Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συναρπαστική ξενάγηση στο Κάστρο Ιωαννίνων από μαθητές

«Ένα κάστρο, τρεις πολιτισμοί...».   Ένας διαφορετικός ιστορικός περίπατος  στο κάστρο των Ιωαννίνων.

Συναρπαστική ξενάγηση στο Κάστρο Ιωαννίνων από μαθητές

«Ένα κάστρο, τρεις πολιτισμοί...».  Ένας διαφορετικός ιστορικός περίπατος στο κάστρο των Ιωαννίνων.

Τα Ιωάννινα είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός ειδικά για τους Έλληνες. Η προσωπικότητα του Αλή πασά, η ιστορία της άδικης και απάνθρωπης δολοφονίας της κυρά-Φροσύνης, το σπήλαιο του Περάματος, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Π. Βρέλλη, η μοναστική πολιτεία και ο παραδοσιακός οικισμός στο νησάκι, λειτουργούν ως πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Εύκολα όμως διαπιστώνει κανείς πως δεν υπάρχει οργανωμένη ξενάγηση για τη σημαντικότερη περιοχή της πόλης, το κάστρο. Αυτό ήταν! Η I.C.Touring (Ioannina Castle Touring) δημιουργήθηκε! Πρόκειται για την «Εικονική Επιχείρηση» του Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων, που συμμετέχει στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (Σ.Ε.Ν.)/Junior Achievement Greece». Στόχος της είναι να προσφέρει μια μοναδική- θεματική εμπειρία ξενάγησης με τίτλο «Ένα κάστρο, τρεις πολιτισμοί...» αναδεικνύοντας το δυνατό σημείο της πόλης: το πολυπολιτισμικό της παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι συμμετέχοντες δεν πληροφορούνται απλώς για κάθε μνημείο του κάστρου, αλλά ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο και συναντώνται με τους κατοίκους του (Χριστιανούς, Εβραίους, Μουσουλμάνους), μαθαίνουν για τα γεγονότα που καθόρισαν την τύχη τους, τις σχέσεις τους, τις συνήθειές τους και ταυτόχρονα ανακαλύπτουν τα ίχνη τους, που αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της παρουσίας τους. Η πύλη του κάστρου με την ένυδρη τάφρο της, η εβραϊκή συναγωγή, ο τόπος μαρτυρίου του Διονυσίου Φιλοσόφου, το μουσουλμανικό κέντρο με πυρήνα το τζαμί του Α(ρ)σλάν πασά, το Ιτς Καλέ, γίνονται σταθμοί του ταξιδιού μας στο παρελθόν, που έχει πολλά να πει για το παρόν.

Συναρπαστική ξενάγηση στο Κάστρο Ιωαννίνων από μαθητές

Συναρπαστική ξενάγηση στο Κάστρο Ιωαννίνων από μαθητές

Μέσω των tablet (ευγενική χορηγία της MLS) που προμηθεύονται οι ξεναγούμενοι, έχουν πρόσβαση σε επιλεγμένο ψηφιακό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) το οποίο αξιοποιείται για εμβάθυνση στα εξιστορούμενα γεγονότα και παράλληλα δημιουργεί αφορμές για διάλογο κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν έχει και ο τρισδιάστατος χάρτης της περιοχής του Κάστρου, καρπός της συνεργασίας της εταιρείας με τα Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων. Με τον χάρτη οι ξεναγούμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία της ξενάγησης και να εντοπίζουν τα σημεία ενδιαφέροντος. Η ξενάγηση θα μπορεί προσεχώς να πραγματοποιηθεί εικονικά (virtual tour) αλλά και μέσω skype (τηλεσυνεδρία). Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει επιπλέον τοποθετήσει στους 6 προκαθορισμένους σταθμούς του περιπάτου αντίστοιχα QR codes, που παραπέμπουν στην ιστοσελίδα της.

Η I.C.Touring είναι έτοιμη να επικοινωνήσει καθημερινά στους επισκέπτες των Ιωαννίνων, ένα μεγάλο μέρος από την μακραίωνη πολυπολιτισμική ιστορία των Ιωαννίνων. Συνοδοιπόροι της σε αυτή την προσπάθεια είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αλλά και ο εθελοντής κ. Μπάης Κων/νος, που την καθοδηγεί. Πολύτιμοι χορηγοί της είναι η MLS, που χορήγησε τα tablet για την ξενάγηση, το ξενοδοχείο "Grand Serai", που φιλοξένησε την παρουσίαση της εταιρείας στο κοινό των Ιωαννίνων, το Βιβλιοπωλείο «ΠΡΟΚΟΣ», που ανέλαβε την εκτύπωση του υλικού, το Αστικό ΚΤΕΛ, που πρόβαλλε το βίντεο προώθησης της εταιρείας στις οθόνες των λεωφορείων του. Σημαντικότατοι αρωγοί της εταιρείας είναι ο Δήμος Ιωαννιτών μέσω του Γραφείου τουρισμού, ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Χρήστος Σταυράκος και ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας και καθηγητής Ιατρικής, κ. Μωυσής Ελισάφ. Τέλος πολύτιμος συνεργάτης της είναι το Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ Ιωαννίνων, που ανέλαβε τη δημιουργία του χάρτη και τον σχεδιασμό της εταιρικής ταυτότητας. Είναι αλήθεια πως με τη βοήθειά του η εταιρεία ξεπέρασε τα πιο φιλόδοξα σχέδιά της.

Συναρπαστική ξενάγηση στο Κάστρο Ιωαννίνων από μαθητές

Συναρπαστική ξενάγηση στο Κάστρο Ιωαννίνων από μαθητές

Ραντεβού στο κάστρο λοιπόν...

Τα μέλη της ομάδας της I.C.Touring

Μακρυδήμας Στυλιανός-Γενικός Διευθυντής
Φίλιος Ευάγγελος-Διευθυντής Μάρκετινγκ
Κατσάνος Σπυρίδων-Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων
Μάντζιου Νεφέλη-Θεοδώρα-Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού
Τόλη Αλεξία-Διευθύντρια Οικονομικών
Μακρυδήμας Βασίλειος-Υποδιευθυντής Οικονομικών
Παπαγεωργίου Βασίλειος- Διευθυντής Πωλήσεων
Ζαραβέλας Μιχάλης- Διευθυντής Παραγωγής
Ευτυχιάδη Λυδία-Πολυξένη- Διευθύντρια Δημιουργικού Τμήματος
Δελαπόγλου Κυριακή- Γραμματέας

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ιωάννα Μερτζάνη
Εθελοντής: Κωνσταντίνος Μπάης


Δεν υπάρχουν σχόλια