Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Είδε «φως» η Αμφίπολη, αλλά μόνο από τη ΔΕΗ

Επιτέλους απέκτησε φως η ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αμφίπολης. Όχι όμως χάρη στο υπουργείο Πολιτισμού, παρά χάρη στον δήμο. Αν και...


 Είδε «φως» η Αμφίπολη, αλλά μόνο από τη ΔΕΗ

Επιτέλους απέκτησε φως η ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αμφίπολης. Όχι όμως χάρη στο υπουργείο Πολιτισμού, παρά χάρη στον δήμο. Αν και το υπουργείο είχε αναλάβει τη μεταφορά καλωδίου της ΔΕΗ στον χώρο, εδώ και δύο χρόνια δεν τα κατάφερε. Είδε κι απόειδε ο Δήμαρχος Αμφίπολης κ. Κωνσταντίνος Μελίτος και αποφάσισε να διαθέσει εκείνος το κονδύλιο για τη ρευματοδότηση.

Μέχρι τώρα η ανασκαφή αντιμετώπιζε με γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος όσα προβλήματα κατάφερνε. Εκτός από τον φωτισμό του μνημείου τη νύχτα, που θεωρείται απαραίτητο για τη φύλαξή του, γίνονταν και διάφορες καταγραφές συνθηκών υγρασίας, θερμοκρασίας κ.α. όποτε, όμως, λειτουργούσε η γεννήτρια. Διότι δεν ήταν λίγες οι φορές που λόγω καιρικών φαινομένων, ξέμενε από βενζίνη ή από κάτι άλλο και σημειώνονταν διακοπές.

Τέλος καλό όλα καλά για τη σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα, για το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού δεν έδειξε ποτέ να ενδιαφέρεται πραγματικά. Μάλιστα, ο Αριστείδης Μπαλτάς, που είχε πάει σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ  πριν από λίγο καιρό ούτε καν γνώριζε πως το καλώδιο της ΔΕΗ είχε σταματήσει μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κει. Επίσης, αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο δήμαρχος δέχθηκε ευχαριστήριο τηλεφώνημα από την γενική γραμματέα  του ΥΠΠΟΑ, το ζήτημα παίρνει σουρεαλιστική χροιά.

Για το συγκεκριμένο σκοπό προϋπήρχε ήδη από το 2014 ένα κονδύλιο 35.000 ευρώ, για την εναέρια μεταφορά ρεύματος και μάλιστα με μια υπόδειξη της τότε πολιτικής ηγεσίας, να ηλεκτροδοτηθεί  το μνημείο κατά την εξέλιξη των αρχαιολογικών ερευνών.Εν τέλει, χρειάστηκαν  13.500 ευρώ και τα πλήρωσε ο δήμος.

Τα υπόλοιπα προβλήματα όμως εξακολουθούν να υπάρχουν και να εμφανίζονται σιγά- σιγά. Ο χώρος, που όπως όλοι θυμόμαστε πριν από δύο χρόνια έσφυζε από ζωή και δραστηριότητες, τώρα είναι εντελώς έρημος με μόνη την παρουσία ενός συμβασιούχου φύλακα. Το μνημείο δεν έχει συντηρηθεί, αναδειχτεί και, φυσικά, δεν είναι επισκέψιμο.

Δύο είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν σύντομα. Το πρώτο αφορά στα εσωτερικά υποστυλώματα, τα οποία είναι τόσο πυκνά ώστε η είσοδος στο ταφικό μνημείο να γίνεται με τεράστια δυσκολία. Αν όμως το υπουργείο θέλει να γίνουν εργασίες στο εσωτερικό, τότε θα πρέπει να εφαρμόσει τη μελέτη που έχει συντάξει ο πολιτικός μηχανικός και επιβλέπων του έργου Δημήτρης Εγγλέζος. Η μελέτη έχει συζητηθεί και στο ΚΑΣ και προβλέπει την αραίωση των υποστυλωμάτων και την τοποθέτηση του χωροδικτυώματος με τρόπο που να εξακολουθεί να προστατεύει απολύτως το μνημείο αλλά και να επιτρέπει στους εργαζόμενους να κινηθούν.

Το δεύτερο είναι κάποιες στερεώσεις που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε πριν προχωρήσουν οι εργασίες σε άλλο επίπεδο. Πρωτεύουν οι φροντίδες σε μία από τις δύο Καρυάτιδες, αυτή που βρέθηκε με σπασμένο το πρόσωπό της. Οι Καρυάτιδες έχουν χρήση πεσσών, δηλαδή στηρίζουν τα υπερκείμενα μέρη τους. Όπως είναι τώρα, δεν μπορεί να υποστηρίξει το επιστύλιο που ήταν από επάνω της και το οποίο έπεσε και έσπασε, διότι θα δημιουργηθούν στατικά προβλήματα.

Επομένως, είναι απαραίτητη μια ειδική μελέτη ανάταξης και συντήρησης της συγκεκριμένης Κόρης. Μελέτη που σαφώς πρέπει να γίνει, όπως η εφαρμογή της, από ειδικούς επιστήμονες με πανεπιστημιακά πτυχία και ανάλογη εμπειρία και όχι από όποιον επιλέξει η πολιτική ηγεσία.

Τα υπόλοιπα, δηλαδή οι στερεώσεις των επιχρισμάτων και των κονιαμάτων, η αποκατάσταση του ψηφιδωτού, η στερέωση του επιστυλίου και των παραστάσεων που υπάρχουν, αλλά και η συντήρηση των κινητών ευρημάτων, θα πρέπει να συνεχιστούν. Αλλά για να συμβούν όλα αυτά, κάποιος πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα. Και αυτός δεν είναι άλλος από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η ανασκαφική ομάδα ετοιμάζει μέσα στο φθινόπωρο μια μεγάλη παρουσίαση του ευρήματός της, με αναλυτική παράθεση των στοιχείων και των ερμηνειών της επί αυτού. Δεν έχουμε, παρά να περιμένουμε.


Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια