Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πλάκα: Ιδανικό «Καταφύγιο» για το σώμα και την ψυχή στο Λουτρό των Αέρηδων

Στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα, ένα από τα μαγικά παραρτήματα της «Αυλής των Θαυμάτων» ή, αλλιώς, του πολυαναμενόμενου νέου Μουσεί...



Πλάκα: Ιδανικό «Καταφύγιο» για το σώμα και την ψυχή στο Λουτρό των Αέρηδων

Στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα, ένα από τα μαγικά παραρτήματα της «Αυλής των Θαυμάτων» ή, αλλιώς, του πολυαναμενόμενου νέου Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ),  του οποίου το κτηριακό συγκρότημα παραδίδεται μέσα στο καλοκαίρι, οι θερινές εκδηλώσεις επικαιροποιούν περισσότερο από ποτέ έναν ιδανικό χώρο συνύπαρξης, με διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές εθνικές ή θρησκευτικές καταβολές.

Μέσα στις αίθουσες και τα αποδυτήρια του ιστορικού χαμάμ, του μόνου διασωζόμενου δημόσιου Λουτρού της Αθήνας (στην οδό Κυρρήστου 8), οι επισκέπτες θα κοινωνήσουν τον Ιούνιο «Μαζί» (είναι ο τίτλος της σειράς εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται αυτό το καλοκαίρι από το ΜΕΛΤ) την τέχνη της πολυπολιτισμικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Ξεκινώντας από το Λουτρό των Αέρηδων, ένα ιδανικό καταφύγιο για το σώμα και την ψυχή.

Εκεί θα φιλοξενείται,  έως τις 4 Ιουλίου, το «Καταφύγιο» της Τίνας Καραγεώργη, μια εγκατάσταση που η εικαστικός δημιούργησε από χάρτινα πανό, ενισχυμένα με γάζες και ζωγραφισμένα σαν παλαιά χειρόγραφα, με κείμενα που τα γράμματα θυμίζουν ανατολίτικη καλλιγραφία.

Τα κείμενα επαναλαμβάνουν τις λέξεις «Ζω» και «Ανάσα» σε οκτώ γλώσσες εθνοτήτων, που, κάποτε, συμβίωναν στον ίδιο τόπο: ελληνικά, οθωμανικά, τουρκικά, σεφαραδατίκα, εβραϊκά, αρμένικα, ποντιακά και βλάχικα. Τα χάρτινα τρίπτυχα κρέμονται από ψηλά, γύρω από την παραδοσιακή μαρμάρινη εστία που, κάποτε, θέρμαινε την αίθουσα με καυσόξυλα, ανάμεσα στις γούρνες με το τρεχούμενο νερό, φωτισμένα από το φυσικό φως που διαχέει ακτινωτά το «μάτι» από τις θολωτές οροφές. Η έκθεση της Τίνας Καραγιώργη είχε παρουσιαστεί στο Αλατζά Ιμαρέτ, στη Θεσσαλονίκη.


Πλάκα: Ιδανικό «Καταφύγιο» για το σώμα και την ψυχή στο Λουτρό των Αέρηδων

Πλάκα: Ιδανικό «Καταφύγιο» για το σώμα και την ψυχή στο Λουτρό των Αέρηδων

Το Λουτρό των Αέρηδων χρονολογείται στην πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας (1430 - 1669) και λειτουργούσε έως το 1965. Αναπαλαιώθηκε το 1998 και παραδόθηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που έχει την ευθύνη του για τη χρήση του ως Μουσείο - Κέντρο Τεκμηρίωσης, με θέμα την καθαριότητα, φροντίδα και καλλωπισμό του σώματος.

Μαζί με το Τζαμί Τζισδαράκη, που στεγάζει την έκθεση νεοελληνικής κεραμικής στο Μοναστηράκι, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη στην Πλάκα, το κτήριο της οδού Πανός 22 με τη μόνιμη έκθεση «Άνθρωποι και Εργαλεία» και ακόμα είκοσι μνημειακά κτήρια -  παραρτήματα του ΜΕΛΤ διάσπαρτα στην Πλάκα θα υποδεχτούν το νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που ετοιμάζεται να γιορτάσει το 2018 τα εκατοστά του γενέθλια, ανοίγοντας τις πύλες του για το κοινό, μετά τις εργασίες διαμόρφωσης που πραγματοποιούνται από το 2011.

Στα 4.000 τ.μ. του νέου Μουσείου, θα στεγαστούν 2.500 αντικείμενα από τις πλούσιες συλλογές του, που προβάλλουν τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Το κτηριακό συγκρότημα περιβάλλεται από τις οδούς Άρεως, Βρυσακίου, Κλάδου και Αδριανού και, με τη λειτουργία του, θα αποκαλυφθεί στο κοινό μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας,με κατάλοιπα που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία της.


Δεν υπάρχουν σχόλια