Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πεζοπόρος βρίσκει αιγυπτιακή σφραγίδα 3.500 ετών στο Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορικής εκδρομής με τα παιδιά του στο Εθνικό Πάρκο  Horns of Hattin  στην Κάτω Γαλιλαία του Ισραήλ, ο Amit Ha...

Πεζοπόρος βρίσκει αιγυπτιακή σφραγίδα 3.500 ετών στο Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορικής εκδρομής με τα παιδιά του στο Εθνικό Πάρκο Horns of Hattin στην Κάτω Γαλιλαία του Ισραήλ, ο Amit Haklai, κάτοικος της περιοχής, βρήκε ένα μικροσκοπικό λευκό αντικείμενο, μεταξύ ενός σωρού μαύρων λίθων από βασάλτη. 

Ο Amit παρατήρησε ότι το αντικείμενο ήταν σκαλισμένο σε σχήμα σκαθαριού και έφερε σχέδια χαραγμένα πάνω του, αναγνωρίζοντας αμέσως ότι πρόκειται για αρχαία αιγυπτιακή σφραγίδα. Κάλεσε άμεσα την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων όπου και παρέδωσε τη σφραγίδα. Το μόνο που ζήτησε ως αντάλλαγμα είναι να γνωρίζει τι ακριβώς ήταν χαραγμένο πάνω στη σφραγίδα, και τι θα μπορούσαμε να μάθουμε για τον ευρύτερο χώρο από αυτό.

Η σφραγίδα αναγνωρίστηκε από τον Δρ. Daphna Ben-Tor, επιμελητή Αρχαίου Αιγυπτιακού Πολιτισμού στο Μουσείο του Ισραήλ, ως σκαραβαίος, ένα φυλαχτό από την εποχή του Νέου Βασιλείου στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον Δρ. Ben-Tor«Ο σκαραβαίος απεικονίζει τον Φαραώ Thutmose ΙΙΙ να κάθεται σε θρόνο ενώ μπροστά του βρίσκεται ένα cartouche - ένα οβάλ διακοσμητικό πλαίσιο, το οποίο περικλείει σύμβολα που αντιπροσωπεύουν το όνομά του γραμμένο στα ιερογλυφικά. Ο Thutmose κυβέρνησε για πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα π.Χ., κατά τον οποίο η Αίγυπτος δημιουργήσει μια σειρά διοικητικών-κυβερνητικών κέντρων στη Χαναάν. Από εδώ διηύθυνε πολλές στρατιωτικές εκστρατείες, με την διασημότερη να είναι η μάχη της Μεγιδδούς στην κοιλάδα Jezreel - μια νίκη που γιορτάζεται στα τεράστια ανάγλυφα στους τοίχους του ναού του Καρνάκ στην Αίγυπτο».

«Οι σκαραβαίοι», λέει ο Δρ. Ben-Tor«ήταν σκαλισμένοι σε σχήμα σκαθαριού, ενός πλάσματος με κοσμολογική σημασία στην αρχαία Αίγυπτο. Πολυάριθμοι σκαραβαίοι έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο Ισραήλ, μαζί με άλλα αντικείμενα αιγυπτιακής προέλευσης. Αποτελούν μαρτυρία για την πολιτιστική, οικονομική και πολιτική επιρροή της Αιγύπτου στη Χαναάν κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού».

Στο Εθνικό Πάρκο Horns of Hattin βρίσκεται ένα ανενεργό ηφαίστειο με δύο κορυφές που μοιάζουν με κέρατα, εξ ου και το όνομα. Η περιοχή βρίσκεται στο επονομαζόμενο Gospel Trail, μια σπονδυλωτή πεζοπορική διαδρομή από τη Ναζαρέτ στην Καπερναούμ που ακολουθεί το μονοπάτι του Ιησού. Η περιοχή είναι γνωστή λόγω της Μάχης του Hattin, η οποία διεξήχθη εκεί το 1187 μεταξύ του Σαλαντίν, επικεφαλής των Αγιουβίδων της Δαμασκού, και του στρατού των Φράγκων, τον οποίο νίκησε και έτσι τερμάτισε το πρώτο βασίλειο των σταυροφόρων. Πολλά χρόνια πριν από αυτό, κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, μια ακρόπολη βρισκόταν στο βουνό, που πιθανότατα καταστράφηκε το 13ο αιώνα.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Yardena Alexandre της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, «Ακόμα κι αν ο σκαραβαίος βρέθηκε στην επιφάνεια του εδάφους και όχι σε μια αρχαιολογική ανασκαφή, φαίνεται να συνδέεται με την περίοδο κατά την οποία υπήρχε η ακρόπολη».


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια