Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ώρα να επιστραφούν τα κλεμμένα Γλυπτά»

Την πεποίθηση ότι οι αποικιοκρατικές δυνάμεις πρέπει να επιστρέψουν στα πιο αδύναμα κράτη τα κλεμμένα έργα τέχνης που εκθέτουν στα μεγ...

«Ώρα να επιστραφούν τα κλεμμένα Γλυπτά»

Την πεποίθηση ότι οι αποικιοκρατικές δυνάμεις πρέπει να επιστρέψουν στα πιο αδύναμα κράτη τα κλεμμένα έργα τέχνης που εκθέτουν στα μεγάλα μουσεία τους με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, φιλοξενεί η εφημερίδα «Guardian» σε άρθρο με τίτλο «Από τα Ελγίνεια μάρμαρα στο κοκοράκι του Κέμπριτζ, είναι ώρα να επιστραφούν τα κλεμμένα αγαθά».

«Αν η ανάπτυξη σχετιζόταν μόνο με την οικονομία, τότε η γεωγραφική θέση των αρχαιοτήτων δεν θα είχε σημασία εκτός κι αν είχαν ιδιαίτερη υψηλή χρηματική αξία. Αλλά δεν έχει να κάνει μόνο μ' αυτήν.

Η ανάπτυξη αφορά και τον πολιτισμό, τη δύναμη των εθνικών, φυλετικών και περιφερειακών ταυτοτήτων, την ανύψωση όλων των χωρών στο επίπεδο του διεθνούς σεβασμού που αποδίδεται σε λίγους από παλιά», γράφει σχετικά ο Τζόναθαν Γκλένι έχοντας επισκεφτεί το εθνικό μουσείο του Μάλι στην πρωτεύουσα Μπαμακό. Το αφρικανικό μουσείο φιλοξενούσε για λίγες μέρες μερικά από τα ωραιότερα έργα τέχνης του Μάλι τα οποία είχε δανειστεί από μουσείο του Παρισιού, τη μόνιμη κατοικία τους, την ώρα που η μόνιμη συλλογή του ήταν λιγότερο εντυπωσιακή.

«Γι' αυτό είναι ώρα οι αποικιοκρατικές δυνάμεις να επιστρέψουν πολλά από τα αντικείμενα που πήραν από πιο αδύναμα ή κατακτημένα έθνη», επισημαίνεται στο άρθρο όπου τονίζεται ότι η πιο αμφισβητούμενη περίπτωση αρχαιοτήτων στη Βρετανία είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

«Είναι κατανοητό ότι η Ελλάδα τα θέλει πίσω, οι συμφωνίες που έγιναν την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν έχουν καμία θέση στην υπονόμευση των σύγχρονων διεθνών σχέσεων», υπογραμμίζεται από τον συγγραφέα του άρθρου ο οποίος προτάσσει τη «δικαιοσύνη» και την «οργανική» επανένταξη των κλεμμένων έργων ως κύριους λόγους επιστροφής τους στις πατρίδες τους.

«Οι αποικιοκρατικές δυνάμεις να επιστρέψουν πολλά από τα αντικείμενα που πήραν από πιο αδύναμα ή κατακτημένα έθνη».

«Η Ελλάδα, δικαιολογημένα, θέλει την επιστροφή τους. Οι συμφωνίες που έγιναν την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν μπορεί να υπονομεύουν τις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις» τονίζει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναπατρισμού. «Αναπόφευκτα, εξαιτίας της συλλογικής μυωπίας με την οποία τα πλούσια έθνη λειτουργούν, τα μουσεία μας δεν αντιμετωπίζονται ως αποθήκες κλεμμένων αγαθών, αλλά παρουσιάζονται ως φροντιστές ιστορικών αντικειμένων για το καλό της ανθρωπότητας. Καθώς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και όχι τη λεηλασία, τι πιο συμβολικό από τη σταδιακή επιστροφή πολλών εκ των μυριάδων αντικειμένων που αφαίρεσαν ταξιδιώτες, κατακτητές και υπάκουοι δημόσιοι υπάλληλοι;» τονίζει ο βρετανός δημοσιογράφος.

Ο δεύτερος και πιο βασικός λόγος είναι, όπως αναφέρει, ότι οι Λονδρέζοι έχουν το τεράστιο προνόμιο να έχουν πρόσβαση σε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας. «Αυτό που μπορούν να δουν οι Λονδρέζοι και όσοι επισκέπτονται την πόλη, για τους περισσότερους είναι διαθέσιμο μόνο σε βιβλία. Μπορείς να μάθεις πιο πολλά από μία μισάωρη βόλτα στο Βρετανικό Μουσείο από ό,τι με μελέτη εβδομάδων. Γιατί οι Βρετανοί να έχουν το προνόμιο να βλέπουν τους θησαυρούς του κόσμου;» διερωτάται ο Γκλένι, που τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα να αναπτυχθούν δημιουργικοί τρόποι ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά του κόσμου θα μπορούν να μάθουν ότι και οι μικροί μαθητές του Λονδίνου.


Πηγή: Τζ. Γκλένι, Έθνος , MSN

Δεν υπάρχουν σχόλια