Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Μαυρογένης ίσως ήταν… Άγιος

Τελικά ο Μαυρογένης ίσως είναι απλά ένα θύμα... δυσφήμησης Είναι ένας από τους διασημότερους, αν όχι ο διασημότερος, πειρατής. Έγινε γ...

Τελικά ο Μαυρογένης ίσως είναι απλά ένα θύμα... δυσφήμησης
Είναι ένας από τους διασημότερους, αν όχι ο διασημότερος, πειρατής. Έγινε γνωστός με το παρατσούκλι «Μαυρογένης» και ο θρύλος του συντηρείται εδώ και τρεις αιώνες μέσα από πλήθος αναφορών, βιβλίων και κινηματογραφικών ταινιών. 

Αμερικανός ιστορικός ανατρέπει την εικόνα του αιμοσταγούς πειρατή υποστηρίζοντας ότι ο Μαυρογένης ήταν ένας καλός άνθρωπος που δεν είχε σκοτώσει ποτέ κανένα άνθρωπο.

Τα νέα δεδομένα

Ο Κόλιν Γουντγουαρντ αρχικά αναφέρει ότι έχει γίνει λάθος με το όνομα του Μαυρογένη που δεν ήταν Εντουαρντ Τιτς όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα γεγονός που οδήγησε και σε λάθος έρευνες. Σύμφωνα με τον ιστορικό το όνομα του ήταν Εντουαρντ Θάτς και το λάθος έκανε μια εφημερίδα της εποχής. Ο Θατς γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1680 και λίγα είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Έχει διαπιστωθεί ότι σε κατά την διάρκεια του πολέμου που έχει γίνει γνωστός ως Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής (1701-1713) το βρετανικό παλάτι έδωσε έγκριση σε τυχοδιώκτες της εποχής να επιτίθενται στα ισπανικά πλοία (κυρίως σε αυτά που κινούνταν στις αμερικανικές ακτές) και να μοιράζονται την λεία με το παλάτι. Όταν έληξε ο πόλεμος πολλοί από τους τυχοδιώκτες αυτούς συνέχισαν ανεξάρτητοι πλέον την πειρατική τους δράση με αποτέλεσμα και η Βρετανία να κυρήξει πόλεμο εναντίον τους.

Ο Μαυρογένης ήταν ένα εξ αυτών των τυχοδιωκτών και μάλιστα πιστεύεται ότι μετά την λήξη του πολέμου δημιούργησε μια συμμαχία πειρατών που δρούσε στις αμερικανικές ακτές. Σύμφωνα με τον Γουντγουαρντ κανένα επίσημο έγγραφο και καμία μαρτυρία δεν αναφέρει πουθενά ότι ο Μαυρογένης σκότωσε ο ίδιος κάποιον ή έδωσε εντολή να δολοφονηθεί κάποιος. Αντίθετα περιγράφεται ως ένα καλός άνθρωπος που ήταν γενικά δίκαιος. Σύμφωνα με τον ιστορικό όλα τα φοβερά και τρομερά που υποτίθεται ότι έκανε ο Μαυρογένης ήταν συκοφαντίες εκείνων που αποφάσισαν να τον κυνηγήσουν και θέλησαν έτσι να νομιμοποιήσουν την καταδίωξη. Ο Μαυρογένης έχασε τη ζωή του τελικά σε ηλικία 38 ετών το 1718 κατά τη διάρκεια μιας μάχης με δυνάμεις του Κυβερνήτη της Βιρτζίνια ο οποίος είχε δώσει εντολή σύλληψης του.


Πηγή: Θ. Λαϊνάς, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια