Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

Το Βρετανικό Μουσείο εξερευνά βυθισμένες αιγυπτιακές πόλεις


Το Βρετανικό Μουσείο εξερευνά βυθισμένες αιγυπτιακές πόλεις

Μία μεγάλη έκθεση θα φιλοξενήσει από τον Μάιο του 2016 το Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο. Η έκθεση με τίτλο «Βυθισμένες Πόλεις: οι Χαμένοι Κόσμοι της Αιγύπτου» θα φιλοξενούν δεκάδες αντικείμενα που βρέθηκαν στον βυθό στις εκβολές του ποταμού Νείλου.

Συγκεκριμένα, αιγυπτιακά μουσεία θα δανείσουν στο Βρετανικό Μουσείο δεκάδες αντικείμενα που βρέθηκαν βυθισμένα σε ιλύς ή λάσπη. Σε αυτά θα προστεθούν εκθέματα από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

Τα περισσότερα από τα 200 εκθέματα προέρχονται από τις βυθισμένες πόλεις Θώνις - Ηράκλειο και Κάνωπος και ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1996 και 2012.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται και αρκετά μνημειώδη αγάλματα.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έκθεσης, Ορέλια Μάσον - Μπεργκχοφ οι «πρωτοποριακές ανακαλύψεις» έχουν «αλλάξει την κατανόηση» της σχέσης ανάμεσα στην αρχαία Αίγυπτο και τον ελληνικό κόσμο.

«Οι άνθρωποι μερικές φορές υποθέτουν ότι όταν δύο πολιτισμοί αναμειγνύονται, η ουσία του καθενός εξασθενεί και αυτή η έκθεση αποδεικνύει το αντίθετο» σημείωσε. 

Το Βρετανικό Μουσείο εξερευνά βυθισμένες αιγυπτιακές πόλεις

Ένα άγαλμα της θεότητας Χαπί του Νείλου, ύψους 5,4 μέτρων θα υποδέχεται τους επισκέπτες.

Άλλο σημαντικό έκθεμα αποτελεί ένα ακέφαλο άγαλμα της Αρσινόης Β' -κόρης του Πτολεμαίου Α-, η οποία ανακηρύχθηκε θεά μετά τον θάνατό της. Το άγαλμα προέρχεται από την πόλη Κάνωπος.

«Ήταν πολύ διάσημη» δηλώνει η Μάσον - Μπεργκχοφ. «Όλοι γνωρίζουν την Κλεοπάτρα, αλλά η Αρσινόη ήταν άλλη μία μυθική βασίλισσα της δυναστείας των Πτολεμαίων».

«Η γεμάτη αξιοπρέπεια στάση της σε διασκελισμό και η σκούρα πέτρα είναι στοιχεία αιγυπτιακά, αλλά το διαφανές ένδυμα θυμίζει ελληνικά αριστουργήματα, κάνοντας αυτό το άγαλμα τον τέλειο συνδυασμό αιγυπτιακού και ελληνικού στυλ» σημειώνει η ίδια, σύμφωνα με το BBC.

Οι πόλεις Θώνις-Ηράκλειο και Κάνωπος βρίσκονταν σε γειτονικά νησιά στις άκρες του αιγυπτιακού Δέλτα. 

Έως τον 8ο αιώνα μ.Χ. η θάλασσα είχε βυθίσει τις πόλεις, οι οποίες παρέμεναν κρυμμένες στον βυθό, μέχρι την ανακάλυψή τους στη δεκαετία του 1990.

Ο επικεφαλής της ομάδας ευρωπαίων αρχαιολόγων σημειώνει ότι το 98% του αρχαιολογικού χώρου δεν έχει ανασκαφεί. Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να ανακαλύψουν όσο περισσότερα πράγματα μπορούν, με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση και περιμένουν την εξέλιξη της τεχνολογίας για να συνεχίσουν.

Η έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο θα διαρκέσει από τις 19 Μαΐου έως τις 27 Νοεμβρίου 2016.


Πηγή: Αγγ. Στελλάκη, in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου