O Δήμος Ελαφονήσου σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και την ανάδειξη ...
O Δήμος Ελαφονήσου σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και την ανάδειξη του βυθισμένου προϊστορικού οικισμού στο Παυλοπέτρι, διοργανώνει υποβρύχιες ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους στις 25, 26 και 27 Αυγούστου 2016.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 25/08/2016 :
Ξεναγήσεις για παιδιά και εφήβους 7 έως 15 ετών, ώρες 9.30 πμ και 11.30 πμ.
Τα παιδιά πρέπει να έχουν μαζί τους απαραιτήτως μάσκα, αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα και να συνοδεύονται από γονέα, κηδεμόνα ή ενήλικα συνοδό.
Κάθε ξενάγηση μπορούν να παρακολουθήσουν έως 30 παιδιά.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Παρασκευή 26/08/2016 :
Ξεναγήσεις για νέους (από 16 ετών) και ενήλικες, ώρες 9.30 πμ και 11.30 πμ.
Απαραίτητος εξοπλισμός : μάσκα, αναπνευστήρας και βατραχοπέδιλα.
Κάθε ξενάγηση μπορούν να παρακολουθήσουν έως 30 νέοι -ενήλικες.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Σάββατο 27/08/2016 :
Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στα αγγλικά ώρες 9.30 πμ και 11.30 πμ.
Απαραίτητος εξοπλισμός : μάσκα, αναπνευστήρας και βατραχοπέδιλα.
Κάθε ξενάγηση μπορούν να παρακολουθήσουν έως 30 άτομα.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα : 2734061238, 273061369 και 2734061055 (κα Λιάρου Έφη, κος Δεληγιαννίδης Σταύρος).
ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: Παραλία της Πούντας, στο χώρο του προϊστορικού νεκροταφείου.
Το Παυλοπέτρι είναι μία μικρή νησίδα απέναντι από την ομώνυμη παραλία δίπλα στα Βιγκλάφια και απέναντι από την Ελαφόνησο. Η έρευνα ξεκίνησε το 1967 από την Εφορεία Πελοποννήσου και τη Βρετανική Σχολή. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς βρέθηκε αρχαία πόλη με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων η οποία αποτελεί την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη που έχει ανακαλυφτεί. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο.
H έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων επικεντρώθηκε τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή αποτύπωση της θέσης του οικισμού και των ταφικών καταλοίπων. Αποτυπώθηκαν επίσης κτιριακά συγκροτήματα, τα οποία είχαν σχεδιαστεί το 1968. Από την έρευνα αποκαλύφθηκαν και αποτυπώθηκαν νέα κτιριακά συγκροτήματα στο βόρειο και νότιο τμήμα του οικισμού σε έκταση μεγαλύτερη των 9.000 μ², νέα ταφικά σύνολα και τμήμα αμμολιθικού σχηματισμού (beach rock). Από την ανέλκυση και καταγραφή του οστράκων διαπιστώθηκε ότι η περιοχή κατοικήθηκε από την Ύστερη Νεολιθική Περίοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού. Επίσης, περισυλλέχθηκε κεραμική της Γεωμετρικής, Κλασσικής, Ελληνιστικής και Βυζαντινής Εποχής. Επιπροσθέτως, έγινε προσπάθεια προκειμένου να προσδιοριστούν οι θέσεις καθώς επίσης και να ανασυσταθεί ο τρόπος και ο χρόνος της βύθισης της περιοχής αλλά και της αρχαίας ακτογραμμής.
Η έρευνα στο Παυλοπέτρι είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της γνώσης της έκτασης αυτού του σημαντικού βυθισμένου οικισμού, που μέχρι τώρα παρέμενε άγνωστος.
Πηγή: Ν. Ιωαννίδης, ΕΡΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια