Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Θαυμασμός για την αρχαία Κόρη στη Ρωσία

Θαυμασμός για την αρχαία Κόρη στη Ρωσία

Είναι μοναδικό και εμβληματικό έργο και ως τέτοιο αντιμετωπίστηκε από το ρωσικό κοινό η Κόρη 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, που παρουσιάζεται από την Παρασκευή στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Και μάλιστα, όχι από το κοινό οποιασδήποτε πόλης, αλλά από το κοινό της παλιάς πρωτεύουσας, με το υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης, γνώσεων και αισθητικής.

Η εξαιρετικά διατηρημένη Κόρη 670, η οποία χρονολογείται γύρω στο 520-510 π.Χ., ντυμένη με καταστόλιστα χρωματιστά ρούχα και εντυπωσιακά κοσμήματα, είναι το πρόδρομο έκθεμα της Ελλάδας στη Ρωσία και περιτριγυρίστηκε αμέσως από θαυμαστές, που την «αγκάλιασαν» θερμά.

Η παρουσίαση του μαρμάρινου αγάλματος από τον διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, και τον διευθυντή του Μουσείου Ερμιτάζ, Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, προκάλεσε τον θαυμασμό των επισήμων, του κοινού, αλλά και των δημοσιογράφων. Η Κόρη, την οποία έστησαν με την απαιτούμενη προσοχή η αρχαιολόγος Σταματία Ελευθεράτου, ο συντηρητής Δημήτρης Μαραζιώτης και επιστήμονες του Ερμιτάζ, κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις, επιβεβαιώνοντας πως είναι ένα μοναδικό και εμβληματικό έργο.

Την πανηγυρική έναρξη του έτους Ελλάδας-Ρωσίας κήρυξε από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ από ρωσικής πλευράς παρευρέθη ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, Γκιόργκι Πολτάβτσενκο, και o υπουργός Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Θα ακολουθήσει, τον ερχόμενο Οκτώβριο, ελληνική έκθεση με τίτλο ¨Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων».

Των εγκαινίων προηγήθηκε συνάντηση στο Κυβερνείο της Αγίας Πετρούπολης του Έλληνα Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης. Κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών, επιβεβαιώθηκαν η ιστορική σχέση Ελλάδας – Ρωσίας και οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών,  καθώς και οι δράσεις που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια του Έτους με γνώμονα την ενίσχυση της συνεργασίας τους. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας, όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή και η εξομάλυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας.


Πηγή: Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου