Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Των οικιών ημών εμπιμπραμένων...

Το πρωί της 24ης Αυγούστου του έτους 79 μ.Χ. η Πομπηία ξύπνησε αρκετά ήρεμα. Την προηγούμενη νύχτα, είχε ελαφρές σεισμικές δονήσεις, τ...

Των οικιών ημών εμπιμπραμένων...

Το πρωί της 24ης Αυγούστου του έτους 79 μ.Χ. η Πομπηία ξύπνησε αρκετά ήρεμα. Την προηγούμενη νύχτα, είχε ελαφρές σεισμικές δονήσεις, τις οποίες οι κάτοικοι είχαν συνηθίσει τις τελευταίες ημέρες.

Μέχρι το μεσημέρι διατηρήθηκε η ηρεμία. Ξαφνικά, σύμφωνα με τον Πλίνιο τον νεώτερο, Ρωμαίο συγγραφέα και αυτόπτη μάρτυρα από κοντινή απόσταση, ένα σύννεφο με ασυνήθιστο μέγεθος και εμφάνιση εκτοξεύθηκε από τον Βεζούβιο. Στάχτη, ελαφρόπετρα, πέτρα, άρχισαν να φτάνουν παντού, τεράστιες φλόγες κατάπιναν τα πάντα και τα κτήρια άρχισαν να σωριάζονται. Αν και ήταν ακόμα μέρα, έπεσε «σκοτάδι πιο μαύρο και πυκνότερο από της νύχτας».

Μέσα σε δύο μέρες, εκατομμύρια τόνοι υλικών από την ηφαιστειακή έκρηξη τινάχτηκε πάνω στην πόλη, θάβοντάς την δύο εκατοστά ανά ώρα. Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν.

«Θα μπορούσατε να ακούσετε τις κραυγές των γυναικών, τα κλάματα των μωρών και τους άνδρες να φωνάζουν» γράφει ο Πλίνιος. Τη δεύτερη μέρα, οι πυροκλαστικές ροές ισοπέδωσαν ό,τι είχε μείνει όρθιο και σκότωσαν από εγκαύματα ή ασφυξία όσους είχαν επιζήσει. Μέχρι το βράδυ της 25ης Αυγούστου, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει στην Πομπηία, που ταυτοχρόνως σβήστηκε από προσώπου γης και τουλάχιστον 15.000 στη γύρω περιοχή.

Μονάχα ένα νέο εύρημα, έρχεται να «κεντρίσει» τον σκεπτικισμό: οι αρχαιολόγοι ανασκάπτοντας ένα κατάστημα στα περίχωρα της Πομπηίας, έχουν βρει τέσσερις σκελετούς νέων ανθρώπων, πολλά χρυσά νομίσματα, χρυσά φύλλα και ένα κόσμημα σε σχήμα άνθους. Οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πίσω μέρος του καταστήματος, στο οποίο, συμπεραίνουν οι αρχαιολόγοι, είχαν μπει για πλιάτσικο.

Των οικιών ημών εμπιμπραμένων...

Οι ανθρώπινοι σκελετοί ανήκουν σε νεαρής ηλικίας άτομα, μεταξύ των οποίων ένα έφηβο κορίτσι. Τρία χρυσά νομίσματα και κόσμημα βρέθηκαν διάσπαρτα ανάμεσα στα οστά. Στο εργαστήριο υπήρχε φούρνος που πιστεύετε ότι θα είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χάλκινων αντικειμένων.

Η ανασκαφή ενός δεύτερου αρχαίου καταστήματος ξεκίνησε τον Μάιο κοντά σε νεκρόπολη στην περιοχή του λιμανιού του Herculaneum. Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να καταλάβουν το είδος της επιχείρησης σε αυτό το δεύτερο κατάστημα. Διαθέτει ένα κυκλικό φρεάτιο στο οποίο η πρόσβαση γινόταν με αντίστοιχη κυκλική σπειροειδή κλίμακα, σκαμμένη στο έδαφος.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους υπάρχει η πιθανότητα το κατάστημα να λεηλατήθηκε από λαθραίους εισβολείς μετά την έκρηξη, πιθανώς "κυνηγώντας θησαυρούς θαμμένους κάτω από τις στάχτες." Σε αυτή την περίπτωση τα νομίσματα και το χρυσό κόσμημα σε σχήμα άνθους, προφανώς διέφυγε της προσοχής τους.

Σε μια άλλη εκπληκτική ανακάλυψη, η ανασκαφή αποκάλυψε τον τάφο ενός ενήλικα, του 4ου αι. π.Χ. άθικτο με τα ταφικά αγγεία. Το εύρημα "προσθέτει μια σπάνια ταφική μαρτυρία της προ-ρωμαϊκής εποχής". Στο εσωτερικό του τάφου υπήρχε ο σκελετός ενήλικα, πιθανώς άνδρα, σε ύπτια θέση. Κοντά στα χέρια και τα πόδια βρίσκοταν τουλάχιστον έξι αγγεία.

Αν ισχύει η πρώτη εκδοχή, τότε η ανακάλυψη είναι συγκλονιστική: ο κόσμος χανόταν! Κι αυτοί, αντί να προσπαθήσουν να σωθούν, προσπάθησαν να πλουτίσουν άνομα.

Διδάγματα για όλους μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια