Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Απρίλιος φέρνει ακριβότερα εισιτήρια

Tην 1η Απριλίου ξεκινάει το θερινό ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και μαζί οι αυξήσεις στα εισιτήρια. Οι νέε...

Ο Απρίλιος φέρνει ακριβότερα εισιτήρια
Tην 1η Απριλίου ξεκινάει το θερινό ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και μαζί οι αυξήσεις στα εισιτήρια. Οι νέες τιμές έχουν τυπωθεί και τα μπλοκ έχουν διανεμηθεί σε όλα τα ταμεία. Και αν το νέο τιμολόγιο πρέπει να ανταποκρίνεται στην ποιότητα των παροχών που προσφέρουν οι χώροι, παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες σε μουσεία και χώρους, παρότι η φύλαξή τους θα ενισχυθεί με εποχικό προσωπικό.
Σε τρεις ημέρες ξεκινάει το θερινό ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και μαζί οι αυξήσεις στα εισιτήρια, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και ξεπερνούν το 300%. 

Οι νέες τιμές έχουν τυπωθεί και τα μπλοκ έχουν διανεμηθεί σε όλα τα ταμεία. Κι αν το νέο τιμολόγιο πρέπει να ανταποκρίνεται στην ποιότητα των παροχών που προσφέρουν οι χώροι, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η εικόνα δεν είναι άψογη.

Παρότι η φύλαξη θα ενισχυθεί με εποχικό προσωπικό (1.314 άτομα), πολλές αίθουσες παραμένουν κλειστές, οι καθαρίστριες δεν επαρκούν, τα πωλητήρια είναι άδεια και πολλά κλειστά, τα προϊόντα δεν έχουν προλάβει ακόμη να ανανεωθούν. Ανάλογη είναι και η εικόνα κάποιων αρχαιολογικών χώρων στην περιφέρεια, όπου οι ειδικές διαμορφώσεις για τα ΑμεΑ είναι ανύπαρκτες.

Στην Ακρόπολη για λόγους ασφαλείας διακόπτεται η λειτουργία της ιματιοθήκης του αρχαιολογικού χώρου και δεν θα δέχεται πλέον ογκώδεις αποσκευές προς φύλαξη. Στους επισκέπτες του Ιερού Βράχου επιτρέπεται να έχουν μαζί τους μόνο ένα μικρό σακίδιο πλάτης ή τσάντα χειρός. Όσο για τα βρεφικά καροτσάκια, αυτά μπορούν να παραμένουν προσωρινά στον υπαίθριο χώρο της ιματιοθήκης.

Εισιτήριο καθιερώνεται πλέον στο Λύκειο του Αριστοτέλη, στον νέο αρχαιολογικό χώρο επί της Ρηγίλλης που άνοιξε πέρυσι και φέτος το κοινό θα πληρώνει 4 ευρώ. Μεγαλύτερη αύξηση θεωρείται αυτή στη Σπιναλόγκα όπου η είσοδος ορίστηκε στα 8 από τα 2 ευρώ, στη Ρωμαϊκή Αγορά και στο Ολυμπιείο 6 από 2 ευρώ, ενώ και στην Ακρόπολη ο επισκέπτης θα πληρώνει 20 από 12 ευρώ, στην Κνωσό 15 από 6 και στη Δήλο 12 από 5. Οι τιμές των εισιτηρίων στα ελληνικά μουσεία είναι χαμηλές, όπως παραδέχονται οι τουρίστες σε διάφορα ρεπορτάζ. Ομως μοιάζουν αποτρεπτικές για αρκετές ελληνικές οικογένειες.

Ένα από τα προβλήματα του ΤΑΠ δεν ήταν μόνο τα περιορισμένα έσοδα, αφού σε χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα αυξανόταν η προσέλευση, αλλά μαζί και τα ελευθέρας εισόδου. Το 2014 η προσέλευση στα μνημεία του Ιερού Βράχου ήταν 1.563.434 επισκέπτες και τα ελευθέρας εισόδου 545.791 άτομα. Ανάλογο παράδειγμα είχε δοθεί και για το Ολυμπιείο στο οποίο σε 622.000 επισκέπτες εισιτήριο κατέβαλαν οι 198.000. Ιθύνοντες του ΥΠΠΟΑ υποστηρίζουν πως το ελληνικό κοινό έχει την εναλλακτική λύση της χειμερινής περιόδου (Νοέμβριος - Μάρτιος), κατά τη διάρκεια της οποίας η είσοδος σε μουσεία και χώρους είναι 50% πιο φθηνή.

Έτοιμο δηλώνει από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού, με τη γ.γ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη αλλά και την πρόεδρο του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη να υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Όσο για την αποχή των αρχαιο­φυλάκων από δράσεις πέραν του ωραρίου τους, η κ. Βλαζάκη τονίζει: «Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα με την εργασία εκτός ωραρίου και την αποζημίωση του προσωπικού».

«Λείπει ο έγκαιρος και ο ορθολογικός προγραμματισμός για την έναρξη του θερινού ωραρίου 8 π.μ. με 8 μ.μ.», ισχυρίζεται ο πρόεδρος των αρχαιοφυλάκων (ΠΕΥΦΑ) Γιάννης Μαυρικόπουλος, ο οποίος επιμένει πως δεν θα είναι όλοι οι χώροι έτοιμοι την 1/4, ενώ χαρακτηρίζει τις αυξήσεις στα εισιτήρια «ανισομερείς».

Ολυμπία, Αιγές, Σαντορίνη

Βραυρώνα (χώρος και μουσείο) 6 € (από 5 €), Σούνιο 8 € (από 4 €), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Επιδαύρου 12 € (από 6 €), αρχαιο­λογικός χώρος και Μουσείο Μυ­κηνών 12 € (από 8 €), αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Λίνδου 12 € (από 6 €), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ολυμπίας 12 € (από 9 €), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών 12 € (από 8 €), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης 12 € (από 6 €), Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας 12 ευρώ (από 6 €).

Καταγγελία αρχαιοφυλάκων: Προβλήματα με νέες τιμές εισιτηρίων σε Μουσεία

Τη δυσαρέσκεια των ξένων δημοσιογράφων που θα επισκεφθούν την Ελλάδα και θα ανακαλύψουν ότι δεν θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους προβλέπουν στην καταγγελτική επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού οι αρχαιοφύλακες επισημαίνοντας επίσης το πόσο δυσλειτουργικές θα είναι οι νέες ρυθμίσεις:

Ο πολύτεκνος επισκέπτης θα πρέπει να αποδείξει διάφορα που θα του ζητούνται για να έχει ελεύθερη είσοδο και οι αρχαιοφύλακες να εκτελούν χρέη ταμία και να απαιτούν δικαστικές αποφάσεις.


Για «ασάφειες και οι παραλείψεις» μιλούν οι αρχαιοφύλακες σχετικά με τις νέες τιμές εισιτηρίων, καθώς και την ελεύθερη είσοδο σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους που θα πρέπει να εφαρμοστούν από 1/4/2016 που επίσημα ξεκινά η νέα σαιζόν. Θυμίζεται ότι την 1η Απριλίου - εκτός από την τουριστική περίοδο - ξεκινά και η ισχύς των αυξημένων αντιτίμων εισόδου. Μεταξύ άλλων η επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων  αναφέρει: 

«Στο ΦΕΚ Β’ 2916 που δημοσιεύτηκε στις 31/12/2015 και αφορά στις νέες τιμές εισιτηρίων, καθώς και στους νέους κανονισμούς για την παροχή ελεύθερης εισόδου διαφόρων κοινωνικών ομάδων στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Χώρας, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής σημεία:

Δεν συμπεριλαμβάνονται οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, στους δικαιούχους ελευθέρας εισόδου. Αυτό θα δημιουργήσει θέματα στους Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, καθώς υπάρχουν κάρτες που είναι ακόμα σε ισχύ για ένα η δύο έτη .

Οι δημοσιογράφοι, Έλληνες και ξένοι, δεν μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερη είσοδο από το νέο έτος. Έχει υπάρξει ήδη μεγάλη αντίδραση από τους Έλληνες δημοσιογράφους και φανταστείτε τη δυσαρέσκεια των ξένων δημοσιογράφων που θα επισκεφθούν τη Χώρα μας και δεν θα το γνωρίζουν.

Οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών, που περιλαμβάνονται στο νέο ΦΕΚ, μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερη είσοδο μόνο όταν τα τέκνα τους είναι μέχρι 23 ετών ή μέχρι 25 ετών εάν σπουδάζουν ή εκπληρώνουν στρατιωτικές υποχρεώσεις ή έχουν αναπηρία. Καταλαβαίνετε πως για να αποδείξει ο πολύτεκνος επισκέπτης όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός και προβλήματα στα ταμεία των υπηρεσιών. Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για τους γονείς τρίτεκνων οικογενειών , όπου θα παρουσιαστούν τα ίδια προβλήματα.

Ακόμα, μπορούν να λάβουν ελεύθερη είσοδο οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, μόνο εάν τα τέκνα τους είναι ανήλικα και στην περίπτωση διαζυγίου μόνο ο γονιός που έχει την επιμέλεια. Ζητάτε δηλαδή από τους αρχαιοφύλακες που εκτελούν χρέη ταμία, να ζητούν από τους επισκέπτες τις δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν την κηδεμονία των τέκνων;

Η ΠΕΥΦΑ σας επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν στο παρόν ΦΕΚ, προκειμένου να μπορέσετε να βελτιώσετε τα συγκεκριμένα σημεία ώστε να μην δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στους πολυάριθμους επισκέπτες, αλλά και στο προσωπικό, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο που η κίνηση σε μεγάλα Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, είναι αυξημένη.


Κύριοι του Υπουργείου Πολιτισμού, αν δεν γνωρίζετε κάτι, καλό είναι να ρωτάτε αυτούς που γνωρίζουν. Αν πάλι νομίζετε ότι τα γνωρίζετε όλα, να αναλαμβάνετε και το κόστος των αποφάσεών σας»


Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή , Κ. Λυμπεροπούλου, The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια