Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γνωριμία με το Αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών

Αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών Το «Διάζωμα» και το Megaron Plus συνεχίζουν και φέτος τη δυναμική τους συνεργασία πραγματοποιώντας έ...

Γνωριμία με το Αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών
Αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών
Το «Διάζωμα» και το Megaron Plus συνεχίζουν και φέτος τη δυναμική τους συνεργασία πραγματοποιώντας έναν νέο κύκλο διαλέξεων, που έχει στόχο να φωτίσει τρία αρχαία θέατρα, λιγότερο γνωστά, ωστόσο εξίσου σημαντικά.

Μετά τη γνωριμία με το Αρχαίο Θέατρο Πλατιάνας  στην Ηλεία, σειρά έχει η διάλεξη για το Αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία, η οποία θα πραγματοποιηθεί, στις 7 το απόγευμα, την Πέμπτη 10 Μαρτίου. Για το θέμα θα μιλήσει η Βασιλική Σισμάνη - Αδρύμη, Δρ. αρχαιολόγος, πρώην προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών και ο Ευστράτιος Παυλίδης, αρχιτέκτων - μηχανικός. Τη διάλεξη θα συντονίσει ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος. Η είσοδος είναι ελεύθερη και πραγματοποιείται με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 το απόγευμα.  

Σαν κοχύλια στην αγκαλιά της γης

Η Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα», η οποία έχει στόχο να συμβάλει στην ανάδειξη και αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων, αγκαλιάζει και φροντίζει όχι μόνο τα γνωστά και περίοπτα αρχαία θέατρα, αλλά και τα λιγότερο γνωστά που κρύβονται σαν κοχύλια στην αγκαλιά της γης.

Το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών βρίσκεται ανατολικά του σημερινού χωριού Μικροθήβες του δήμου Νέας Αγχιάλου. Το μνημείο διαθέτει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων (κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα) και έχει υποστεί εκτεταμένη ανακατασκευή στα Ρωμαϊκά χρόνια. Με μέγιστη χωρητικότητα 3.000 θεατές, το θέατρο φιλοξενούσε παραστάσεις αρχαίου δράματος, μουσικούς αγώνες και κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή θηριομαχίες και αγώνες μονομάχων. Το μνημείο εντοπίστηκε το 1992, στο πλαίσιο έργου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.


Γνωριμία με το Αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών

Γνωριμία με το Αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών

Έκτοτε, το μνημείο ανεσκάφη συστηματικά από το Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση από την τέως Νομαρχία Μαγνησίας, τον δήμο  Νέας Αγχιάλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επίσης, με την παραπάνω χρηματοδότηση ανατέθηκαν και εκπονήθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες για τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου.

Η μαγεία της αποκάλυψης ενός Μνημείου

Στο πρώτο σκέλος της διάλεξης, με θέμα «Το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών: Η μαγεία της αποκάλυψης ενός μνημείου, οι προοπτικές της ανάδειξής του και οι προσδοκίες», η Δρ. αρχαιολόγος, πρώην προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, Βασιλική Σισμάνη - Αδρύμη θα παρουσιάσει την ακριβή θέση του θεάτρου και λεπτομέρειες της έρευνας για τον εντοπισμό του θεάτρου, που άρχισε το 1992 και ολοκληρώθηκε το 2013 με  την αποκάλυψη του κεντρικού τμήματος του κοίλου, από το πρώτο  διάζωμα μέχρι την ορχήστρα, των αναλημματικών τοίχων των παρόδων και του σκηνικού οικοδομήματος.

Η εισηγήτρια θα αναλύσει την αρχαιολογική σπουδαιότητα του μνημείου, θα το τοποθετήσει ιστορικά και θα αναπτύξει τον τελικό στόχο όσον αφορά την αποκατάστασή του,  ώστε να καταστεί επισκέψιμο και να αποδοθεί στο κοινό, προκειμένου να αποτελέσει ένα ακόμη μνημείο γόνιμο και ενεργό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ένα μαύρο κρυμμένο κοχύλι

Στο δεύτερο σκέλος, με θέμα «Το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών: Ένα μαύρο κρυμμένο κοχύλι», ο αρχιτέκτων – μηχανικός Ευστράτιος Παυλίδης θα αναπτύξει σημαντικά συμπεράσματα για τη αρχιτεκτονική του θεάτρου, τη χωρητικότητά του, τα στοιχεία που διασώζονται αλλά και αυτά που έχουν καταστραφεί καθολικά, όπως αυτά προέκυψαν από τη έρευνα στον χώρο.


Γνωριμία με το Αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών

Γνωριμία με το Αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών

Οι κυριότερες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις του θεάτρου είναι η μετατροπή της ορχήστρας σε αρένα για την παρουσίαση θηριομαχιών και σχετικών θεαμάτων και το νέο σκηνικό κτήριο με χαρακτηριστικό μετωπικό τοίχο διακοσμημένο με επάλληλες σειρές κιονοστοιχιών. Με βάση τα συμπεράσματα, από τα δεδομένα της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης και από την εξέταση της υπάρχουσας κατάστασης, προκύπτει η δυνατότητα αναπαράστασης της μορφής του θεάτρου κατά την ελληνορωμαϊκή φάση. Στις βασικές κατευθύνσεις της αρχιτεκτονικής πρότασης είναι η απόδοση μιας πληρέστερης εικόνας, που να παραπέμπει στην αρχική μορφή του θεάτρου. Προέχει η αποκατάσταση της αρχικής μορφής του κοίλου και των αναλημματικών τοίχων των παρόδων. Συγχρόνως, προβλέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επισκεπτών και η διαμόρφωση δικτύου πεζοδρόμων κυκλοφορίας για την πρόσβαση των επισκεπτών.


Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής, http://www.megaron.gr


Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια