Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μία Ναυμαχία – Μία Πόλη – Μία Αυτοκρατορία

Τη μόνιμη έκθεση του νέου μουσείου του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης θα παρουσιάσουν ο Γεώργιος Ρήγινος (αρχαιολόγος), η Μόνικα ...


Μία Ναυμαχία – Μία Πόλη – Μία Αυτοκρατορία

Τη μόνιμη έκθεση του νέου μουσείου του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης θα παρουσιάσουν ο Γεώργιος Ρήγινος (αρχαιολόγος), η Μόνικα Διαμαντή (Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος) και ο Θωμάς Τσουκαλάς (Αρχιτέκτων Μηχανικός-Μουσειολόγος) της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, σε διάλεξή τους με τίτλο «Μία Ναυμαχία – Μία Πόλη – Μία Αυτοκρατορία» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 19.00 στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 136, Θησείο). 

Η μόνιμη έκθεση του νέου μουσείου του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στην Πρέβεζα είναι αφιερωμένη στην πόλη που ιδρύθηκε σε ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού στη Ναυμαχία του Ακτίου. Μία νίκη έναυσμα για τη δημιουργία της ίδιας της πόλης αλλά και αφετηρία γεγονότων που άλλαξαν τον τότε γνωστό κόσμο. Η Ναυμαχία σηματοδοτεί την παρουσίαση της αρχαίας πόλης και την πορεία της στον χρόνο. Μίας Πόλης που αντικατοπτρίζει την υπεροχή του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα και συνδέεται με την ίδρυση μίας ολόκληρης Αυτοκρατορίας. 

Η προσαρμογή της μουσειολογικής αφήγησης στα περιορισμένα και με ιδιαίτερα προβλήματα κτιριολογικά δεδομένα του –χωροθετηθέντος σε μία περιοχή βιοτεχνικών χρήσεων και χωρίς οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο αναφέρεται– νέου μουσείου της Νικόπολης δεν υπήρξε καθόλου εύκολη υπόθεση. Τόσο κατά τη σύνταξη της μουσειολογικής-μουσειογραφικής μελέτης, όσο και κατά την υλοποίησή της, στόχος ήταν ο μη εξοικειωμένος επισκέπτης να γνωρίσει με τρόπο απλό και κατανοητό τη διαχρονική ιστορία της Νικόπολης, να εμβαθύνει σε πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των κατοίκων της, αλλά και να διερευνήσει αρχές και δοξασίες τους, αντιλαμβανόμενος τη διαχρονικότητά τους ή και την επιβίωσή τους ως τις μέρες μας.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν όλα τα στάδια υλοποίησης του έργου, ξεκινώντας από την αρχική διαχείριση της συλλογής και των κτιριακών εγκαταστάσεων, προχωρώντας στις αρχές του Μουσειολογικού και Μουσειογραφικού σχεδιασμού που εφαρμόστηκαν, στα προβλήματα, στους πειραματισμούς και τις ανατροπές, και καταλήγοντας στην τελική έκθεση προς το κοινό.

Τη διάλεξη διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο πλαίσιο της νέας θεματικής σειράς διαλέξεων, σεμιναριακών μαθημάτων και εργαστηρίων υπό τον τίτλο «Μουσειο-λόγιο».


Δεν υπάρχουν σχόλια