Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αυξημένα έσοδα, λόγω υψηλότερων τιμών εισιτηρίων, μειωμένοι επισκέπτες

Τα έσοδα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αυξήθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υ πουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Αυξημένα έσοδα, λόγω υψηλότερων τιμών εισιτηρίων, μειωμένοι επισκέπτες

Τα έσοδα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αυξήθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα έσοδα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αυξήθηκαν, όπως πληροφορεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακοινώνοντας πως σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων «στο οκτάμηνο του 2016 τα έσοδα από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας παρουσιάζουν αύξηση κατά 55% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, παρά τη μείωση κατά 8,5% στο πλήθος των εισιτηρίων. Στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων τα έσοδα από τα εισιτήρια ανέρχονται σε 56.233.696 ευρώ, έναντι 36.285.350 ευρώ το 2015.»

Τι αποκρύπτει επιμελώς; Το γεγονός ότι από την 1η Απριλίου, και μέχρι την 31η Οκτωβρίου, ισχύουν αυξημένες, ακόμα και στο διπλάσιο, τιμές για τα εισιτήρια εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Επομένως, αλίμονο αν δεν αυξάνονταν τα εισιτήρια. Το πολύ σοβαρό ζήτημα βρίσκεται αλλού. Πρώτον στο ότι έχουμε μείωση κατά 8,5% στον αριθμό των εισιτηρίων, γεγονός κακό, επειδή σημαίνει πτώση των επισκεπτών. Δεύτερον στο ότι τα έσοδα εξακολουθούν να εξαρτώνται σχεδόν απολύτως από τα εισιτήρια, και κατά περίπου 15% από τα πωλητέα, ενώ στο εξωτερικό συμβαίνει το αντίστροφο. Τα εισιτήρια αποδίδουν 15% των εσόδων και τα πωλητέα το υπόλοιπο 85%. Στην Ελλάδα όμως, κανείς δεν φαίνεται να το λαμβάνει αυτό υπ’ όψιν.

Ο μήνας με την καλύτερη επίδοση ήταν ο Αύγουστος, που παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 68,2% σύμφωνα με το υπουργείο. Συνολικά, τον Αύγουστο τα έσοδα ανήλθαν σε 13.803.308 ευρώ, έναντι 8.205.751 ευρώ που ήταν πέρσι. Ειδικά στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας (Ακρόπολη, Θέατρο Διονύσου, Ολυμπιείο, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλη) η αύξηση των εσόδων έφθασε το 86% χάρη και στην αύξηση κατά 5,8% του πλήθους των εισιτηρίων (δεν προσμετρήθηκαν τα «ελευθέρας»).

Τους καλοκαιρινούς μήνες με το πιο ακριβό εισιτήριο, λογικό ήταν να έχουμε αισθητή αύξηση των εσόδων. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2016, παρατηρήθηκε μείωση κατά 3,4% στους επισκέπτες των μουσείων και αύξηση κατά 17,3% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου. Οι εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2015, παρότι κατά τους μισούς μήνες του εξαμήνου είχαμε διπλάσιες τιμές.

Στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016, παρατηρείται μείωση των επισκεπτών κατά 10,4% και αύξηση κατά 14,5% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου. Οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 53,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 (και πάλι λόγω του διπλασιασμού της τιμής εισόδου). 

Οι επισκέπτες επέλεξαν πρώτα απ' όλα το Μουσείο της Ακρόπολης, με δεύτερο του Ηρακλείου Κρήτης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Αθήνας, το Παλάτι Ιπποτών της Ρόδου και των Δελφών. Ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους, πρώτη σε επιλογή ήταν η Ακρόπολη, δεύτερη η Κνωσσός και την πρώτη πεντάδα κλείνουν Λίνδος, Αρχαία Ολυμπία και Μυκήνες. 


Πηγή: Αντ. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια