Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα κόσμημα με θέα τον Αχελώο

Το αρχαίο θέατρο της Στράτου έχει οικοδομηθεί ανατολικά του διατειχίσματος της αρχαίας πόλης της Στράτου, πολύ κοντά στην αρχαία Αγορά...

Ένα κόσμημα με θέα τον Αχελώο

Το αρχαίο θέατρο της Στράτου έχει οικοδομηθεί ανατολικά του διατειχίσματος της αρχαίας πόλης της Στράτου, πολύ κοντά στην αρχαία Αγορά με την οποία συνδεόταν με βαθμιδωτό δρόμο.

Βρίσκεται σε κλειστή χαμηλή πλαγιά με θέα τον ποταμό Αχελώο και αποτελεί το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα της Αιτωλοακαρνανίας, αφού αυτή ήταν περίπου 7.000 ατόμων. Το θέατρο οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., είναι σκαλισμένο ολόκληρο στο φυσικό βράχο και βασικό του υλικό είναι ο γκριζοπράσινος ψαμμόλιθος και ο λευκός ασβεστόλιθος. Πλέον σώζονται οι θεμελιώσεις τόσο του κοίλου και της ορχήστρας όσο και της σκηνής και του προσκηνίου, αν και δεν βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Διαιρείται σε άνω και κάτω διάζωμα. Στο ημικυκλικό κοίλο του σώζονται 28 σειρές εδωλίων, ενώ οι 11 κλίμακές του διαιρούν το κοίλο σε 12 κερκίδες.

Στην ορχήστρα του σώζεται προεδρία με ερεισίνωτα και ερεισίχειρα (θέσεις οι οποίες προορίζονταν για τον ιερέα του Διονύσου και τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς) και τρεις βωμοί, ενώ στη σκηνή του διακρίνονται τρεις κατασκευαστικές φάσεις, οι οποίες ακολουθούν την εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια