Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2015

Πολλές οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις και τα γεγονότα που παρουσιάσαμε στην Ανασκαφή την χρονιά που μας πέρασε. Ποια όμως ήταν αυτά που ...

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2015

Πολλές οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις και τα γεγονότα που παρουσιάσαμε στην Ανασκαφή την χρονιά που μας πέρασε. Ποια όμως ήταν αυτά που επιλέξατε εσείς; Ποια διαβάσετε περισσότερο; Κάντε λοιπόν μια αναδρομή στην χρονιά που μόλις μας πέρασε με το Top 10 των δέκα δημοφιλέστερων αναρτήσεων των αναγνωστών της Ανασκαφής.



Στο πλαίσιο της αναστήλωσης του μνημειακού χώρου, έγινε η ψηφιακή αναπαράσταση του συγκροτήματος, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και κυκλοφορεί έτσι ένας οδηγός τσέπης, διαφορετικός από τους άλλους, ευρηματικός και ενδιαφέρων, που κυκλοφορεί με τίτλο «Γαλεριανό Συγκρότημα. Μια εικονική περιήγηση».

Περισσότερα εδώ.



Αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος, με πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο, η αρχαία Σικυώνα ήταν ενδοξότερη και από την πολιτική της ιστορία για τις καλλιτεχνικές σχολές της. Είχε αναπτύξει την αρχιτεκτονική από την αρχαϊκή εποχή, είχε φημισμένους ζωγράφους και γλύπτες (όπως ο Λύσιππος) και γενικώς ένα περιβάλλον ακτινοβόλου καλλιτεχνικής παραγωγής και δημιουργίας, «που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με το αντίστοιχο της Αθήνας». Το αρχαίο θέατρό της δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Περισσότερα εδώ.



Τα πηγάδια ήταν ρηχά, κρήνες δεν υπήρχαν, υδραγωγείο δεν είχε ακόμα κατασκευαστεί. Έτσι, ο αρχαίος Πειραιάς υδροδοτήθηκε με ένα πυκνό σύστημα δεξαμενών, που τώρα βρίσκουν οι αρχαιολόγοι σε πολλά οικόπεδα λόγω των κατασκευαστικών εργασιών του Μετρό.

Περισσότερα εδώ.



Το Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου στη Θεσσαλονίκη, ένα μνημείο της UNESCO, από τα ελάχιστα εναπομείναντα κοσμικά κτίσματα του Βυζαντίου, που βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού της Άνω Πόλης, δίπλα στη βυζαντινή κινστέρνα της οδού Ολυμπιάδος και του ναού των Ταξιαρχών, 75 χρόνια μετά την παύση της λειτουργίας του, άνοιξε στις αρχές Ιουλίου τη νέα σελίδα τής –800 και πλέον χρόνων– συνεχούς ιστορίας του.

Περισσότερα εδώ.



Ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα μνημείο, μήκους 35 μέτρων, ύψους 4 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, με περισσότερες από 30 μορφές ανθρώπων και ζώων και ζωφόρους μήκους πάνω από 50 μέτρα, που χρονολογείται στα 320-316 π.Χ., αποκαλύφθηκε στην Πύδνα και παρουσιάστηκε στην 28η Επιστημονική Συνάντηση για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Περισσότερα εδώ.



Η πορεία των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (Βεργίνα), με την αναστήλωση του Ανακτόρου και την ανέγερση του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών κέντρισε το ενδιαφέρον των αναγνωστών μας.

Περισσότερα εδώ.



Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 22 ναυάγια γύρω από το μικρό αρχιπέλαγος των Φούρνων, αποκαλύπτοντας ότι μπορεί να αποτελεί την πρωτεύουσα των αρχαίων ναυαγίων του κόσμου.

Περισσότερα εδώ.



Με την ίδια του τη ζωή ως αντίτιμο φύλαξε το μυστικό της Παλμύρας ο Χαλίντ Άσαντ, ο 82χρονος αρχαιολόγος τον οποίο οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν σε μια πλατεία και κατόπιν κρέμασαν το κεφάλι του σε κάποιον ελληνορωμαϊκό κίονα.

Περισσότερα εδώ.



Η Αγγελική Κοτταρίδη ενημερώνει για τα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και όπως τονίζει, εάν εξασφαλιστεί η η αναγκαία χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ, «το 2020 η Μακεδονία θα έχει αποκτήσει τον Παρθενώνα της».

Περισσότερα εδώ.



Απάντηση στο μυστήριο που απασχολεί την αρχαιολογική κοινότητα τα τελευταία περίπου 80 χρόνια δίνουν Καναδοί και Αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Hesperia, τη δεκαετία του 1930 αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα βρέθηκαν μπροστά σε ένα θέαμα αφενός πρωτόγνωρο για τον αρχαίο κόσμο κι αφετέρου αποτρόπαιο.

Περισσότερα εδώ.

Καλή Χρονιά 
με περισσότερα ενδιαφέροντα 
αρχαιολογικά ευρήματα και ειδήσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια