Μετά από εννέα χρόνια που παρέμενε κλειστό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, πλήρως ανακαινισμένο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες τ...
Μετά από εννέα χρόνια που παρέμενε κλειστό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, πλήρως ανακαινισμένο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό το Σάββατο 7 Μαΐου.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς παρουσία του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, που τέλεσε τον αγιασμό, του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου, της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων Στέλλας Χρυσουλάκη και του Δημάρχου Κυθήρων Ευστράτιου Χαρχαλάκη.
Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων, ήταν ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Masuo Nishibayashi και ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα κ. Noel Kilkenny.
«Το Μουσείο είναι ένας σύνθετος χώρος διπλής φιλοξενίας. Και ως χώρος διπλής φιλοξενίας είναι ανοιχτός όχι μόνο για τους κατοίκους του, αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένους από άλλους πολιτισμούς. Με αυτή την έννοια η φιλοξενία που είναι πολλαπλή, δημιουργεί το υπόβαθρο και για τουριστική ανάπτυξη. Δεν θα πρέπει όμως να βλέπουμε τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς μας χώρους ως ευκαιρία να φέρνουμε τουρίστες στον τόπο μας, αλλά αντίστροφα. Ότι δηλαδή ο δικός μας τόπος, ως τόπος φιλοξενίας μπορεί να υποδεχθεί ξένους πολιτισμούς και ξένους ανθρώπους, ώστε αυτοί να μετέχουν στον δικό μας πολιτισμό.
Αυτό μπορεί να είναι η βάση του πολιτισμού, που θα μας φέρει και οικονομικά οφέλη», σημείωσε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που προηγήθηκε των εγκαινίων στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Κύθηρα ο κ. Μπαλτάς παρέστη και στην εκδήλωση μνήμης για τη Ρόζα Κασιμάτη, μητέρα του Λευκάδιου Χερν, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου την Παρασκευή 6 Μαΐου, παρουσία του Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Masuo Nishibayashi και του Πρέσβη της Ιρλανδίας στην Ελλάδα κ. Noel Kilkenny.
Εκεί ο κ. Μπαλτάς παρακολούθησε τις ομιλίες για τη μητέρα του Λευκάδιου Χερν, από τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Γεώργιο Λεοντσίνη και την Ιστορικό - Φιλόλογο κ. Ελένη Χάρου.
Στην έκθεση, που ακολουθεί τις προτάσεις της σύγχρονης μουσειολογίας και αισθητικής, θα παρουσιαστούν αρχαιότητες από τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα που καλύπτουν μία χρονική περίοδο από το 5000 π.Χ. έως και τον 3ο αι. μ.Χ.
Σκοπός είναι να αναδειχθεί η πολιτισμική ταυτότητα των νησιών όπως διαμορφώθηκε από τη θέση τους στην πύλη του ελληνικού αρχιπελάγους και στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων της Ανατολικής Μεσογείου.
Η έκθεση απευθύνεται και σε παιδιά αφού διατίθενται μουσειοσκευές και εκπαιδευτικός σάκος που μετατρέπουν την περιήγηση σε ένα διασκεδαστικό και ταυτοχρόνως μορφωτικό ταξίδι. Υπάρχει, ακόμη, η κατάλληλη υποδομή ώστε η έκθεση να είναι επισκέψιμη από άτομα με προβλήματα όρασης και από ΑμεΑ.
Το αρχαιολογικό μουσείο Κυθήρων βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας, πρωτεύουσας του νησιού. Εξαιτίας βλαβών από τους σεισμούς το 2006, είχε παραμείνει κλειστό μέχρι το 2015 οπότε και ολοκληρώθηκαν πλήρως οι εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισής του, με βάση σύγχρονες μουσειολογικές μελέτες.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου βρίσκονται αγγεία και λίθινα σκεύη μινωικής εποχής από την Παλαιόπολη, ο αρχαϊκός λέων των Κυθήρων, ανδρική εικονιστική κεφαλή ανδρός αγενείου ρωμαϊκών χρόνων, μαρμάρινη κεφαλή νεανία, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του 4ου αιώνα π.Χ.
Το έργο της επισκευής και επανέκθεσης του Μουσείου εκτελέστηκε από την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων στο πλαίσιο της Πράξης «Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων», για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007 - 2013». Η Πράξη συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια