Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιοφύλακες: Πλημμελής η φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Πλημμελή φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), λόγω της απο...


Αρχαιοφύλακες: Πλημμελής η φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Πλημμελή φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), λόγω της αποχώρησης των εποχικών αρχαιοφυλάκων, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν στις 31 Οκτωβρίου. 

Η ΠΕΥΦΑ ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, πριν υπάρξουν -όπως τονίζει- κρούσματα κλοπών, βανδαλισμών, φθορών σε εκθέματα και μνημεία.

«Όπως έγκαιρα είχαμε προβλέψει, επισημάνει και ενημερώσει, μετά την αποχώρηση των εποχικών αρχαιοφυλάκων, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν 31/10/2015, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό έχει ως συνέπεια την πλημμελή φύλαξη των εκθεμάτων και των μνημείων, καθώς επίσης και πολλά προβλήματα στη λειτουργία και στην πρόσβαση των επισκεπτών σε όλα τα εκθέματα- αίθουσες» αναφέρει η ΠΕΥΦΑ.

Οι αρχαιοφύλακες ζητούν να προχωρήσουν άμεσα «οι προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, πριν δημιουργηθούν κρούσματα (κλοπών, βανδαλισμών, φθορών κτλ) αντίστοιχα εκείνων που είχαμε πριν από λίγο καιρό στην Αρχαία Ολυμπία, Εθνική πινακοθήκη κτλ» και σημειώνουν:

«Πιστεύουμε ότι η πολιτεία οφείλει να φροντίζει έγκαιρα και να προλαμβάνει όλα αυτά τα δυσάρεστα και όχι να ανακοινώνει μέτρα εκ των υστέρων, τα οποία δεν υλοποιούνται και δεν εφαρμόζονται ποτέ».

«Όχι» σε ανειδίκευτο προσωπικό»

Την άμεση πρόσληψη αρχαιοφυλάκων ζητεί με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος ΙΕΚ Σπουδαστών και Απόφοιτων της ειδικότητας Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσει άμεση η έκδοση προκήρυξης ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό φύλαξης, «ώστε να αξιοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου και αποκλειστικά το καταρτισμένο προσωπικό των απόφοιτων ΙΕΚ της ειδικότητας Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» και «να μη χρησιμοποιηθεί ανειδίκευτο προσωπικό» στον ευαίσθητο τομέα της φύλαξης χώρων και μουσείων.

«Η έλλειψη προσωπικού φύλαξης σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους έχει αυξηθεί ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα, διαταράσσοντας την εύρυθμη λειτουργία τους, την ασφάλεια των εκθεμάτων και των μνημείων, αλλά και την οργανωμένη και ασφαλή διαχείριση των επισκεπτών. Οι ελλείψεις είναι καταγεγραμμένες με αδιάσειστα στοιχεία, με ορατό τον κίνδυνο λουκέτου σε πολλά Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, καθώς με την εφαρμογή του χειμερινού ωραρίου από 1ης Νοεμβρίου παύουν οι συμβάσεις του εποχικού προσωπικού» αναφέρει ο Σύλλογος, τονίζοντας: 

«Η κινητικότητα προσωπικού από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού με πρόσφατη ανακοίνωση - πρόσκληση μετάταξης υπαλλήλων σε θέσεις φυλακτικού προσωπικού, αποτελεί άστοχη και παρακινδυνευμένη ενέργεια καθώς προσκαλείται ανειδίκευτο και ακατάρτιστο προσωπικό να διαχειριστεί την ασφάλεια και τη φύλαξη του ανεκτίμητου πολιτιστικού μας πλούτου, αλλά και την επικοινωνία με τους επισκέπτες».

«Παράλληλα» προσθέτει «αφήνει αναξιοποίητο ένα μεγάλο αριθμό πιστοποιημένων φυλάκων απόφοιτων της ειδικότητας ΙΕΚ Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι καλύπτουν αποκλειστικά τις προδιαγραφές του επαγγελματία Φύλακα Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, όπως αυτές περιγράφονται από την UNESCO που επισημαίνει την αναγκαιότητα επιμορφωμένου προσωπικού όλων των βαθμίδων για την καλύτερη λειτουργία των μουσείων, αλλά και από τον Κώδικα Δεοντολογίας του ICOM (Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων) που προκρίνει τη σημασία της εξειδίκευσης όλων των εργαζόμενων των Μουσείων».


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια