Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκπαιδευτική βάση στη Λέσβο

Από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου Η Σχολή Επιστημών της Γης και Φυσικών Πόρων του ...

Εκπαιδευτική βάση στη Λέσβο
Από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Η Σχολή Επιστημών της Γης και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου δημιουργεί στη Λέσβο την πρώτη εκπαιδευτική βάση στην Ευρώπη για την εκπαίδευση πεδίου των φοιτητών της Σχολής, σε θέματα γεωλογικής δομής και εξέλιξης της Ανατολικής Μεσογείου, χαρτογράφησης, ηφαιστειότητας, ενεργών ρηγμάτων και σεισμικής επικινδυνότητας, ανάδειξης γεωμνημείων και δημιουργίας γεωπάρκων. 

Η δημιουργία της εκπαιδευτικής βάσης του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στη Λέσβο, ενός ιδρύματος με μεγάλη ιστορία και εντυπωσιακή ερευνητική και εκπαιδευτική προσφορά στις γεωεπιστήμες από το οποίο έχουν αποφοιτήσει δεκάδες μέλη της Ακαδημίας Επιστημών αλλά και ηγέτες της χώρας, αναμένεται να προσδώσει νέες δυνατότητες διεύρυνσης της ερευνητικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων στο άμεσο μέλλον.

Μνημόνιο συνεργασίας

Τα δύο Πανεπιστήμια υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2015 μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει την ευρεία συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας. Η συνεργασία έχει ήδη φέρει τα πρώτα αποτελέσματα  με την οργάνωση από κοινού σύντομου προγράμματος εκπαίδευσης με θέμα την διαχείριση Γεωπάρκων τον Ιανουάριο του 2016 στο Πεκίνο και την συμμετοχή του καθηγητή Zhang Jianping στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων του Πανεπιστημίου Αιγαίου τον περασμένο Ιούνιο στη Μυτιλήνη.

Η Σχολή Επιστημών της Γης και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη προπτυχιακών φοιτητών στη Λέσβο για την υλοποίηση ασκήσεων πεδίου. Υπεύθυνος της εκπαιδευτικής δράσης είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Wang Genhou και πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του  Καθηγητή Παλαιοντολογίας Zhang Jianping. Στην εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετέχει ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας Ν. Ζούρος, ενώ στις ασκήσεις πεδίου συμμετέχουν και φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας. Επιδίωξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η καθιέρωση της Λέσβου ως διεθνούς προορισμού εκπαίδευσης σε θέματα γεω-επιστημών.

Αντικείμενο εκπαίδευσης

Ένα από τα κύρια αντικείμενα της εκπαίδευσης των φοιτητών, είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση γεωλογικών μνημείων μέσω της αναγνώρισης περιοχών ως Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO. Η Λέσβος διαθέτει πλήθος γεωμνημείων με ιδιαίτερη επιστημονική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αξία, γεγονός που οδήγησε στην αναγνώρισή της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος "UNESCO Global Geoparks" που εγκρίθηκε από την γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο του 2015 και στο οποίο συμμετέχουν συνολικά πέντε Ελληνικές περιοχές.  

Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομορφιά των γεωλογικών τοπίων της Λέσβου, να επισκεφθούν πολλές περιοχές του νησιού και να περιηγηθούν στα ηφαίστεια και τους ηφαιστειακούς γεωτόπους, όπως τα ηφαίστεια του Λεπέτυμνου και της Βατούσας, τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς του Μεσοτόπου και της Ερεσού, τον ηφαιστειακό λαιμό της Πέτρας, τους ηφαιστειακούς δόμους του Μολύβου και του Λεπετύμνου, καθώς και τα μεγάλα γεωλογικά ρήγματα της Λέσβου, όπως αυτά που συνδέονται με την δημιουργία των κόλπων της Γέρας και της Καλλονής, των Βατερών και  με μεγάλους σεισμούς που σημάδεψαν την ιστορία της Λέσβου, όπως της Αγίας Παρασκευής, της Μυτιλήνης και της Άντισσας, όπου τους ενημέρωσαν ο Καθηγητής Ν. Ζούρος και ο Ηλ. Βαλιάκος, Γεωλόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις γεωλογικές θέσεις ενδιαφέροντος που συνδέονται με την γεωλογική ιστορία της Λέσβου. Πραγματοποιήθηκαν παρατηρήσεις των γεωλογικών σχηματισμών που έγιναν στις περιοχές της Μυτιλήνης, της χερσονήσου της Αμαλής, της Αγιάσου, του Πολιχνίτου, των Βατερών, της Αχλαδερής καθώς και των περιοχών Πέτρας - Μολύβου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για την περιοχή Αγιάσου Πολιχνίτου, όπου μελέτησαν στοιχεία που συνδέονται με την καταστροφή του ωκεάνιου χώρου της Τηθύος, του ωκεανού που υπήρχε ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια και οδήγησε στην δημιουργία των οροσειρών της Νότιας Ευρώπης και των Ιμαλαΐων. Επισκέφτηκαν επίσης, περιοχές οικολογικής σημασίας, όπως τους υγροτόπους της Καλλονής και την περιοχή της αρχαίας Πύρρας, όπου περπάτησε ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος, καθώς και πολιτιστικά Μνημεία και Μουσεία, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, το Αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας στην Πέτρα, το Κάστρο του Μολύβου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

Κεντρικό στοιχείο της επίσκεψης ήταν η προστατευόμενη περιοχή και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία αναγνωρίζονται πλέον ως πρότυπο για την ανάδειξη φυσικών μνημείων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και μελέτησαν την απολιθωμένη χλωρίδα κάνοντας συσχέτιση με τις περιοχές που αυτά ευδοκιμούν σήμερα και διαπίστωσαν το εύρος και τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

Στις περιοχές των ανασκαφών κατά μήκος του άξονα Καλλονής -Σιγρίου ενημερώθηκαν για τις τεχνικές που εφαρμόζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη και την προστασία των απολιθωμάτων που αποκαλύπτονται κατά τις εργασίες κατασκευής του δρόμου καθώς  και για τις διαδικασίες μεταφοράς των απολιθωμάτων που δεν μπορούν να διατηρηθούν στην φυσική του θέση.

Με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου περιηγήθηκαν στην περιοχή το κόλπου Σιγρίου και πραγματοποίησαν τον περίπλου της Νησιώπης. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας επισκέφθηκαν τις μόνιμες εκθέσεις για το Απολιθωμένο Δάσος και την γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν από τα στοιχεία για την ενεργό σεισμικότητα και την εκπαιδευτική δράση προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

Οι φοιτητές παρακολούθησαν επίσης, διαλέξεις για την γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου και τα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Εντυπώσεις

Μετά από μία εβδομάδα παραμονής στη Λέσβο, οι κινέζοι φοιτητές καθώς και ο Καθηγητής Zhang Jianping, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το πλήθος των στοιχείων εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος που γνώρισαν κατά την πρώτη άσκηση πεδίου που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο, τα οποία θα παρουσιάσουν στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των φοιτητών που θα συμμετάσχουν στις επόμενες  ασκήσεις πεδίου στη Λέσβο.


Δεν υπάρχουν σχόλια