Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χριστούγεννα στα μουσεία με κάλαντα και «παιχνίδια»

Με μελωδίες και τραγούδια θα πλημμυρίσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα μεγάλα μουσεία της Αθήνας και της Θεσσαλ...


Χριστούγεννα στα μουσεία με κάλαντα και «παιχνίδια»
Με μελωδίες και τραγούδια θα πλημμυρίσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων
και της Πρωτοχρονιάς τα μεγάλα μουσεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
Χαρούμενη ατμόσφαιρα και... ταξίδια στον χρόνο θα βρει ο επισκέπτης μουσείων όλη τη γιορτινή περίοδο.

Μέσα από τις δυσκολίες και σε πείσμα τους, τα μουσεία επιμένουν να σκορπίζουν σε μικρούς και μεγάλους μαγεία που στηρίζεται όχι μονάχα στα εκθέματά τους, αλλά και σε ειδικές περιηγήσεις και προγράμματα.

Σήμερα Πέμπτη, παραμονή Χριστουγέννων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε έναν γιορτινό περίπατο στις αίθουσές του.

Από τις 11.00 π.μ. και για μία ώρα, αρχαιολόγοι του μουσείου ξεναγούν το κοινό με τον μοναδικό τρόπο που εκείνοι ξέρουν, στη νέα περιοδική έκθεση «Eνα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια... Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας».

Στις 12 το μεσημέρι, το ταξίδι στον χρόνο συνεχίζεται στην αίθουσα του βωμού. Εθιμα που σχετίζονται με την περίοδο των Χριστουγέννων και την υποδοχή του νέου χρόνου από την Ελλάδα της εποχής των περιηγητών παντρεύονται με ανάλογα έθιμα και δοξασίες των αρχαίων Ελλήνων, ενώ δεν λείπει και μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του Παπαδιαμάντη. Αφηγείται η Νίκη Κάπαρη και συνοδεύει με ήχους, κάλαντα και τραγούδια ο Γιάννης Ψειμάδας.

Στις 12.30, η χορωδία νέων Vocal Inventions Ensemble, υπό τη διεύθυνση της Ολγας Αλεξοπούλου, θα ερμηνεύσει έργα συνθετών και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Με ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, με χαρούμενες μελωδίες και τραγούδια, κεράσματα και άλλες εκπλήξεις, το Μουσείο της Ακρόπολης θα υποδεχτεί τους επισκέπτες του και πάλι την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

Ένα αντικείμενο-σύμβολο της μεγαλύτερης γιορτής της Αθήνας, ο πολύχρωμος πέπλος της Αθηνάς με θέμα τη Γιγαντομαχία αναδύεται μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου και γίνεται έμπνευση για να στολίσουν παιδιά και οι γονείς/συνοδοί τους τον δικό τους πέπλο. Η δράση πραγματοποιείται από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου από τις 11.00 π.μ. έως τις 6.00 μ.μ. της Κυριακής και απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 12 ετών.

Την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι, το ιστορικό σχήμα της Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας θα παρουσιάσει ένα πρωτοχρονιάτικο εορταστικό ρεπερτόριο, με γνωστά ελληνικά και διεθνή μουσικά κομμάτια του Αλέξανδρου Λιτσαρδόπουλου.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης έχει κι εκείνο προγραμματίσει μία σειρά ποικίλων εκδηλώσεων με αφορμή τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων. Σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα 6 θα φιλοξενηθεί το θεατρικό αναλόγιο «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Δ. Σολωμού, από τη Θεατρική Ομάδα «Μηχανή» (θεατρική ανάγνωση Αναστασία Χατζηαστερίου, σκηνοθετική επιμέλεια Λίλια Λύτρα). Στην είσοδο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση σακιδίων πλάτης για τις ανάγκες των προσφύγων από τη Συρία.

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ώρα 8.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης», θα πραγματοποιηθεί συναυλία Μουσικής Δωματίου με το Duo Plegma - Δημήτρης Καραγιαννακίδης (βιολοντσέλο) και Αλέξιος Λίζος (πιάνο) σε έργα Μπετόβεν, Σούμαν, Μέντελσον, Σοστακόβιτς.

Για τις ημέρες των εορτών, στον χώρο υποδοχής έχει στηθεί μικρή περιοδική έκθεση με τίτλο «Χριστός γεννιέται, χαρά στον κόσμο», όπου παρουσιάζονται εικόνες με θέματα από το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια