Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου


Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του.Την Δευτέρα εγκαινιάζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο η περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» και θα διαρκέσει ένα χρόνο. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί μια σειρά από δράσεις ως την κορυφαία εβδομάδα εορτασμού.

Σήμερα  Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, ώρα 19.00, θα παρουσιαστεί στον κήπο της οδού Πατησίων το μνημειώδες έργο σύγχρονης γλυπτικής της Βένιας Δημητρακοπούλου, με τίτλο «Προμαχώνες». Πρόκειται για τρεις μεγάλους χαλύβδινους δίσκους σε διαφορετικές κλίσεις, που σύμφωνα με τη δημιουργό τους αντέχουν, ανθίστανται και συνιστούν την «πρώτη γραμμή», τις επάλξεις.

Είναι το σημείο και η θέση της διαρκούς εγρήγορσης και επιφυλακής. Την παρουσίαση της γλυπτικής εγκατάστασης θα πλαισιώσει μουσική συναυλία του έργου «Ο ήχος των Προμαχώνων», του Pablo Ortiz, που γράφτηκε ειδικά για το έργο αυτό.

Η ομάδα κρουστών Athens Percussion Group παίζουν πάνω στο γλυπτό και αναπαράγουν ήχους ζωντανούς, χωρίς τη μεσολάβηση οργάνων, καθώς το ίδιο το έργο προσφέρει άμεσα τη δική του αρμονία. Η παρουσίαση των Προμαχώνων και της συναυλίας θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Βωμού, συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Θα ακουστούν «Τα ερείπια των Αθηνών» του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, «Πέντε Ελληνικοί Χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα και έξι σκηνές από το μπαλέτο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη. Διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής.

Συνεχίζεται ως την Κυριακή 2/10 η έκθεση αφίσας «150 Χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» στον σταθμό του Μετρό του Συντάγματος (διάδρομος προς έξοδο «Αμαλίας»), που είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του Μουσείου, του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ ΑΕ). Η έκθεση, που ξεκίνησε στις 26/9, λειτουργεί ως κάλεσμα για μια εκ νέου γνωριμία με τον παλαιότερο μουσειακό θεσμό της χώρα.


Πηγή: Έθνος0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου