Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η επέτειος της Μάχης του Μαραθώνα

Σαν προχθές το απόγευμα ξεκίνησε η Μάχη του Μαραθώνα. Ήταν 12 Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ.

Η επέτειος της Μάχης του Μαραθώνα

Σαν προχθές το απόγευμα ξεκίνησε η Μάχη του Μαραθώνα. Ήταν 12 Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ.

Οι Πέρσες συνήθιζαν να αποσύρουν κατά τις 4 μ.μ. τα άλογά τους από την περιοχή του Τύμβου, προκειμένου ώς τις 5 μ.μ. να βρίσκονται δεμένα στα ιπποφορβεία τους. Ο Ξενοφών αναφέρει ότι ο περσικός στρατός αποχωρούσε την ώρα αυτή για λόγους προστασίας του ιππικού από τυχόν νυχτερινή επιδρομή των Ελλήνων.

«Ο Μιλτιάδης γνώριζε πολύ καλά, από προσωπική εμπειρία, τη συνήθεια αυτή των Περσών και την έβλεπε να τηρείται καθημερινά, κάθε απόγευμα, την ίδια ώρα, καθώς παρακολουθούσε από μακριά τις κινήσεις του εχθρού», όπως αναφέρει στο τεκμηριωμένο, με βάση τις αρχαίες πηγές, βιβλίο του «Η Μάχη του Μαραθώνα - Ιστορική και Τοπογραφική προσέγγιση» ο φιλόλογος, ιστορικός και αρχαιολόγος Χρήστος Δ. Διονυσόπουλος (εκδόσεις ΚΑΠΟΝ).

Και προσθέτει πως ο Μιλτιάδης «δεν χρειαζόταν, επομένως, να τον πληροφορήσει κάποιος άλλος για το χρόνο αποχώρησης των ιππέων. Αυτό όμως που δεν μπορούσε να ξέρει -και ήθελε οπωσδήποτε να το γνωρίζει- είναι η ώρα που θα βρίσκονταν ήδη τα άλογα στις φάτνες τους δεμένα, γιατί αυτή ήταν η καταλληλότερη στιγμή να επιτεθεί. Την πληροφορία αυτή του την έστειλαν με σήμα οι Ίωνες και μόλις την έλαβε, διέταξε αμέσως δρομαία επίθεση.

Έπρεπε οι οπλίτες να προλάβουν να συγκρουστούν με το εχθρικό πεζικό, που παρέμενε στη θέση τους, πριν καταφέρουν να επιστρέψουν από το στρατόπεδό τους οι ιππείς. Έτσι εξηγείται η ξαφνική επίθεση και ο ταχύς ρυθμός που ακολούθησαν οι Έλληνες διανύοντας τα περίπου 1.500 μέτρα που τους χώριζαν από την παράταξη του εχθρού».

Υπολογίζεται λοιπόν ότι η επίθεση έγινε στις 5 το απόγευμα, όταν οι ιππείς βρίσκονταν μακριά και τα άλογα δεμένα στις φάτνες τους. Όταν κατάφεραν οι ιππείς να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης, ήταν αργά, και το μόνο που πέτυχαν ήταν να καλύψουν την υποχώρηση του καταδιωκόμενου κεντρικού τμήματος του περσικού μετώπου. Όλα αυτά συνέβησαν στην περιοχή του μεγάλου έλους και του Σχινιά.

Ο κ. Διονυσόπουλος επισημαίνει πως οι σκηνές αυτές των Ελλήνων οπλιτών και των Περσών ιππέων απεικονίζονται στην ανάγλυφη ζωφόρο του ναού της Αθηνάς Νίκης της Ακρόπολης των Αθηνών, που σήμερα μπορεί να θαυμάσει κανείς στο Μουσείο της Ακρόπολης.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, EnetPress

Δεν υπάρχουν σχόλια