Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θλίψη για τον θάνατο της Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος

Μετά από σκληρή και γενναία μάχη, έφυγε χθες βράδυ από τη ζωή η διακεκριμένη επιστήμονας Ευαγγελία Χατζητρύφωνος.

Θλίψη για τον θάνατο της Ευαγγελίας Χατζητρύφωνος

Μετά από σκληρή και γενναία μάχη, έφυγε χθες βράδυ από τη ζωή η διακεκριμένη επιστήμονας Ευαγγελία Χατζητρύφωνος.

Η Ευαγγελία Χατζητρύφωνος, σπουδαία προσωπικότητα και εξαίρετος άνθρωπος, ήταν διδάκτωρ αρχιτεκτονικής (ιστορία αρχιτεκτονικής), διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός. Επί τιμή Τμηματάρχης Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας / Υπουργείο Πολιτισμού, διετέλεσε Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών Μνημείων και Προϊσταμένη του Γραφείου Επιστημονικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Εκπρόσωπος του ΕΚΒΜΜ στην UNESCO. Επίσης υπηρέτησε στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης στον τομέα των αναστηλώσεων.

Είναι συγγραφέας άνω των 65 επιστημονικών εργασιών στο αντικείμενο της ιστορίας της αρχιτεκτονικής) και της επέμβασης σε μνημεία,  βιβλίων, επιμελήθηκε τόμους επιστημονικών εκδόσεων κτλ. Πολλές μελέτες της  κυκλοφορούν σε συλλογικούς τόμους.

Τα βιβλία που εξέδωσε είναι:

"To περίστωο στην υστεροβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική. Σχεδιασμός και Λειτουργία", έκδοση του Eυρωπαϊκού Kέντρου Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Mνημείων Θεσσαλονίκη 2004, σελίδες 385 (2005).

“Θεσσαλονίκη. Ένα πορτραίτο”, Aνθολόγηση κειμένων και εισαγωγή, εκδόσεις Ιανός

Palmetta Armellino. Αρμενίζοντας στο Λεβάντε, 1912-1918, Αθήνα, Εκδόσεις Καπόν 2016 

Οι συνάδελφοί της, οι συνεργάτες της στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών και οι φίλοι της, την αγαπούσαν, την σέβονταν και την εκτιμούσαν απεριόριστα, καθώς υπήρξε πάντοτε γενναιόδωρη και γεμάτη αγάπη για όλους. Ήταν αφοσιωμένη στην επιστήμη της και στην υπηρεσία των μνημείων, τα οποία φρόντισε πιστά μέχρι το τέλος. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα που η ίδια συνέβαλε να γίνουν ήταν και η αναστήλωση του Πύργου Νεμπόισα στο Βελιγράδι, όπου θανατώθηκε ο φυλακισμένος εκεί Ρήγας Φερραίος με τους συντρόφους του.


Πηγή: Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια