Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επίσημη πρώτη για το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω

Φωτογραφία αρχείου Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω εγκαινίασαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλ...

Επίσημη πρώτη για το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω
Φωτογραφία αρχείου
Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω εγκαινίασαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. 

Πρόκειται για σημαντικότατο έργο πολιτισμού, κόσμημα για την Κω, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, το οποίο παραδίδεται πλήρως ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο, ακριβώς 80 χρόνια από την ανέγερση του κτιρίου, που χτίστηκε το 1936 από τους Ιταλούς, προκειμένου να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού και κοσμεί την πλατεία στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης του νησιού.

Το έργο «Αποκατάσταση - Eπανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω» εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007-2013, όπου εντάχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ, καθώς η απουσία έργων συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια είχε αφήσει εμφανή τα σημάδια της φθοράς του χρόνου πάνω στο μνημείο.

Στο Μουσείο της Κω βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί από τις αρχές του αιώνα έως σήμερα, κυρίως από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αγοράς και τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς και από μεμονωμένα μνημεία, όπως ο Βωμός του Διονύσου, το Ωδείο και τη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana).

Η έκθεση των γλυπτών που λειτουργεί σήμερα στο Μουσείο συγκεντρώνει έργα που χρονολογούνται από τα ελληνιστικά έως τα υστερορωμαϊκά χρόνια και αποσκοπεί να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό τα σημαντικότερα έργα γλυπτικής που προέρχονται από την Κω.

Λόγω της προνομιακής του θέσης, ανάμεσα στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, αποτελεί την αφετηρία για τους αρχαιολογικούς περιπάτους στον γειτονικό μεγάλο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Aγοράς και της συνοικίας του Λιμένος, στο Ιπποτικό κάστρο της Νεραντζιάς, στην αναστηλωμένη ρωμαϊκή οικία, το ρωμαϊκό Ωδείο και τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο. Έτσι η επισκεψιμότητά του ήταν μεγάλη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ανακαινισθεί, κατέχοντας μάλιστα τη 10η θέση σε ολόκληρη τη χώρα.

Το έργο ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011 με την ασφαλή απομάκρυνση και φύλαξη των εκθεμάτων, συνεχίστηκε με την αποκατάσταση του κτιρίου και τη βελτίωση των υποδομών του και ολοκληρώθηκε με την προμήθεια προθηκών και τη συντήρηση και επανέκθεση των αγαλμάτων και των πολυάριθμων ευρημάτων πριν λίγους μήνες.

Με την επανέκθεση στο ισόγειο και την παρουσίαση των νέων θεματικών ενοτήτων στον όροφο δίνεται πληρέστερη και μεστή εικόνα όλης της προϊστορίας και της ιστορίας του τόπου. Το νέο μουσείο σε έναν συνεχή «διάλογο» με τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και τις επιγραφικές μαρτυρίες πλαισιώθηκε με σημαντικά νέα ευρήματα από τις πολυάριθμες ανασκαφές της Εφορείας που βρίσκονταν συσσωρευμένα σε αποθηκευτικούς χώρους.

Τα εγκαίνια έγιναν με την παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, μεταξύ των οποίων του Δημάρχου Κω κ. Γ. Κυρίτση, του Επάρχου Κω κ. Γ. Χαλκιδιού, των Βουλευτών Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Η. Καματερού και Δ. Γάκη, του αντιπεριφερειάρχη κ. Χ. Κόκκινου. 

Ο αγιασμός τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. 

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπαλτάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μια ευλογημένη ημέρα γιατί ανοίγει ξανά ένα Μουσείο. Tα Μουσεία είναι σύνθετες οντότητες για πολλούς λόγους. Ένας λόγος είναι ότι δεν έχουν ‘’πατέρα’’ ή ‘’μητέρα’’. Είναι συλλογικές προσπάθειες, που έχουν τις ρίζες τους αρκετά πίσω στο χρόνο. Σε αυτές τις προσπάθειες συμβάλλουν πολλοί άνθρωποι, πολλές ειδικότητες, τεχνίτες, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, τοπικές αρχές, κεντρικές υπηρεσίες κ.ο.κ, και συμβάλλουν διαχρονικά. Αυτή η διαχρονικότητα, αποτυπώνει και τη διαχρονικότητα της ελληνικής ιστορίας. Έχεις την αίσθηση όπου πατάς στην Ελλάδα ότι βρίσκεις κάτω από τα πόδια σου χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Και αυτό μας δίνει ένα στοιχείο ταυτότητας –από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε- χωρίς αλαζονείες αλλά ούτε και υπερβολικές ταπεινοφροσύνες. Ούτε ‘’ψωροκώσταινα’’ ούτε το ‘’αρχαίο κλέος’’. Ένα μουσείο, λοιπόν, αποτυπώνει μια στιγμή αυτής της ιστορίας. Και το άνοιγμα ενός μουσείου είναι ένα άνοιγμα πολλαπλό, άνοιγμα στην ιστορία του τόπου καταρχήν, αλλά αυτός ο τόπος δεν είναι απομονωμένος. Είναι ένα άνοιγμα στην ιστορία ολόκληρης της χώρας. Είναι όμως και ένα άνοιγμα για τους κατοίκους αυτής της περιοχής και άνοιγμα στους επισκέπτες του νησιού, αν τους δούμε όχι ως επισκέπτες που έρχονται εδώ για να αφήσουν τα χρήματά τους, αλλά για να καταλάβουν τον εαυτό τους μέσα από την γνωριμία τους με τον δικό μας πολιτισμό. Το μουσείο αυτό είναι ένα μνημείο που συνοψίζει το γεγονός ότι σε αυτόν τον τόπο συνυπήρχαν και συνυπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές εθνικότητες, άνθρωποι από διαφορετικές πλευρές του κόσμου, άλλοι πιο δυστυχισμένοι από εμάς, άλλοι λιγότερο δυστυχισμένοι από εμάς, άνθρωποι που όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε»

Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με τη μουσική εκδήλωση, «Η Ωδή του Ανακρέοντα» εντός του Μουσείου, με αναγεννησιακή μουσική σε αρχαίους ελληνικούς και αγγλικούς στίχους, με τους Σταμάτη Παυλούς-κόντρα τενόρο και Στάθη Σκανδαλίδη-αναγεννησιακό λαούτο, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω παραδίδεται ανακαινισμένο ακριβώς 80 χρόνια μετά από την ανέγερση του κτιρίου, το 1936. Το έργο «Αποκατάσταση – Eπανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω» εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007–2013, όπου εντάχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ.


Πηγή: ΥΠΠΟ, in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια