Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ένα λεπτό αρχαίο ελληνικό στεφάνι μυρτιάς, που εκτιμάται ότι χρονολογείται περίπου στο 300 π....
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ένα λεπτό αρχαίο ελληνικό στεφάνι μυρτιάς, που εκτιμάται ότι χρονολογείται περίπου στο 300 π.Χ., βρέθηκε μέσα σε κουρελιασμένο χάρτινο κουτί σε ιδιόκτητο σπίτι στο Somerset της Μ.Βρετανίας!
Ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, έμεινε έκπληκτος όταν το αντίκρισε. Περιττό να αναφέρουμε το σοκ που υπέστη όταν έμαθε από εκτιμητή ότι το πολύτιμο στεφάνι αξίζει τουλάχιστον 100.000 £.
Εκτιμητές του Duke's of Dorchester στο Dorset μετέβησαν στο σπίτι του συνταξιούχου προκειμένου να δουν από κοντά τα αντικείμενα που είχε κληρονομήσει από τον παππού του. Ωστόσο, ο Guy Schwinge, ένας από τους εκτιμητές δημοπρασιών, έμεινε έκπληκτος όταν τραβώντας την άκρη μιας εφημερίδας από ένα φθαρμένο κουτί αποκάλυψε το πολύτιμο αρχαίο στεφάνι.
Δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Όταν ο ιδιοκτήτης τράβηξε το χρυσό στεφάνι από το κουρελιασμένο χάρτινο κουτί ένιωσα την καρδιά μου να χτυπά δυνατά. Όταν πήγα στο εξοχικό σπίτι το τελευταίο πράγμα που περίμενα να δω ήταν ένα χρυσό έργο της αρχαιότητας. Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν μέχρι σήμερα τέτοια χρυσά στεφάνια. Στιλιστικά ανήκει σε ομάδα χρυσών στεφάνων που χρονολογούνται στην Ελληνιστική περίοδο και η μορφή του υποδεικνύει ότι ίσως κατασκευάστηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει μήκος 20 εκ. και ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια. Είναι χειροποίητα κατασκευασμένο από καθαρό χρυσό και θα είχε σφυρηλατηθεί από χρυσοχόο. Το στεφάνι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση αν αναλογισθεί κανείς ότι είναι περίπου 2300 ετών. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο από την αρχαιότητα, δεν βρίσκονται τέτοια στεφάνια πλέον συχνά. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο μέχρι τώρα στην καριέρα μου».
Χρυσά στεφάνια, όπως αυτό το συγκεκριμένο μιμούνταν τα πραγματικά που φορέθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα σε θρησκευτικές τελετές και δίνονταν ως έπαθλα σε αθλητικούς και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Συνήθως απεικονίζουν κλαδιά δάφνης, μυρτιάς, βελανιδιάς και ελιάς, τα οποία συμβολίζουν τις έννοιες της σοφίας, του θριάμβου, της γονιμότητας, της ειρήνης και της αρετής. Λόγω της εύθραυστης φύσης τους, χρησιμοποιούταν μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Πολλά ήταν αφιερωμένα στους θεούς σε ιερά ή τοποθετούνταν σε βασιλικούς τάφους ή τάφους αριστοκρατών ως κτερίσματα. Τα περισσότερα χρονολογούνται στην Ελληνιστική περίοδο, όπως και το συγκεκριμένο και υποδεικνύουν την εξαιρετική ικανότητα των χρυσοχόων της περιόδου.
Υπάρχουν επίσης στεφάνια που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων αλλά ιδιαίτερα τα χρυσά εμφανίζονται συχνότερα μετά τις κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου στην Ανατολή, όταν ο χρυσός ως υλικό υπήρχε άφθονο στην Ελλάδα.
Ίχνη λάσπης που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο στεφάνι υποδεικνύουν ότι ήταν θαμμένο κάποια χρονική στιγμή.
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη ήταν μεγάλος συλλέκτης, ο οποίος ήταν γοητευμένος από την αρχαιολογία και τον αρχαίο κόσμο. Παρά το γεγονός ότι η οικογένειά του δεν γνωρίζει πώς απέκτησε το στεφάνι, είναι πιθανό να το αγόρασε κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του 1940, όταν ταξίδευε εκτενώς.
Ο ιδιοκτήτης δήλωσε: «Ήξερα ότι ο παππούς μου ταξίδεψε εκτενώς στη δεκαετία του 1940 και '50 και ιδιαίτερα στις περιοχές των ΒΔ συνόρων, όπου ταξίδεψε και ο Μ. Αλέξανδρος, ίσως να το αγόρασε από εκεί. Αλλά ποτέ δεν μου είπε τίποτα γι’ αυτό το στεφάνι. Έχω κληρονομήσει πάρα πολλά αντικείμενα από εκείνον και έβαλα το κουτί αυτό στην άκρη για μια δεκαετία σχεδόν. Πρόσφατα αποφάσισα ότι έπρεπε να τα ξεκαθαρίσω και ζήτησα την βοήθεια των εκτιμητών ώστε να ρίξουν μια ματιά σε μερικά από αυτά.
Το στεφάνι είναι ένα πανέμορφο αντικείμενο αλλά δεν περίμενα να είναι τόσο πολύτιμο. Όταν με πληροφόρησαν τι ήταν ακριβώς ένιωσα ένα μείγμα ενθουσιασμού και δυσπιστίας».
Το πιο διάσημο από αυτά τα είδη στεφάνων είναι αυτό που βρέθηκε στη Βεργίνα στο τάφο του πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας το 1970. Ένα χρυσό στεφάνι παρόμοιο με αυτό πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2012 για σχεδόν 200.000£.
Το χρυσό στεφάνι θα πουληθεί σε δημοπρασία στις 9 Ιουνίου 2016.
Πηγή: Daily Mail, Mirror
Δεν υπάρχουν σχόλια