Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πεδίο μάχης ξανά η Βέροια για τα αρχαία

Η πόλη της Βέροιας που διαθέτει 103 κηρυγμένα μνημεία (από αρχαία έως οθωμανικά), 132 διατηρητέα κτίρια και περιοχές-ιστορικούς τόπους. ...

Πεδίο μάχης ξανά η Βέροια για τα αρχαία
Η πόλη της Βέροιας που διαθέτει 103 κηρυγμένα μνημεία (από αρχαία έως οθωμανικά),
132 διατηρητέα κτίρια και περιοχές-ιστορικούς τόπους.
Τρεις δεκαετίες πριν, οι κάτοικοι της Βεργίνας είχαν κηρύξει persona non grata τον Μανόλη Ανδρόνικο, απαιτώντας να έρθουν πίσω στον τόπο τους οι αρχαιολογικοί θησαυροί. 

Σήμερα, στη Βέροια, στον δήμο της οποίας ανήκει η Βεργίνα, κηρύσσουν πάλι... τον πόλεμο αυτήν τη φορά στη μαθήτρια και συνεργάτρια του αείμνηστου αρχαιολόγου, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και υπεύθυνη του αρχαιoλογικού χώρου της Βεργίνας, Αγγελική Κοτταρίδη. Κι αυτό γιατί, όπως προβλέπει ο νόμος, κινεί τη διαδικασία οριοθέτησης-αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας.

«Κάνω απλά τη δουλειά μου στο πλαίσιο του νόμου 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς», ξεκαθαρίζει στο «Έθνος της Κυριακής» η κυρία Κοτταρίδη, που επί χρόνια έχει σηκώσει το βάρος της ανάδειξης των σπουδαίων ευρημάτων της περιοχής (τύμβος, νέο αρχαιολογικό πάρκο Βεργίνας, νέο πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, ανάκτορο Αιγών κ.ά.) καθιστώντας τη Βεργίνα ως έναν από τους σημαντικότερους τόπους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη χώρα, πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η απόφαση

Ο δήμος και φορείς της Βέροιας ξεσηκώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, όταν ενημερώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού για τη διαδικασία αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας. Η προτεινόμενη ένταξη αφορά μια συνολική έκταση 8.121 στρεμμάτων, στην οποία θα απαιτείται έγκριση από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ή το ΚΑΣ για την έκδοση αδειών εκτέλεσης έργων (ανέγερση οικοδομών, εγκατάσταση επιχειρήσεων ή άλλες υποδομές). Οι αντιδρώντες θεωρούν πως η αναοριοθέτηση, που αφορά και περιοχές υπό ένταξη στο σχέδιο πόλεως, θα μπλοκάρει κάθε οικοδομική δραστηριότητα, καθώς θα τα εντάξει μέσα σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, καθυστερήσεων και απαγορεύσεων.

Πεδίο μάχης ξανά η Βέροια για τα αρχαία
Το παλάτι του Φιλίππου στη Βεργίνα. Η περιοχή γίνεται για μία ακόμη φορά πεδίο
έντονης αντιπαράθεσης για τα αρχαία.
«Ο αρχαιολογικός έλεγχος γίνεται και τώρα στη Βέροια. Το ίδιο γίνεται π.χ. για ανάλογες εργασίες γύρω από τη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης ή σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και έχει έκταση μεγαλύτερη από τη Βέροια», επισήμανε η κυρία Κοτταρίδη, η οποία θεωρεί πως είναι τιμή για τη Βέροια να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος, και προσέθεσε: «Η Βέροια έχει 103 κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων από το υπουργείο Πολιτισμού και 132 κηρύξεις διατηρητέων από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το ΥΠΠΟ και την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, ενώ έχει τέσσερις γειτονιές χαρακτηρισμένες ως ιστορικούς τόπους. Με την οριοθέτηση - αναοριοθέτηση ουσιαστικά ομογενοποιούμε ήδη υπάρχουσες κηρύξεις».

Ο δήμος απάντησε στο έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού με έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων φορέων της πόλης, το οποίο με ομόφωνη απόφαση εξέφρασε την αντίθεσή του. Την περασμένη Πέμπτη ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, βρέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και είχε συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό, Αριστείδη Μπαλτά, και τη γενική γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς επιμένουμε ότι η κήρυξη θα φέρει μόνο προβλήματα στην πόλη, το υπουργείο θεωρεί πως θα φέρει μόνο λύσεις. Συμφωνήσαμε να γίνει μια νέα συνάντηση, παρουσία και της κυρίας Κοτταρίδη», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Βοργιαζίδης.

«Αν θεωρεί η κ. Κοτταρίδη ότι πρόκειται για απλή ενοποίηση κηρύξεων που υπάρχουν ήδη, ας ενοποιήσουν τα 103 ΦΕΚ σε ένα. Δεν χρειάζεται να κηρύξουν όλη την πόλη αρχαιολογικό χώρο», ανέφερε και προσέθεσε: «Σήμερα δεν ξεμπερδεύει κανείς από την αρχαιολογία αν δεν περάσει τουλάχιστον ενάμισης μήνας για να πάρει ένα έγγραφο. Τρομάζω στη σκέψη του τι θα γίνει αν αυτό θα αφορά όλη την πόλη. Πέρυσι ο δήμος προσπάθησε να ασφαλτοστρώσει έναν αγροτικό δρόμο στα Ριζώματα και υποβληθήκαμε σε έναν έλεγχο σκοπιμότητας γιατί είχαν τη γνώμη πως δεν χρειάζεται ασφαλτόστρωση στον χώρο αυτό».

Αντιπαράθεση

Από τον Ιούνιο που «άνοιξε» το θέμα, η πόλη ζει σε ένα κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, με τους φορείς και την αρχαιολογία να διοργανώνουν η καθεμία τις δικές της ημερίδες ενημέρωσης για το ζήτημα. Στην εκδήλωση της Εφορείας, που έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο των Αιγών, δεν συμμετείχαν ο δήμαρχος και εκπρόσωποι φορέων, λόγω της ΔΕΘ και της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους παραγωγικούς φορείς. Αντίθετα, στην ημερίδα του Επιμελητηρίου, στις 24 του μηνός, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, ήταν παρούσα η κυρία Κοτταρίδη.

Πεδίο μάχης ξανά η Βέροια για τα αρχαία
Στιγμιότυπο από την ημερίδα της 24ης Σεπτεμβρίου στο Επιμελητήριο Βέροιας. Ενδεικτικό της... απόστασης είναι ότι πρώτος από αριστερά κάθεται ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και στην άλλη πλευρά του πάνελ βρίσκεται η Αγγελική Κοτταρίδη.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα μνημεία στο έλεος της μπουλντόζας», είπε εκεί η προϊσταμένη της Εφορείας, τονίζοντας πως η Βέροια είναι μια ευαίσθητη περιοχή, με πολλές αρχαιολογικές πληγές, μια περιοχή όπου έγινε «σφαγή» μνημείων. Επέμεινε πως η αναοριοθέτηση όχι μόνο δεν θα ορθώσει επιπλέον εμπόδια, αλλά θα διευκολύνει και τον πολίτη, θα ξεκαθαρίσει τις χρήσεις γης και θα μειώσει τη γραφειοκρατία για την έκδοση αδειών, καθιστώντας παράλληλα πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο των εκσκαφών.

Απαντώντας σε όσους την έχουν στοχοποιήσει, η κυρία Κοτταρίδη απαντά πως η διαμάχη δεν είναι προσωπική (η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2012 και η βασική δουλειά έγινε από τέσσερις συνεργάτιδές της, αναφέρει), ενώ σε όσους υποστηρίζουν πως η Εφορεία βάζει φραγμούς στην ανάπτυξη της Βέροιας, απαντά πως μόνο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη Βέροια και στην Ημαθία έχουν πραγματοποιηθεί έργα άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ από την Αρχαιολογία. «Αντί να ασχολούμαστε με τους κακούς αρχαιολόγους, θα έπρεπε να ψάχνουμε χρήματα για να αναδείξουμε μνημεία», τόνισε, προσθέτοντας πως «τα χρήματα που έρχονται για έργα που αφορούν ανάδειξη μνημείων, μένουν εδώ. Γίνονται μισθοί εργαζομένων, φόροι στο Δημόσιο, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και προμήθειες υλικών, από μικρά και μεγάλα καταστήματα».


Πηγή: Β. Ιγνατιάδης, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια