Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε ένα νησί της Ιαπωνίας, το αρχαιότερα αγκίστρια για ψάρεμα

Τα δύο αγκίστρια σκαλίστηκαν με δεξιοτεχνία σε όστρακα σαλιγκαριών Είναι μικρά, λεπτεπίλεπτα αντικείμενα φτιαγμένα από φιλντισένια όστ...

Τα δύο αγκίστρια σκαλίστηκαν με δεξιοτεχνία σε όστρακα σαλιγκαριών
Είναι μικρά, λεπτεπίλεπτα αντικείμενα φτιαγμένα από φιλντισένια όστρακα σαλιγκαριών. Είναι τα αρχαιότερα αγκίστρια για ψάρεμα, τα οποία κατασκευάστηκαν λίγες χιλιάδες χρόνια μετά την άφιξη του σύγχρονου ανθρώπου στην Ιαπωνία.

Τα δύο αγκίστρια, το ένα ολόκληρο και το άλλο ημιτελές, βρέθηκαν σε σπηλιά του νησιού Οκινάουα, ανάμεσα στην κεντρική Ιαπωνία και την Ταϊβάν, και χρονολογούνται στα 23.000 χρόνια. Οι αρχαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στο νησί είναι λίγο παλαιότερες, στα 30.000 χρόνια.

Η ανακάλυψη

Η ασβεστολιθική σπηλιά όπου βρέθηκαν τα αγκίστρια, μαζί με χάντρες, εργαλεία και υπολείμματα τροφίμων, βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού, σε μια περιοχή που περιοδικά κατακλυζόταν από καβούρια και υδρόβια σαλιγκάρια την εποχή αναπαραγωγής.

Η ηλικία των ευρημάτων εκτιμήθηκε με βάση τη ραδιοχρονολόγηση κάρβουνου που βρέθηκε στο ίδιο στρώμα εδάφους.

Αν κανείς λάβει υπόψη το περιθώριο σφάλματος της ραδιοχρονολόγησης, τα καλοφτιαγμένα αγκίστρια είναι πιθανώς αρχαιότερα από άλλα αντίστοιχα ευρήματα στο Ανατολικό Τιμόρ (23.000 με 16.000 χρόνια πριν) και την Παπούα Νέα Γουινέα (20.000 με 18.000 χρόνια πριν).

Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, δείχνουν ότι η τεχνολογία της αλιείας ήταν πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύαμε στην περιοχή του Ειρηνικού, και βοήθησε τον σύγχρονο άνθρωπο να επιβιώσει σε απομονωμένα νησιά. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».


Πηγή: Το Βήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια