Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένας περίπατος σε τρεις λόφους

Λόφος Μουσών, λόφος Νυμφών και λόφος Πνύκας... Τρεις λόφοι στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της αθηναϊκής δημοκρατίας. 

Ένας περίπατος σε τρεις λόφους

Λόφος Μουσών, λόφος Νυμφών και λόφος Πνύκας... Τρεις λόφοι στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της αθηναϊκής δημοκρατίας. 


Η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» οργανώνει, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, έναν περίπατο, με γνώση και άθληση, στις άγνωστες συνοικίες της αρχαίας Αθήνας και στα γεμάτα ενέργεια μέρη της περιοχής, με κορυφαίο προορισμό την Πνύκα όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου.

Στόχος η αναζήτηση αρχέτυπων δράσης τόσο σε επίπεδο έμπνευσης με τις Μούσες όσο και σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας, με φόντο την Αθήνα του Περικλή που είχε αναδειχθεί σε αθηναϊκή ηγεμονία. Πώς αλήθεια ο άνθρωπος μπορεί να εμπνευστεί; Και πώς αναπτύσσεται η δύναμη αλλά και η επιχειρηματολογία στα παιχνίδια της εξουσίας;

Ο λόφος των Μουσών (Φιλοπάππου), άλλοτε Μουσείο, αφιερωμένος στις Μούσες και το Μουσαίο, θεωρείται από τους ωραιότερους χώρους του κόσμου, μία μοναδική σύνθεση που υποδεικνύει τη συνέχεια από την αρχαία ελληνική έως τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Αττικής.

Ο λόφος της Πνύκας, ο τόπος που λαμβάνονταν οι αποφάσεις της Εκκλησίας του Δήμου, με το βήμα στο οποίο εκφωνούσαν τους λόγους τους οι μεγάλοι ρήτορες, πολιτικοί αλλά και κάθε πολίτης, προσφέροντας την καλύτερη θέα προς την Ακρόπολη έως την Αγορά.

Ο λόφος των Νυμφών με το νεοκλασικό κτήριο του Αστεροσκοπείου γεμάτος από θρύλους και δοξασίες. Κοντά στον λόφο των Νυμφών, στο φαράγγι ανάμεσα στους τρεις λόφους απλώνονταν μερικές από τις καλύτερες συνοικίες της αρχαίας Αθήνας που τον 5ο αι. π.Χ. περιστοιχίζονταν από τον περίβολο του Θεμιστοκλή. 

«Αρχαία Μονοπάτια»

Πέρα από τις αρχαιολογικές και ιστορικές πληροφορίες, τη μυθολογία και τη φιλοσοφία, τα «Αρχαία Μονοπάτια» έχουν ως στόχο να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, να γνωρίσουν τον τρόπο σκέψης των Αρχαίων και να δώσουν ένα κίνητρο στον φίλο  -επισκέπτη να ενεργοποιήσει ή να αναζητήσει εσωτερικές ατραπούς, άγνωστες μέχρι τώρα,  και μέσα από αυτή τη διαδικασία να θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας. Ζητούμενο δεν είναι η στεγνή παράθεση ιστορικών στοιχείων που ο καθένας μπορεί εύκολα να πληροφορηθεί, ούτε μία αφηρημένη συσσώρευση γνώσεων και μία κλασική ξενάγηση σε αρχαιολογικούς τόπους.

Ένας περίπατος σε τρεις λόφους

Βασική επιδίωξη είναι η διαφορετική θέαση ενός τόπου, που μπορεί να εμψυχώσει, να καθοδηγήσει, να προβληματίσει, έτσι ώστε ο επισκέπτης να φύγει με ερωτήματα για τη ζωή του και να μπει στη διαδικασία να τα απαντήσει. Η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» θέλει να γίνει οδηγός για έναν νέο τρόπο ζωής που θα επηρεάσει τον σημερινό πολίτη και θα τον κάνει να σκεφθεί ότι οι αξίες, ο τρόπος ζωής και η οργάνωση της κοινωνίας του θα πρέπει να ορίζονται από τον ίδιο.

Με τον κοινωνικό της χαρακτήρα,  η εναλλακτική ομάδα δράσης  έχει  τη φιλοδοξία, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, έναν καλύτερο τρόπο ζωής, αντλώντας μαθήματα από το παρελθόν.

Πληροφορίες

Για όσους επιθυμούν να πάρουν μέρος, η συνάντηση  είναι  την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, μπροστά στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου Λουμπαδιάρη, στον λόφο Μουσών (Φιλοπάππου). Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6979 566 474.


Δεν υπάρχουν σχόλια