Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε δημοπρασία οι «10 Εντολές»

Σε δημοπρασία στο Heritage Auctions του Ντάλας βγαίνει τον επόμενο μήνα μια μαρμάρινη επιγραφή με τις Δέκα Εντολές των Σαμαρειτών, η ο...

Σε δημοπρασία οι «10 Εντολές»

Σε δημοπρασία στο Heritage Auctions του Ντάλας βγαίνει τον επόμενο μήνα μια μαρμάρινη επιγραφή με τις Δέκα Εντολές των Σαμαρειτών, η οποία έχει μέγεθος 60x60 εκατοστά, ζυγίζει περίπου 50 κιλά και χρονολογείται μεταξύ 4ου και 8ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για μία από μόλις πέντε συνολικά διασωθείσες πλάκες του Δεκαλόγου των Σαμαρειτών πριν την εισβολή των Μουσουλμάνων.   


Αν κοιτάξει κανείς τις εντολές θα παρατηρήσει πως δεν είναι ακριβώς δέκα κι αυτό γιατί απουσιάζει εκείνη που λέει "Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω". Στην θέση της και στο τέλος υπάρχει μία άλλη που αναφέρεται στο χτίσιμο του ναού στο όρος Γαριζίν για να φυλαχθούν οι επιγραφές.   

Η προέλευση των επιγραφών είναι ασαφής, αλλά σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη δεκαετία του '40, ανακαλύφθηκαν το 1913 από κάποιους εργάτες που δούλευαν στην κατασκευή ενός δρόμου κοντά στην πόλη Yavneh, εκεί που κάποτε ήταν η Παλαιστίνη. Εικάζεται πως είτε χαρίστηκε είτε δόθηκε σε έναν πλούσιο ντόπιο, ο οποίος με τη σειρά του την έβαλε στο έδαφος, μπροστά από μια πόρτα του σπιτιού του. Με τον καιρό, το κέντρο της επιγραφής σβήστηκε από τα βήματα όσων περπατούσαν πάνω, αλλά με κατάλληλο φωτισμό παραμένει ευκρινές το τι γράφει. 


Σε δημοπρασία οι «10 Εντολές»

Ο γιος του ιδιοκτήτη την πούλησε το 1943 στον Y. Kaplan που από την πρώτη στιγμή κατάλαβε πως πρόκειται για τον Δεκάλογο των Σαμαρειτών κι έβαλε ειδικούς και επιστήμονες να την μελετήσουν. Το 1990 πωλήθηκε σε έναν έμπορο αντικών και το 2005 την αγόρασε το Living Torah Museum στην Νέα Υόρκη. Καθώς αποτελεί κομμάτι της ισραηλινής πολιτιστικής κληρονομιάς, η εξαγωγή της χρειαζόταν ειδική άδεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Ισραήλ που τελικά επέτρεψε να βγει σε δημοπρασία.    

Ο λόγος που το μουσείο αποφάσισε να την δημοπρατήσει είναι επειδή θέλει να κάνει στροφή σε ένα πιο νεανικό κοινό, οπότε ήθελε να "ξεφορτωθεί" τέτοια "βαριά" κομμάτια. "Η πώλησή της θα μας εξασφαλίσει τα χρήματα για να κάνουμε αυτό που χρειαζόμαστε. Γίνονται όλα για καλό" σχολίασε σε σχετική ανακοίνωση.    


Σε δημοπρασία οι «10 Εντολές»


Σε δημοπρασία οι «10 Εντολές»

Σε δημοπρασία οι «10 Εντολές»

Η τιμή εκκίνησης για την επιγραφή είναι 250.000 δολάρια και η δημοπρασία θα λάβει χώρα στις 19 Νοεμβρίου, αλλά διαδικτυακά οι προφορές είναι ανοικτές από τις 28 Οκτωβρίου.


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια