια σημαντική επέτειο που πλησιάζει. Το έτος 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του. Το μακρύ χρονικό της ίδρυσης, της φυσιογνωμίας, της πορείας και των δραστηριοτήτων του Μουσείου που έχει συνδεθεί τόσο στενά με τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας θα ξεδιπλωθεί με μια σειρά δράσεων. Η πρώτη παρουσιάζεται ήδη σε ξεχωριστή αίθουσα στη συνέχεια της έκθεσης των περιηγητών και περιλαμβάνει μια ιδιαίτερη εκθεσιακή εγκατάσταση, που φιλοδοξεί να μεταφέρει τους επισκέπτες στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Μουσείου.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος , Το Βήμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου