Ένα παράθυρο στο μέλλον του πολιτισμού και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς ανοίγει από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτω...
Ένα παράθυρο στο μέλλον του πολιτισμού και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς ανοίγει από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, όπου θα φιλοξενηθεί, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016, το τρίτο διεθνές συνέδριο διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς “HerMa Conference”.
- Σαράντα εισηγητές,
- πέντε θεματικές συζητήσεις,
- τέσσερις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις,
- δέκα πανεπιστημιακοί και κορυφαίοι ειδικοί από όλο τον κόσμο
- επί τρεις ημέρες
θα φέρουν στο προσκήνιο τα ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και των προοπτικών της, της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και της σύνδεσής της με την ιστορία και την παράδοση.
Μέσα από θεματικές όπως αυτές για τη νομική προστασία των πολιτιστικών αγαθών, την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, τον εκπαιδευτικό ρόλο του πολιτισμού, το αρχαιολογικό πολιτιστικό τοπίο και πολλές άλλες θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν τα καίρια ζητήματα που αφορούν σήμερα τον πολιτισμό και οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως στον τομέα της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών.
Το συνέδριο πραγματοποιείται από το IHC (Initiative for Heritage Conservation), με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Αισχύλεια και του Δήμου Ελευσίνας, στο βιομηχανικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, ένα ενεργό παράδειγμα επιτυχημένης αξιοποίησης ενός ιστορικού χώρου και μετατροπής του σε πυρήνα σύγχρονης πολιτιστικής έκφρασης, δημιουργίας, εκπαίδευσης και κοινωνικής συμμετοχής. Τα δύο προηγούμενα διεθνή συνέδρια IHC, Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είχαν διεξαχθεί το 2015 στo κτίριο Αεριοφυλάκιο 2 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (INNOVATHENS) και το 2014 στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας.
O IHC (Initiative for Heritage Conservation) είναι ένας καινοτόμος μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαίδευσης και έρευνας που υποστηρίζεται από διακεκριμένους διεθνείς και ελληνικούς φορείς για την ενίσχυση και ανάδειξη της δυναμικής του πολιτισμού ως πηγή μάθησης, πολιτισμικής ταυτότητας, συλλογικής συνείδησης και ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.
Οι εισηγητές
Η Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Δρ Ειρήνη Σταματούδη, που έχει ασχοληθεί χρόνια με τη νομική πλευρά επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, και ο βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης Matthew Bogdanos, ο οποίος ηγήθηκε το 2003 έρευνας σχετικής με τη λεηλασία του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ, θα αναλύσουν τα καυτά ζητήματα της νομικής προστασίας των πολιτιστικών αγαθών.
Ο επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου UCL, Mike Corbishley, θα φωτίσει την εκπαιδευτική διάσταση του πολιτισμού ως δυναμικό εργαλείο για τη μετάδοση των αξιών και τη θεμελίωση πρακτικών για μία αειφόρο και δυναμική ανάπτυξη του τομέα.
O ανατρεπτικός όρος «αρχαιολογικό πολιτιστικό τοπίο», ο οποίος αναφέρεται στη διαχείριση της διπλής ταυτότητας της κληρονομιάς -πολιτιστικής και φυσικής-, παρουσιάζεται και αναλύεται από τον καθηγητή του ΕΜΠ Βασίλη Γκανιάτσα.
Ο Dr Roger White, διευθυντής του Ironbridge International Institute for Cultural Heritage, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό την τελευταία του έρευνα που αφορά τις αμφιλεγόμενες σχέσεις των αρχαίων ελληνικών πόλεων µε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η πρωτότυπη αυτή έρευνα θα ανοίξει ένα διάλογο για τη διαχείριση των άυλων συνεπειών των σύγχρονων θεωριών που συχνά ανατρέπουν το διαδεδομένο και κατεστημένο ‘επιστημονικό παράδειγμα’.
Εκτός από τις παραδοσιακές μεθόδους διαχείρισης του πολιτισμού, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, Dr. Jack Cothren (5), θα παρουσιάσει τα πολλαπλά ποιοτικά και ποσοτικά οφέλη της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, τεχνικών και μεθόδων για τη διατήρηση και προώθηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις
Επιπλέον οι συμμετέχοντες του συνεδρίου μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις του θα έχουν τη δυνατότητα να δικτυωθούν με άλλους φορείς πολιτισμού, να συμβάλουν στη δημιουργία μιας νέας εικαστικής εγκατάστασης, να ανακαλύψουν την κρυμμένη δυναμική της πόλης της Ελευσίνας όπως την έχει συλλάβει ο φωτογραφικός φακός και να ταξιδέψουν στην ιστορία των μετακινούμενων πληθυσμών με αφορμή χρηστικά αντικείμενα παλαιότερων εποχών που βγαίνουν από τον ιδιωτικό χώρο για να αφηγηθούν δημόσια την ιστορία τους.
HerMa Market
Yπεύθυνη συντονισμού: Ιωάννα Τρανού
Από 01-02/10, στο HerMa Market εταιρείες και οργανισμοί από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για την ανάπτυξη συλλογικών πολιτικών προστασίας και ανάδειξης του πολιτισμού και αλληλεπιδρούν με το κοινό, που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στο πεδίο αυτό, μορφοποιώντας τις προκλήσεις και προοπτικές εργασίας.
HerMa Mural Project
Σχεδιασμός-εκτέλεση: Λεωνίδας Γιαννακόπουλος
Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, απόφοιτος της ΑΣΚΤ, resident artist του IHC και ειδικός στην τέχνη της σύγχρονης τοιχογραφίας graffiti, μετά την καλλιτεχνική του αποστολή στην Ιορδανία με το IHC, επιστρέφει στην Ελευσίνα, για να μεταμορφώσει τις εγκαταστάσεις των πρώην αμερικανικών βάσεων στο θαλάσσιο μέτωπο της Ελευσίνας σε καμβά της τέχνης του δρόμου. Το έργο του με τίτλο ‘Promised Land Is A State Of Mind’ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2/10 γύρω στις 19:30, με τη συμμετοχή του κοινού ανοίγοντας έναν εικαστικό διάλογο για τη μαζική μετακίνηση μεταναστών πολέμου και την αναζήτηση της Γης της Επαγγελίας. Στον ανοιχτό αυτό διάλογο κοινό και δημιουργός θα προσεγγίσουν ζητήματα που διαπραγματεύονται τις ευμετάβλητες αξίες τις οποίες παράγει το ταξίδι της πολιτιστικής ταυτότητας από τον τόπο γέννησής της στο νέο τόπο ανασύνθεσής της.
HerMa: (Re)discovering Eleusis
Υπεύθυνος συντονισμού: Jeff Vanderpool
Υπάρχουν φορές όμως που δεν χρειάζεται να αναζητήσεις έναν καινούργιο τόπο για να κάνεις μια νέα αρχή. Ο ίδιος τόπος μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο αναγέννησης όταν αναγνωστεί με διαφορετικό τρόπο. Στο HerMa: (Re)discovering Eleusis οι φοιτητές του μεταπτυχιακού στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου του Κεντ, υπό την επιμέλεια των φωτογράφων Jeff Vanderpool και Στέργιου Καραβάτου, μεταφέρουν με το πιο προκλητικό μέσο, αυτό της εικόνας, διαφορετικές, ίσως και άγνωστες μέχρι σήμερα ερμηνείες του ποικιλόμορφου και αντιφατικού τοπίου της Ελευσίνας. Από τις 30/9 στις εγκαταστάσεις του ‘Παλαιού Ελαιουργείου’ της Ελευσίνας και στον πεζόδρομο περιμετρικά του Αρχαιολογικού χώρου. Η περιήγηση HerMa Art Walk θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου γύρω στις 18:30.
HerMa ReUse Heritage
Υπεύθυνοι συντονισμού: Θεοδοσία Μαρούτση, Φωτεινή Γιαννουλίδη, Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, Σύλλογος Άνθη της Πέτρας.
Στο πλαίσιο του ‘live event’ HerMa ReUse Heritage από τις 30/09 έως 02/10 οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την ιδέα της επανάχρησης καθημερινών χρηστικών αντικειμένων. Έπιπλα οικογενειών μετακινούμενων πληθυσμών, που σαν να φέρουν και αυτά πια στα υλικά τους την ιστορία και τον πολιτισμό παλαιότερων εποχών, χρησιμοποιούνται ως υλικοί μάρτυρες της ίδιας της ύπαρξης μέσα από τη συνειδητοποίηση της επικαιρότητας των αξιών που φέρουν. Η κουλτούρα της επανάχρησης αποτελεί θεμελιακή πολιτική στη σύγχρονη πραγματικότητα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και οι συμμετέχοντες του συνεδρίου γίνονται αρωγοί της.
Πηγή: AxiaPlus
Δεν υπάρχουν σχόλια