Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε ελληνικά χέρια η Απαγορευμένη Πόλη

Στο Παλάτι οι Έλληνες ερευνητές θα εφαρμόσουν τις πρωτοποριακές μεθόδους με τεχνολογία λέιζερ που έχει αναπτύξει το ΙΤΕ. Έλληνες ερευν...

Σε ελληνικά χέρια η Απαγορευμένη Πόλη
Στο Παλάτι οι Έλληνες ερευνητές θα εφαρμόσουν τις πρωτοποριακές μεθόδους
με τεχνολογία λέιζερ που έχει αναπτύξει το ΙΤΕ.
Έλληνες ερευνητές «στήνουν τα εργαστήριά τους» στο Παλάτι της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Συγκεκριμένα, τo Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη θα συμβάλει στις εργασίες συντήρησης των εκθεμάτων του Μουσείου του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης. 

Και δεν είναι η μόνη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στο πεδίο της έρευνας. Έχει δημιουργηθεί πεδίο συνεργασιών στα θέματα θαλάσσιας έρευνας μεταξύ Κινέζων και Ελλήνων ερευνητών, ενώ χθες το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας ανακοίνωσε τη διεύρυνση της ευρύτερης συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της έρευνας. Από τον Οκτώβριο λειτουργεί στην Ελλάδα Ευρωπαϊκό Γραφείο της πρωτοβουλίας ASEM, που στοχεύει στη συνεργασία της Ευρώπης και χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε μιλώντας χθες στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής του ΙΗΛΔ, κ. Δημήτριος Αγγλος, το Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου και το ΙΤΕ συμφώνησαν στην ίδρυση κοινού ερευνητικού εργαστηρίου βασιζόμενου στις πρωτοποριακές μεθόδους ανάλυσης, διάγνωσης και συντήρησης αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς με τεχνολογία λέιζερ που έχει αναπτύξει το ελληνικό ινστιτούτο. Οι βάσεις της συμφωνίας ετέθησαν το καλοκαίρι, όταν κινεζική αντιπροσωπεία (με επικεφαλής την αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου του Παλατιού, καθηγήτρια Song Jirong, συνοδευόμενη από ερευνητές του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου) επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του ΙΗΔΛ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα στελέχη του ΙΗΔΛ –ο διευθυντής του καθηγητής Σπύρος Αναστασιάδης και οι ερευνητές Παρασκευή Πουλή μαζί με τον κ. Aγγλο– τους ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες και την εικοσαετή πορεία του ινστιτούτου αναφορικά με την έρευνα, τις εφαρμογές για την ανάλυση, διάγνωση και καθαρισμό αντικειμένων και μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς. Επίσης, οι Κινέζοι επιστήμονες επισκέφθηκαν τα ερευνητικά εργαστήρια για να παρακολουθήσουν παραδείγματα εφαρμογών των τεχνικών αυτών, αλλά και να συζητήσουν με το ερευνητικό προσωπικό για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά τους. Παράλληλα, επισκέφθηκαν και το Μουσείο της Ακρόπολης όπου το ΙΗΔΛ - ΙΤΕ έχει αναπτύξει μεθοδολογία καθαρισμού με λέιζερ.

Έχοντας, λοιπόν, γνώση εκ των έσω οι Κινέζοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΙΗΔΛ αλλά και στο ΙΤΕ. Βέβαια, ουδείς παραγνωρίζει τη συμβολή του νυν αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, ο οποίος υπήρξε διευθυντής του ΙΗΔΛ και είναι πρόεδρος σε αναστολή του ΙΤΕ. Ετσι αποφασίσθηκε η δημιουργία ενός κοινού ερευνητικού εργαστηρίου στην Κίνα ανάμεσα στο ΙΗΔΛ - ΙΤΕ και το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Το εργαστήριο θα εστιάζει σε θέματα συντήρησης και προστασίας έργων τέχνης και αρχαιοτήτων με λέιζερ.

Την ίδια στιγμή, με την ολοκλήρωση του Έτους Θαλάσσιας Συνεργασίας Κίνας και Ελλάδας 2015, πολύ θετικός κρίνεται ο απολογισμός των σχετικών επιστημονικών συναντήσεων. Στο πρόσφατο «Forum of Marine Cooperation between China and South European countries», πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και αντιπροσωπείες από δύο ωκεανογραφικά ινστιτούτα της Κίνας. Σε αυτές συζητήθηκαν θέματα για την ανάπτυξη συνεργασίας σε σύγχρονους τομείς αιχμής, όπως η διαχείριση παράκτιας ρύπανσης, έρευνες για την αξιοποίηση των θαλάσσιων ενεργειακών πηγών και υποθαλάσσιων βιο-γεω-πόρων, τεχνολογικές και μεθοδολογικές εξελίξεις σχετικά με μετρητικά συστήματα ανίχνευσης ραδιενέργειας για επιτόπιες υποθαλάσσιες μετρήσεις, υποθαλάσσιες γεωαρχαιολογικές μελέτες κ.ά.


Πηγή: Απ. Λακάσας, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια