Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νεώτερα για το Μουσείο ελληνικής μυθολογίας στο βυθό του Παγασητικού

Ένα μουσείο υποβρύχιων γλυπτών στο βυθό του Παγασητικού Kόλπου φιλοδοξεί να «στήσει» η επιστημονική ομάδα του τμήματος Ιχθυολογίας κ...


Νεώτερα για το Μουσείο ελληνικής μυθολογίας στο βυθό του Παγασητικού

Ένα μουσείο υποβρύχιων γλυπτών στο βυθό του Παγασητικού Kόλπου φιλοδοξεί να «στήσει» η επιστημονική ομάδα του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Ο Ιάσωνας, ο Αχιλλέας, οι Αργοναύτες, οι Κένταυροι θα εκτίθενται στους επισκέπτες που θα βουτάνε σε 15 με 20 μέτρα κάτω από την θάλασσα για να θαυμάσουν τα έργα, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Ύφαλος Τέχνης» (project Art Reef). 

«Μαζί με τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, καθηγητή Δημήτρη Βαφείδη, θελήσαμε να προχωρήσουμε στην εκτίμηση περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών επιδράσεων ενός θεματικού τεχνητού υφάλου. Στόχος είναι να τοποθετηθεί σε αμμώδη βυθό που είναι έρημος, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ένα υπόστρωμα για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, να εγκατασταθούν σφουγγάρια, φύκια, αστερίες, να μπορούν να ζήσουν και ψάρια και να δημιουργηθεί μια βιοποικιλότητα. Με τον ύφαλο τέχνης, όπως το ονομάσαμε, επιδιώκουμε να συνδυάσουμε την τέχνη με την επιστήμη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του φιλόδοξου εγχειρήματος, Αλέξιος Λόλας, διευκρινίζοντας: 

«Θέλουμε να μελετήσουμε κατά πόσο θετικά επιδρά στο οικοσύστημα, αλλά και να μπορέσουμε να μελετήσουμε την επίδραση που θα έχει στην τοπική κοινωνία όσον αφορά στην ανάπτυξη, στον τουρισμό και γενικότερα στην τοπική οικονομία και να προωθήσουμε τον καταδυτικό τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, είναι σχεδόν ανύπαρκτος».

Τα 100 γλυπτά θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο σημείο του Παγασητικού και θα είναι εμπνευσμένα από τη μυθολογία που είναι συνυφασμένη με την περιοχή της Θεσσαλίας, όπως η Αργοναυτική Εκστρατεία, ο Ιάσωνας, οι Κενταύροι, αλλά και ο Αχιλλέας που φέρεται να ξεκίνησε από τον Βόλο την εκστρατεία του για την Τροία. Μάλιστα, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις με Θεσσαλούς καλλιτέχνες που θα φιλοτεχνήσουν τα αγάλματα σε ανθρώπινες διαστάσεις. 

«Τα γλυπτά αυτά δεν θα χρειάζονται συντήρηση, καθώς το υλικό τους θα είναι από τσιμέντο, θα τα τοποθετήσουμε στο βυθό κι από κει και πέρα αναλαμβάνει η φύση και συνεχίζει το έργο του καλλιτέχνη, καθώς θα πάνε επάνω να εγκατασταθούν φύκια, σφουγγάρια, αχινοί, αστερίες. Σε είκοσι χρόνια θα εξαφανιστεί η αρχική μορφή του γλυπτού, θα έχει αλλάξει, αλλά θα έχει μείνει η ιδέα» προσθέτει ο κ. Λόλας, ο οποίος εξηγεί ότι η διαδικασία πόντισής τους είναι χρονοβόρα, απαιτεί συγχρονισμό και λεπτούς χειρισμούς. «Αν καταφέρουμε να βάζουμε 3 με 4 αγάλματα την μέρα θα είμαστε ικανοποιημένοι» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δημιουργηθούν δυο διαφορετικοί ύφαλοι: ο ένας για την επιστημονική ομάδα για τις μελέτες κι έρευνες του Πανεπιστημίου, ενώ ο δεύτερος θα είναι προσβάσιμος στο κοινό. Το έργο φιλοδοξεί να είναι το πρώτο στον κόσμο το οποίο θα έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από δωρεές «διότι με αυτόν τον τρόπο θέλουμε οι πολίτες να νιώθουν ότι συμμετέχουν, ότι συνεισφέρουν και εκείνοι σε αυτό το τολμηρό και καινοτόμο εγχείρημα. Ακόμη και με ένα ελάχιστο ποσό, των 5 ή των 10 ευρώ που θα δώσει κάποιος, θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τα χρηματικό ποσό που χρειάζεται για να το υλοποιήσουμε» υπογραμμίζει. 

Τα χρήματα από τις δωρεές πηγαίνουν απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών, η οποία είναι ο αρμόδιος φορέας οικονομικής διαχείρισης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ταυτόχρονα προωθείται και μια εκστρατεία crowdfunding για δωρεές από το εξωτερικό στην πλατφόρμα generosity.com.


Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια