Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μυκηναίοι στην Ήπειρο: πού, πώς, γιατί;

Διάλεξη του Χρήστου Κλείτσα (Δρ Αρχαιολογίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων) με τίτλο «Μυκηναίοι στην Ήπειρο: πού, πώς, γιατί;» διοργα...

Μυκηναίοι στην Ήπειρο: πού, πώς, γιατί;

Διάλεξη του Χρήστου Κλείτσα (Δρ Αρχαιολογίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων) με τίτλο «Μυκηναίοι στην Ήπειρο: πού, πώς, γιατί;» διοργανώνει η Εταιρεία Φίλων Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σήμερα Δευτέρα, 02/11/2015 και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η Ήπειρος αποτελεί μια σχετικά απομονωμένη γεωγραφικά περιοχή στις εσχατιές του ελλαδικού χώρου. Κατά το δεύτερο μισό της 2ης προχριστιανικής χιλιετίας βρίσκεται ακριβώς έξω από τα όρια της λεγόμενης περιφέρειας του μυκηναϊκού κόσμου. Εκεί διαμορφώνεται ο αυτάρκης και τραχύς χαρακτήρας του υλικού της πολιτισμού. Συνεπώς, η τεκμηρίωση της όποιας μυκηναϊκής παρουσίας αποκτά εδώ ιδιαίτερη σημασία αλλά και ενδιαφέρον. 

Τα μέχρι σήμερα γνωστά αρχαιολογικά ευρήματα από την Ήπειρο δείχνουν, πως οι Μυκηναίοι γνώριζαν σε ικανοποιητικό βαθμό τα γεωγραφικά και οικονομικά δεδομένα της περιοχής. Έχουν σαφώς εξερευνήσει το παράκτιο πέρασμα του Ιονίου πελάγους ή και της Αδριατικής θάλασσας για εμπορικούς λόγους, όπως και οι Κορίνθιοι αργότερα. Ταυτόχρονα, φτάνουν π.χ. στη δυσχείμερη Δωδώνη της δύσβατης ενδοχώρας ως ένδειξη άσκησης μιας μορφής «θρησκευτικού τουρισμού». 

Ελάχιστη μυκηναϊκή κεραμική από οικισμούς και αρκετά χάλκινα εργαλεία ή όπλα από τις «αγορές» του κρητομυκηναϊκού κόσμου συμπληρώνουν την εικόνα, που σήμερα έχουμε. Σε
ποια σημεία, με ποιο τρόπο και για ποιους λόγους έφτασαν εδώ οι Μυκηναίοι;


Πηγή: Αιγεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια